به گزارش بانک اول براساس ماده ۲۱ مکرر قانون «اصلاح قانون صدور چک»، چکهای جدید از طریق ثبت در سامانه صیاد اعتبار خواهند داشت و صادرکننده چک مکلف است اطلاعات تاریخ، مبلغ و هویت ذینفع را علاوه بر درج در برگه چک، در سامانه صیاد نیز وارد کند. ذینفع چک نیز در زمان تحویل چک جدید، موظف است به سامانه صیاد مراجعه کرده، با کنترل اطلاعات ثبت شده در سامانه با متن برگه چک در اختیار، مراتب تائید دریافت چک را اعلام کند.
همچنین صدور چکهای جدید در وجه حامل ممنوع بوده و در سامانه صیاد نیز امکان صدور چک در وجه حامل به صورت سیستمی وجود ندارد. در زمان انتقال چک، ظهرنویسی (پشت نویسی) چک در سامانه صیاد انجام میپذیرد و دارنده چک نیز چنانچه متمایل به انتقال چک به شخص ثالث باشد، لازم است هویت گیرنده جدید را در سامانه صیاد درج کند.
خاطرنشان می سازد، چکهای جدید بدون ثبت در سامانه صیاد قابلیت پردازش در شبکه بانکی را ندارند و بانکها از پرداخت وجه چک جدید ثبت نشده در سامانه یاد شده امتناع خواهند کرد.
دسترسی به سامانه صیاد از طریق درگاههای بانکی (شامل اینترنت بانک و همراه بانک) و نیز برنامکهای موبایلی پرداخت فراهم است و هموطنان میتوانند با مراجعه به تارنمای شرکت شاپرک در بخش برنامکهای موبایلی برنامک مورد تائید را دانلود کنند.
مشخصات ظاهری چک های جدید در 1400
چکهای جدید ویژگیهای بسیار مهمی دارند. رنگ این چکها نسبت به چکهای قدیمی متفاوت و بنفش رنگ است.
در قسمت پایین سمت چپ چک های جدید که از 1400 در اختیار مردم قرار میگیرد، عبارتی با این عنوان درج شده است: «کارسازی این چک، منوط به ثبت صدور، دریافت و انتقال آن در سامانه صیاد است».
راه های ثبت چک در سامانه صیاد
صادرکننده چکهای جدید، بعد از صدور چک حتماً باید اطلاعات آن را در سامانه صیاد بانک مرکزی ثبت کند. برای ثبت اطلاعات در سامانه صیاد، صادرکنندگان چک راههای متنوعی را پیش رو دارند. یکی از روشها استفاده از درگاههای بانک خود مشتری مانند همراه بانک و اینترنت بانک است. همچنین صادرکنندگان چک میتوانند از طریق برنامکهای پرداخت نسبت به ثبت اطلاعات چک در سامانه صیاد اقدام کند. در حال حاضر بیش از پنج برنامک پرداخت آمادهسازی شده است و مشتریان میتوانند با مراجعه به سایت شاپرک، برنامکها را بر روی گوشیهای تلفن همراه خود نصب کنند.
الزامات صدور چک در قانون جدید چک
دسته چکهای جدیدی که از ابتدای سال 1400 با درخواست متقاضی و پس از اتمام دسته چکهای موجود در اختیار مشتری قرار گرفته، حتماً باید در سامانه صیاد ثبت شود. دسته چکهای جدید باید در سامانه ثبت شوند و عملاً بدون ثبت دسته چکهای جدید در سامانه، امکان کارسازی و کارپردازی این چکهای جدید در شعب بانکها وجود ندارد. صادرکننده چک های جدید باید «تاریخ»، «مبلغ» و «دریافتکننده» چک را در سامانه صیاد ثبت کند.
از طرفی دریافتکننده چک نیز باید اطمینان حاصل کند که اطلاعات چکی که دریافت میکند با اطلاعاتی که در سامانه صیاد ثبت شده، همخوانی دارد یا خیر و نسبت به رد یا تأیید آن اقدام کند.
در این راستا، دریافتکننده چک میتواند به واسطه شناسه صیادی مندرج در گوشه سمت چپ بالای چکهای جدید، اطلاعات چک را بارکشی کند و متوجه شود اطلاعاتی که توسط صادرکننده در سامانه صیاد ثبت شده است با اطلاعات فیزیک برگ چک مطابقت دارد یا خیر. در این صورت و با طی این مراحل آن چک قابل وصول و انتقال است.
اعتبار سه ساله چک های جدید بنفش رنگ
دسته چکهای جدید با مدت اعتبار حداکثر ۳ سال از زمان دریافت چک و با درج شناسه یکتا و با قابلیت ثبت در سامانه صیاد منتشر میکند به استناد ماده (6) قانون صدور چک مصوب مورخ 13 آبانماه 1397 مجلس شورای اسلامی، دسته چکهای جدید حداکثر با مدت اعتبار ۳ سال از زمان دریافت چک و با درج شناسه یکتا در اختیار مشتریان قرار خواهد گرفت. بدیننحو که در متن هر برگه چک علاوه بر درج شناسه یکتا (16 رقم)، عبارت «تاریخ صدور این برگه چک حداکثر تا تاریخ ..... معتبر است» نیز قید شدهاست.
ممنوعیت صدور چک حامل
بر این اساس و در راستای اجرای ماده (21) مکرر قانون یاد شده، صدور برگه چکهای جدید در وجه حامل ممنوع بوده و لازم است تمام صادرکنندگان چک، چکهای جدید را صرفاً در وجه گیرنده مشخص (شخص حقیقی/حقوقی) صادر کنند و گیرندگان چک نیز از پذیرش چکهای مذکور در وجه حامل خودداری کنند. همچنین صادرکننده چک مجاز به صدور چک به تاریخ بعد از تاریخ اعتبار چک (تاریخ قید شده در عبارت موصوف) نبوده و گیرندگان آن نیز ملزم به کنترل تاریخهای یادشده خواهند بود.
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید