به گزارش بانک اول امیر جعفر زاده پژوهشگر اقتصادی نرخ تورم در سال جاری بین ۳۲ تا ۶۷ درصد است. یعنی نه تنها تورم ظرف چند ماه تک رقمی نمیشود بلکه افزایش آن نگرانکننده است.
امیر جعفرزاده، مدرس دانشگاه و پژوهشگر اقتصادی در این تحلیل برای تجارتنیوز نوشت که چگونه میتوان نرخ تورم را کنترل کرد.
در آرزوی بازگشت به عقب
تورم در دو سال اخیر، به مسأله خطیری در میان مردم و سیاستگذاران اقتصادی تبدیل شده است و فضای سیاستگذاری در ماههای پیش رو به نحوی است که سیاستگذاران باید در خصوص سیاستهای مالی و پولی مرتبط با تورم بازنگری داشته و تصمیمات جدی در این خصوص گرفته شود.
مهمترین مسأله تاثیرگذار بر نرخ تورم، رشد نقدینگی و رشد اقتصادی است. طی دوره ۸۳ تا ۹۷ با تمام فراز و نشیبهای سپری شده، میانگین تورم ۱۷ درصد بوده است، گرچه این تورم به هیچ عنوان مطلوب نیست، اما تقریبا نصف میانگین تورم در دو سال اخیر است و حداقل درخواست عموم در این زمینه، بازگشت به این سطح است.
طی ۱۵ سال ذکر شده، میانگین رشد نقدینگی ۲۷ درصد بوده است. اختلاف ۱۰ درصدی این دو متغیر ناشی از رشد اقتصادی (به طور میانگین ۳ درصد) و سایر عوامل (۷ درصد) است.
این در حالی است که در سالهای ۹۸ و ۹۹، رشد نقدینگی کشور به ترتیب حدود ۳۱٫۳ و ۴۱٫۶ درصد بوده است که به طور میانگین ۹ درصد از میانگین ۱۵ سال گذشته بیشتر است.
طی دوره ۸۳ تا ۹۷ با تمام فراز و نشیبهای سپری شده، میانگین تورم ۱۷ درصد بوده است، گرچه این تورم مطلوب نیست، اما تقریبا نصف میانگین تورم در دو سال اخیر است و حداقل درخواست عموم در این زمینه، بازگشت به این سطح است.
رشد اقتصادی در دو سال گذشته حدود ۷- درصد و ۱- درصد بوده است و همین امر یعنی افزایش شدید نقدینگی در کنار رشد اقتصادی منفی، تورمهای ۳۵ و ۳۶ درصدی را در دو سال گذشته رقم زده است.
برای کاهش تورم و رسیدن به میانگین تاریخی گذشته یعنی ۱۷ درصد، لازم است تا در سالهای آتی، رشد نقدینگی به میانگین تاریخی خود یعنی ۲۷ درصد درصد بازگردد و برای این کار کاهش نقدینگی به زیر این رقم در سال جاری و سال بعد از ضروریات اصلی است.
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید