به گزارش بانک اول سازمان تامین اجتماعی به مناسبت گرامیداشت هفته تامین اجتماعی، مروری بر مهمترین اقدامات و دستاوردهای معاونت بیمه ای این سازمان داشته که به برخی از آنها اشاره میشود.
شرایط اجرای دو مرحله افزایش حقوق بازنشستگان
رسالت اجتماعی تامین اجتماعی دائر بر توزیع عادلانه و کارآمد منابع از مهمترین دستاوردهای این سازمان است که در این حوزه چند اقدام مهم عملیاتی شده است.
حفاظت از مستمری بگیران در برابر مخاطرات، بهبود معیشت متناسب با نرخ تورم و حفظ قدرت خرید این اقشار شریف جامعه در دورانی که اعمال تحریمها بیش از بیش رفاه اجتماعی بخش مستمری بگیران سازمان را دستخوش تغییرات گسترده قرار داده و همواره یکی از دغدغه های اصلی سازمان در این ادوار بوده است، در همین راستا و به موجب اجرای بند (ب) ماده ۱۲ قانون برنامه ششم توسعه فرهنگی ،اجتماعی ، اقتصادی و سیاسی کشور و نیز در اجرای ماده ۹۶ و ماده ۱۱۱ قانون تامین اجتماعی در آغازین روزهای سال جاری و در ادامه مرحله اول متناسب سازی سال گذشته ، به رغم محدودیت های مالی، با صدور بخشنامه ۷۸ و ۱/۶۷ حوزه مستمری نسبت به متناسب سازی مرحله دوم پرداختی مستمری بگیران و ترمیم نسبی کف مستمری ها اقدام کرد که از نتایج آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:
-نتایج ماده ۹۶ و ماده ۱۱۱ قانون تامین اجتماعی (بخشنامه ۷۸)
-افزایش ۳۹ درصد مستمری برای دریافت کنندگان حداقل مستمری و سایر افرادی که مستمری آنان به نسبت سنوات پرداخت حق بیمه برقرار شده است.
-افزایش ۲۶درصد مستمری در پایان اسفندماه سال ۱۳۹۹ برای سایر سطوح بالاتر از حداقل مستمری به علاوه پرداخت مبلغ ثابت ۲،۴۸۳،۵۵۰ریال
-افزایش ۱۳۳درصد حق مسکن برای کلیه سطوح مستمری بگیران
-افزایش ۱۰۰درصد بن مستمری نسبت به سال گذشته برای کلیه مستمری بگیران
-نتایج بند (ب)ماده ۱۲ برنامه ششم توسعه (بخشنامه ۱/۶۷)
-افزایش ۴۸درصد میانگین پرداختی ماهانه مستمری مرحله اول متناسب سازی نسبت به اسفند ۹۸
-افزایش ۷۴درصد میانگین پرداختی ماهانه مستمری مرحله دوم متناسب سازی نسبت به مستمری سال ۱۳۹۹
-افزایش ۱۵۸درصدمیانگین هزینه پرداختی مستمری ۱۴۰۰ به ۱۳۹۸
حمایت از بیکاران و توانمند سازی و صیانت از گروه هدف در طول دوره بیکاری
وقوع بلایای طبیعی نظیر زلزله و سیل از یکسو ؛ تشدید مخاطرات اقتصادی از سوی دیگر و تقارن این رخدادها با بیماری ناشناخته ای بنام بیماری کرونا در اواخر سال ۱۳۹۸ منجر به آن شد که بخش قابل توجه ای از بنگاه های تولیدی تعدیل نیرو کرده و سازمان تامین اجتماعی بر اساس تکالیف مقرر در قانون بیمه بیکاری، بمنظور توانمند سازی نیروی کار اقدام به پرداخت مقرری بیمه بیکاری کرده تا دغدغه مالی، روحی و روانی نیروی کار از مشکلات مادی را مرتفع کند در همین راستا نتایج زیر در جمع بندی انجام شده در فروردین ماه سال ۱۴۰۰ از وضعیت مالی و اقتصادی صندوق در پایان ۱۳۹۹ گویای موارد زیر است:
- در سال ۱۳۹۹ ماهانه بطور متوسط به 220 هزار و 332 نفر از مشمولان بیمه بیکاری مقرری پرداخت شد.
- میزان مصارف صندوق بیمه بیکاری در پایان اسفند ۱۳۹۹ به عدد۷۹،۸۵۰ میلیارد ریال رسیده است.
ماجرای انتقاد تند کیهان از دولت روحانی برای افزایش حقوق بازنشستگان
کیهان نوشت:بخاطر اجرای طرح همسانسازی حقوق بازنشستگان توسط دولت و براساس آمارهای رسمی سازمان برنامه و بودجه، متوسط حقوق بازنشستگان تحت پوشش صندوقهای بازنشستگی کشوری و لشکری در سال گذشته و امسال، مجموعا 120 درصد و متوسط حقوق بازنشستگان تحت پوشش تامین اجتماعی در همین دوره زمانی، مجموعا 138 درصد افزایش یافته است.
براساس همین آمارها، دولت برای اجرایی شدن طرح همسانسازی حقوق بازنشستگان یا همان متناسبسازی حقوق بازنشستگان با شاغلان، در سال 99 بالغ بر 45.5 هزار میلیارد تومان بودجه در اختیار صندوقهای بازنشستگی کشوری و لشکری و سازمان تامین اجتماعی قرار داده و این رقم در سال جاری به 116 هزار میلیارد تومان رسیده است.
البته کسی مخالف افزایش حقوق اقشار مختلف بخصوص بازنشستگان آنهم در ایامی که اقتصاد کشورمان تورم بالایی دارد و فشار زیادی به زندگی بازنشستگان وارد میشود، نیست اما وقتی کمی دقیقتر نگاه میکنیم، متوجه میشویم که منابع پایداری برای این موضوع که هزینه بالایی هم به کشور تحمیل میکند، پیشبینی نشده است و در نتیجه، افزایش حقوق بازنشستگان منجر به تشدید کسری بودجه شده از محل ایجاد تورم تامین میشود.
جالب اینجاست که دولت اخیرا لایحه دائمی شدن این موضوع (اجرای طرح همسانسازی حقوق بازنشستگان) را به تصویب رسانده و این لایحه به زودی و احتمالا به صورت دوفوریتی در مجلس شورای اسلامی مورد بررسی قرار خواهد گرفت. براساس توضیحات علی ربیعی سخنگوی دولت درباره این لایحه، از این پس همه بازنشستگان تا ۹۰ درصد حقوق شاغل همتراز خودشان را خواهند گرفت.
سوالات مهم بازنشستگان درباره افزایش حقوق
ـ همسان سازی وزارت بهداشت چرا انجام نشده است؟
همسان سازی وزارت بهداشت نیز مطابق سایر بازنشستگان بر اساس ۹۰ % میانگین گروه های شغلی همتراز با گروه های شغلی زمان اشتغال آنان انجام پذیرفته است.
ـ چرا افزایش طبقه و گروه ها درحکم درج نشده یا نامفهوم و گنگ است؟
گروه شغلی بازنشستگان در حکم برقراری حقوق بازنشستگی درج می شود. همچنین در شرح احکام، اعمال یک گروه بالاتر نیز درج شده و قابل رویت است.
ـ چرا همسان سازی یک گروه و ایثارگری و برخی خدمات شامل حال وظیفه بگیران نشده است؟
اعمال یک گروه بالاتر و ایثارگری درباره بازنشستگان متوفی با رعایت شرایط قانونی قابل اعمال بوده و انجام شده است.
ـ چرا حق مدیریت و معاونت افراد داده نشده یا کمتر محاسبه شده و در احکام اطلاعات آن ها وجود ندارد؟
در متناسب سازی حقوق بازنشستگان درصد حق سرپرستی و مدیریت مطابق ضوابط مندرج در تبصره یک ماده ۱۰۹ قانون مدیریت خدمات کشوری راجع به افرادی که حداقل دو سال تصدی پست سرپرستی یا مدیریت داشته باشند اعمال می شود.
ـ چرا احکام شفاف نیست و با جزئیات کامل مثل نیروهای مسلح احکام صادر نمی شود؟
با توجه به تعدد مقررات استخدامی مشترکین صندوق و لزوم درج سوابق هویتی و خدمتی کارکنان در احکام کارگزینی و حکم برقراری حقوق بازنشستگی، مراتب در سیستم احکام صندوق درج شده و در افزایش های حقوق نیز منظور شده است. همچنین درحال حاضر گروه بازنشستگی در فیش حقوقی قابل مشاهده است.
۱۱.چرا برخی احکام بروز رسانی نشده است؟ مرکز تماس ۲۵۰۰ افزایش حقوق را اعلام میکند، اما در حکم وجود ندارد و عدد قبلی را نشان میدهد؟ یا دستگاه محل اشتغال، اطلاعات و مستندات را یک ماه است که بارگذاری کرده ولی در حکم اعمال نشده است؟
با اقدامات انجام شده، در حال حاضر امکان مشاهده دو حکم اصلاحی حقوق بازنشستگی در پروفایل شخص بازنشسته در سایت sabasrm.ir و همچنین نرم افزار صبا فراهم شده و قابل مشاهده میباشد.
ـ همسان سازی سال ۱۴۰۰ به کجا رسید؟
افزایش حقوق بازنشستگان کشوری در سال ۱۴۰۰ همانند شاغلان دولت، بر اساس مصوبه هیئت وزیران به میزان ۲۵ درصد و حداکثر تا ۲.۵ میلیون تومان در فروردین۱۴۰۰ افزایش یافته و متناسب سازی بازنشستگان سال جاری هم مطابق جداول سال قبل با ضریب سال جدید (بازنشستگی تا ۹۹/۱۱/۳۰) همزمان اجرا میشود.
گردآورنده: علی اکبر رضایی
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید