به گزارش بانک اول در چند هفته گذشته، کمبود روغن آن را سهمیهبندی کرده بود. برخی از فروشگاهها روغن تحویل سال ۱۴۰۰ را ثبت نام میکردند و برخی دیگر برای فروش روغن، کارت ملی میخواستند. در بسیاری از شهرها هم مردم برای خرید روغن باید در صفهای طولانی میماندند.
تشکیل صف به مرغ هم رسید. آن هم زمانی که قیمت مرغ در بازار آزاد به مرز ۳۰ هزار تومان رسید. برخی از میادین میوه و تره بار مرغ دولتی با قیمت ۲۰ هزار تومان توزیع میشد و مردم برای خرید آن باید ساعتها در صف میماندند.
حالا وزارت صمت میگوید مشکل این است که بخشی از مرغ و روغنی که با ارز ۴۲۰۰ تومانی وارد کشور میشد، مجددا به خارج از کشور صادر میشده است. به عبارتی دلیل افزایش قیمت و کمبود کالا، قاچاق آن به خارج است.
آنگونه که ایلنا به نقل از مدیرکل دفتر امور بازرگانی وزارت صمت خبر داده صادرات رسمی کالاهای اساسی که با ارز ۴۲۰۰ تومانی وارد میشود، مانند روغن و مرغ ممنوع است ولی از هر روشی که استفاده میکنیم، بخشی از این کالاها از مرزها خارج میشود اما تلاش بر این است که به حداقل میزان ممکن برسد.
او گفته دلیل قاچاق مرغ و روغن، واردات این کالاها با ارز ۴۲۰۰ تومانی و اختلاف ۵ برابری ارز بازار آزاد و ارز ترجیحی است.
میزان قاچاق چقدر است؟
اما مساله قاچاق مرغ و روغن به خارج از کشور در حالی رخ داده که دولت برای کنترل بازار این کالاها و تامین آن به اقدامات متعددی دست زده است. از ممنوع کردن خروج مرغ از برخی از شهرها تا ممنوعیت اعلام قیمت آن. چراکه معتقدند اعلام قیمت مرغ، بازار را تحریک میکند.
اما حالا یک مقام رسمی در وزارت صمت خبر داده که یکی از دلایل کمبود و افزایش قیمت این کالاها در هفتههای اخیر، قاچاق آن به خارج از کشور است.
نکته مهم دیگری که در اظهارات این مقام مسئول وجود دارد، حجم قاچاق این کالاست. چراکه اگر دلیل کمبود مرغ و روغن قاچاق این کالا باشد، باید میزان قاچاق آن به شدت بالا باشد.
چون به گفته صدیف بیکزاده، مدیرکل دفتر امور بازرگانی وزارت صمت متوسط نیاز ماهانه کشور به روغن تنها ۱۳۰ هزار تن بوده اما در اسفندماه ۲۰۰ هزار تن روغن تولید و توزیع شده است.
آمارها نشان میدهد در بهمن ماه هشت هزار تن روغن بیشتر از دی ماه تولید شده است. به گفته دبیر انجمن صنفی روغن نباتی، در دی ماه ۱۷۷ هزار تن روغن تولید و در بهمن ماه هم ۱۸۵ هزار تن روغن در سراسر کشور توزیع شده است. تولیدکنندگان هم بدون توقف روغن تولید میکنند و هیچ وقفهای در تولید روغن وجود ندارد!
بر اساس این اظهارات در یکی دو ماه گذشته ۵۰ تا ۷۰ هزار تن روغن مازاد بر نیاز مردم تولید و توزیع شده است. حال باید پرسید آیا این میزان به خارج از کشور قاچاق شده یا تنها بخشی از آن قاچاق شده است.
اما نکته مهم و قابل توجه این است که دولت در این مدت تنها به حرف درمانی برای مدیریت بازار روی آورده و به جای ممنوعیت اعلام قیمت و خروج آن از تهران و سایر شهرها، احتمالا میتوانست مدیریت بهتر و کارامدتری برای مقابل با قاچاق حجم بالای روغن و مرغ اتخاذ میکرد.
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید