به گزارش بانک اول فروردین ماه ۹۹ بود که با شیوع کرونا دولت اعلام کرد که به یارانهگیران وام یک میلیون تومانی پرداخت میکند تا اقساط آن را از حساب یارانه نقدی یا معیشیتیشان پرداخت کنند.
حتی حسن روحانی، رئیس جمهور، اعلام کرد که ۱۲ درصد سود این وام را نیز مردم پرداخت نمیکنند بلکه در شرایط سخت کرونایی دولت بار ملت را به دوش میکشد.
بنابراین در بهار پارسال ۲۱ میلیون خانوار مرحله اول وام1 میلیون تومانی کرونا را دریافت کردند. اقساط وام از تیر پارسال شروع شد. یعنی از تیر پارسال تا کنون این ۲۱ میلیون خانوار ۴۲۶ هزار تومان قسط وام کرونا پرداخت کردهاند.
مرحله دوم این وام نیز در پاییز پارسال پرداخت شد. در آن زمان وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی حدود هفت میلیون خانوار را مشمول این وام دانست و به همین مقداروام پرداخت کرد.
اقساط مرحله دوم وام کرونا از یارانه معیشتی افراد کسر میشود و تاکنون بیش از شش قسط آن پرداخت شده است که ۲۱۰ هزار تومان برای هر خانوار است.
در واقع شبکه بانکی تاکنون ۲۸ هزارمیلیارد تومان وام در این بخش پرداخت کرده اما حالا محمدرضا جمشیدی، دبیر کانون بانکهای خصوصی، خبر میدهد که نه تنها طبق قول رئیس جمهور، ۱۲ درصد سود این وام از سوی دولت به شبکه بانکی پرداخت نشده بلکه حتی اقساط خود وام هم به بانکها نرسیده است!
با این حساب ظاهرا کسری بودجه زیاد کاری کرده که دولت از هر منابعی برای جبران کسری بودجهاش کمک بگیرد.
جمشیدی توضیح میدهد: اقساط تسهیلات یک میلیون تومانی به خانوارها قرار بود از محل یارانهها کم شود و به بانکها پرداخت شود اما سازمان برنامه و بودجه به تعهدات خودش عمل نکرده و برخلاف تعهدش به شبکه بانکی این اقساط را به بانکها نداده است.
او ادامه میدهد: دولت فقط یکبار لیست اسامی و مانده بدهیها را از بانکها دریافت کرد تا پرداخت کند اما دیگر پاسخگوی ما نبود تا این که بعد از مدتها پیگیری، اعلام کرد که خزانهداری این پول را نپرداخته و ما را از سر خودش باز کرد.
جالب اینجاست که اقساط این وامها از حساب یارانه مردم کم شده اما به گفته دبیر کانون بانکهای خصوصی بیش از یکسال است که به بانکها پرداخت نشده است.
بانکها اصناف را پشیمان کردند
علاوه بر وام یک میلیونتومانی به پشتوانه یارانه، قراربود اصناف آسیب دیده از کرونا هم بتوانند به ازای هر کارگر ۱۲ تا ۱۶ میلیون تومان (تا ســقف سه کارگر) با نرخ سود ۱۲ درصد وام دریافت کنند. حالا هم، زمان ثبت نام این وام برای اصناف تا پایان تابستان تمدید شده است.
این درحالی است که براساس اعلام قبلی دبیراتاق اصناف، سال گذشــته فقط ۷ درصد مشمولان وام کرونا از آن اســتقبال کرده بودند.
نوده فراهانی، دبیر اتاق اصناف تهران در پاسخ به این سوال که علت عدم استقبال چه بوده، به تجارتنیوز میگوید: اصناف میخواستند با این وام حقوق کارگرانشان را بپردازند و زیان دیده بودند، نمیتوانستند خودشان را با بهره ۱۲ درصدی بدهکارتر کنند.
علاوه بر این، بروکراسی اداری آن هم زیاد بود و بانکها هر کدام مدت طولانی بروکراسی داشتند و ماجرا انثدر ادامه پیدا میکرد تا اصنافی که استقبال کرده بودند هم پشیمان شوند.
در مثابل اما دبیر کانون بانکهای خصوصی ادها میکند که کمتر امکان دارد افراد مراجعه کرده باشند و از طرف بانک با مشکلی مواجه شده باشند.
بنا بر اظهارات او، وثایق باید بانک را به این اطمینان برساند که بازپرداخت صورت میگیرد و فقط اگر بدقولی در پرداخت صورت گرفته باشد بانکها کمی سختگیرتر میشود اما علت اصلی کم بودن میزان پرداخت، درباره این وام، عدم تقاضا از جانب خود اصناف بوده است.
او به گفته دبیر اتاق اصناف که پیشتر گفته بود بین این وام با سایر وامهای بانکی تفاوتی وجود نداشته، نیز اشاره و عنوان میکند: برای بانک فرقی ندارد که این تسهیلات به چه مناسبتی پرداخت میشود چون همه را از محل سپرده مردم، که امانت مردم نزد بانک است، میپردازد. پس نباید توقع داشت که فرقی بین این نوع وام و سایر تسهیلات در پرداخت وجود داشته باشد.
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید