به گزارش بانک اول، ارزهای مجازی در معاملات تسلا، توییتها و برنامههای تلویزیونی مرتبط، ارزش بیتکوین را ظرف کمتر از یک هفته تا کانال ۳۰ هزار دلاری عقب راند و نوسان سنگینی را به سرمایهگذاران دوجکوین تحمیل کرد.
ویژگی بر باد رفته رمزارزها!
برخی از کارشناسان و سرمایهگذاران بازار رمزارز معتقدند، یکی از ویژگیهای ترغیبکننده برای ورود به این بازار، غیرمتمرکز بودن آن، بیتفاوتی ارزش دارایی نسبت به سیاستهای اقتصادی دولتها و ارزشگذاری بر مبنای عرضه و تقاضا داخل شبکه است.
بیشتر بخوانید:
بررسیها نشان میدهد، علاوه بر ذات شفافیتگریز «رمزارزها» که تخلفاتی نظیر کلاهبرداری، پولشویی و مسدودی کیف پولها را به دنبال داشته، اثرپذیری قیمت ارزهای مجازی از اظهارات ثروتمندان، سهامداران عمده و نیز سیاستگذاری اقتصادهای بزرگ، ریسک بالاتر سرمایهگذاری و نوسانات به مراتب شدیدتری را نسبت به شبکههای متمرکز به سرمایهگذار تحمیل میکند.
گواه این ادعا، رخدادهایی همچون کاهش چشمگیر ارزش بیتکوین در پی اجرای بسته مالیاتی در آمریکا، ریزش شدید انواع ارز مجازی در پی اظهارات سرمایهگذاران برجسته، افزایش قیمت جهانی طلا با افول رمزارز به عنوان دارایی بدون پشتوانه و افزایش حجم کلاهبرداریها از سرمایهگذاران ایرانی است.
پلیس: کسی پاسخگوی بازار رمزارز نیست!
در همین رابطه، گودرزی رئیس پلیس امنیت اقتصادی تهران بزرگ در تازهترین واکنش به پدیده ارزهای مجازی اظهار داشت: توصیه میکنیم هموطنان به دلیل عدم اشراف موجود، در بازار رمزارزها سرمایهگذاری نکنند. اگر فردی در این بازارها، سرمایه خود را از دست دهد، کسی پاسخگو نیست و ضمانت اجرایی ندارند.
همچنین رئیس مرکز تشخیص جرایم سایبری پلیس فتا با بیان اینکه تعداد تخلفات در حوزه رمزارز افزایش پیدا کرده، اظهار داشت: سرمایهگذاری به صورت پانزی یکی از دامهایی است که کلاهبرداران برای سرمایهگذاران رمزارز پهن کردهاند. برخی کلاهبرداریها هم از طریق نرمافزارهای جعلی صورت میگیرد که اشتراک آنان توسط فرد سرمایهگذار خریداری میشود. حتی دیده شده کیف پولهای رسمی نیز توسط این نرمافزارها که برخی از آنان در گوگل پلی وجود دارد، هک شده است.
رجبی با اشاره به فیشینگ صرافیها گفت: در فیشینگ، ظاهر سایت جعلی مطابق سایت اصلی بوده و صرفاً آدرس آن متفاوت است. در تبلیغات فضای مجازی آدرس این سایتهای جعلی در اختیار مردم قرار گرفته و مردم با ورود به این سایتها، اطلاعات حساب کاربری و یا حساب بانکی خود را در اختیار کلاهبرداران قرار میدهند.
بانک مرکزی: ریسک تبادل رمزارز به عهده متعاملین است
«درخواست بنده همچون گذشته این است که مردم سرمایههای خود را به بازارهای غیررسمی که هیچ مجوزی از نهادهای قانونی ندارند، وارد نکنند.» این جدیدترین توصیه رئیسکل بانک مرکزی به سرمایهگذاران بازار ارزهای مجازی است.
البته همتی، در بخش دیگری از اظهاراتش رمزارزهای استخراجی مطابق مصوبه هیأت وزیران را، مناسب واردات کالا ارزیابی کرد و مدیریت و تنظیمگری مبادلات سایر رمز ارزها را نیازمند بررسی همهجانبه، جامع و منسجم دانست.
بانک مرکزی پیشتر نیز در اطلاعیهای تحت عنوان «هشدار مجدد به معاملهگران رمزارزها» آورده است: «صرافیهای مجاز و بانکها میتوانند، در چارچوب ضوابط یاد شده نسبت به انجام پرداختهای ارزی بابت واردات از طریق رمزهای استخراج شده در داخل کشور اقدام کنند. اما معامله و خرید فروش رمزارزهای دیگر مجاز نیست. لذا، به هممیهنان عزیز اکیداً توصیه میشود، از خرید و فروش رمز ارزها خودداری کنند.»
در اطلاعیه مذکور تأکید شده، بر اساس مصوبه دولت، تمام مخاطرات و ریسکهای انجام تبادل هر نوع رمزارز صرفاً بر عهده متعاملین است.
از سوی دیگر، محمد باقر قالیباف در نامه اخیر خود به رئیس بانک مرکزی و وزیر اقتصاد با اشاره به غیرمجاز بودن صرافیهای دیجیتال، خواستار اقدام جدی بانک مرکزی در راستای برخورد با این صرافیها شد.
در این نامه آمده است: «یکی از دغدغههای مهم فعالان اقتصادی و نمایندگان مجلس این است که با وجود غیر مجاز بودن صرافیهای دیجیتال در حالی که بانک مرکزی در اسفند ۱۳۹۹ به دارندگان مجوز پرداخت یاری اعلام کرده است که از ارائه درگاه پرداخت به این سایتها خودداری نمایند، همچنان شرکتهای اصلی ارائه دهنده درگاه پرداخت تحت نظارت شاپرک به ویژه در قالب IPG به این سایتها خدمات میدهند. این در حالی است که شاپرک ملزم به ارائه درگاههای پرداخت به سایتهای دارای نماد اعتماد الکترونیک است.»
رئیس مجلس شورای اسلامی همچنین ضمن اشاره به تذکرات مکرر مجلس به بانک مرکزی در مورد ارائه درگاههای پرداخت به سایت صرافیهای دیجیتال که فاقد مجوز لازم بودهاند، نوشت: «در صورت متضرر شدن مردم به واسطه وجود درگاههای پرداخت دارای مجوز از بانک مرکزی در این سایتها، بانک مرکزی باید پاسخگو باشد.»
البته پس از انتشار این نامه، عبدالناصر همتی، رئیس بانک مرکزی در خصوص مسدود شدن درگاههای پرداخت صرافیهای رمزارزی توسط بانک مرکزی اظهار داشت: «بانکمرکزی تا زمان ترسیم نقشه راه مذکور از انجام هر اقدام شتابزدهای که این روزها شایعه شده است، خودداری میکند.»
استفاده صرافیهای دیجیتال غیرمجاز از درگاههای پرداخت بانکی
مواضع سایر کشورها در مورد مبادلات رمزارزها
بررسی سیاستگذاری حوزه اقتصادی در سایر کشورها نیز نشان میدهد، تاکنون هیچ کشوری از نظر حقوقی بیتکوین و سایر ارزهای مجازی نامتمرکز را به عنوان پول به رسمیت نشناختهاند و این مسئله حاکی از فقدان زیرساخت حقوقی و قانونی به منظور رسیدگی به شکایات مالباختگان حوزه رمزارز است. حتی برخی از کشورها، قوانین بازدارندهای در این خصوص وضع کردهاند.
اخیراً نیز اندرو بیلی رئیسکل بانک مرکزی انگلیس در واکنش به بالا گرفتن تب سرمایهگذاری در رمزارز، با اشاره به اینکه ارزهای مجازی هیچ ارزش ذاتی ندارند، هشدار داده افرادی که در ارزهای مجازی سرمایهگذاری کردهاند، باید آماده از دست دادن پول خود باشند!
بمب خبری برای سرمایهگذاران داخلی؛ استوی بازداشت شد
شاید مهمترین خبر بازار ارزهای مجازی برای سرمایهگذاران داخلی اطلاعیه اخیر مرکز بررسی جرایم سازمانیافته سایبری باشد؛ جایی که اعضای «توکن» غیرقانونی، بدون پشتوانه و غیرمعتبر BRG به اتهام اخلال در نظام اقتصادی کشور و با دستور دادسرای ویژه جرایم اقتصادی، دستگیر شدند. نداشتن پشتوانه، تبلیغات شعاری، تمرکز عمده سرمایه در چند کیف پول و ایجاد نوسان جهت تخلیه سرمایه مردم، موجسازیهای جعلی و غیرواقعی و همچنین قیمتسازی جعلی و.... تنها بخشی از شاخصههای کلاهبردارانه پروژه BRG است.
از منظر فعالیت غیرمجاز این سکوی معاملات رمزارز، انجمن بلاکچین، انجمن فینتک و سازمان نظام صنفی رایانهای کشور اعلام کردند، سینا استوی (سکوی تبادل کریپتولند) عضو هیچیک از این تشکلهای صنفی و علمی معتبربخش خصوصی حوزه بلاکچین و رمز ارز کشور نبوده است.
پیگیریها نشان میدهد، علاوه بر محرز شدن تخلفات رمزارز BRG، از سوی اعضای این توکن، مسدود شدن سایت و درگاههای صرافی غیرمجاز کریپتولند، دسترسی به کیف پول قشری از سرمایهگذاران ایرانی رمزارز مسدود شده است.
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید