به گزارش بانک اول،روز دوشنبه در آخرین جلسه کمیته خودرو، شرایط فروش از سه خودروی کوئیک، وانت پراید و ساینا s برداشته شد. پیش از این نیز هایمای تولید شرکت ایران خودرو از شروط قرعهکشی معاف شده بود.
به این ترتیب متقاضیان با یک کارت ملی میتوانند در قرعهکشی خودروهای یاد شده شرکت کنند. آنچه مشخص است کاهش فاصله قیمتی این خودروها از کارخانه تا بازار منجر به حذف شرایط شرکت در قرعهکشی محصولات مذکور شده است.
به این ترتیب که زمانی که قیمت کارخانه خودرو یا همان قیمت مصوب شورای رقابت به قیمت بازار نزدیک می شود، تقاضای سفته بازانه یعنی تقاضایی که خودرو را با هدف فروش و کسب سود ثبت نام می کند به طور قابل ملاحظه ای کاهش می یابد.
افزایش منطقی تر قیمت مصوب خودروهایی مانند کوییک موجب شده تا تقاضای سفته بازانه از اطراف این خودرو دور شود و زمینه برای رسیدن خودرو به دست متقاضیان واقعی فراهم شود.
در واقع مکانیسم قیمت می تواند هدفی را برآورده کند که قرعه کشی نتوانست آن را به انجام برساند. از سال گذشته با هدف رساندن خودرو به دست متقاضیان واقعی شروط ثبت نامی و همچنین قرعه کشی به فروش خودرو وارد شد. اما تقاضاهای میلیونی به ویژه در سال گذشته که اختلاف قیمت خودرو در بازار و کارخانه بیشتر بود نشان داد که این شروط و قرعه کشی نتوانسته به خوبی تقاضای مصرفی را از تقاضای سفته بازانه متمایز کند.
اما افزایش قیمت مصوب خودرو به راحتی با حذف رانت خرید و فروش خودرو، توانست راه را برای تقاضای واقعی در خصوص این خودروها باز کند.
از سال گذشته تاکنون خرید خودرو از شرکتهای خودروساز، تنها از طریق قرعهکشی امکانپذیر است. به این معنا که متقاضیان خرید محصولات پیشفروش شده یا فروش فوری تنها با شرکت در قرعهکشی قادر به خرید خودرو خواهند بود. در اردیبهشت سال گذشته که از این طرح در وزارت صمت رونمایی شد سیاستگذار خودرو تاکید داشت که بهترین مسیر حذف دلالی و تقاضای کاذب در بازار، قرعهکشی بین متقاضیان است. بهاین ترتیب از اواخر اردیبهشت 99 خودروسازان برای فروش محصولات تولیدی خود، پیشفروش یکساله و فروشهای فوقالعاده با تحویل سه ماهه را در دستور کار قرار دادند. اما شرکت در قرعهکشیها چندان آسان به نظر نمیرسید، چرا که سیاستگذار با قرار دادن شروط سختگیرانه اعتقاد داشت میتواند از تقاضای کاذب خرید جلوگیری کند. اما این شروط چه بود؟ عدم امکان واگذاری و فروش خودرو تا یک سال، متقاضی نباید زمان ثبتنام خودرو پلاک فعال داشته باشد، داشتن حداقل ۱۸ سال سن و الزام به گواهینامه رانندگی همچنین هر فرد تنها یکبار مجاز به ثبتنام در طرحهای پیشفروش و فروش اینترنتی است. رهن یکساله خودروها توسط ایران خودرو و سایپا و همچنین ممنوعیت ثبتنام و صدور فاکتور در این شرکتها طی ۴۸ ماه گذشته شروط سختگیرانهای بود که خودروسازان پیش پای متقاضیان خودرو قرار دادند.
بر این اساس شروطی که به اعتقاد سیاستگذار میتوانست مانع از ایجاد تقاضای کاذب و حذف واسطهگری از بازار شود هم نتوانست بازار را ساماندهی کند. به اعتقاد بسیاری از کارشناسان موج دلالی خودرو از قرعهکشیها شروع شد بهطوری که سیاستگذار با برگزاری قرعهکشیها این مجوز را به متقاضیان داده بود که در صورت برگزیده شدن میتوانند از رانت بازار خودرو بهرهمند شوند. بر این اساس روز گذشته احمد نعمتبخش دبیر انجمن خودروسازان نیز در همین زمینه عنوان کرده بود در سال گذشته حدود 100 هزار میلیارد تومان رانت از سوی دو خودروساز بزرگ کشور در میان سرمایهگذاران (حدود 80 درصد برندگان قرعهکشی) و خریداران واقعی (20 درصد برندگان قرعهکشی) توزیع شده است. به این ترتیب آنچه مشخص است قرعهکشی نهتنها متقاضیان خودرو و خودروسازان را منتفع نکرد بلکه بر تنور دلالی بازار دمید و زمینه را برای رانت و بهرهگیری از معاملات پرسود مهیا کرد. بر این اساس در بررسی گزارشی که مربوط به جزئیات آمار طرحهای فروش خودروسازان در 8 ماه حدفاصل خرداد تا دی 99 دو خودروساز بزرگ کشور است، آمده که تولیدکنندگان در مجموع طی بازه زمانی مدنظر 35 فروش شامل فروش فوقالعاده و پیشفروش برگزار کردهاند که سهم ایرانخودرو 20 دوره بوده و سهم سایپا نیز 15 دوره. در مجموع 42 میلیون و 701 هزار و 481 تقاضا برای این 35 دوره فروش ثبت شده و این در حالی است که تعداد خودروهای عرضه شده تنها 575 هزار و 474 دستگاه بوده است. یک محاسبه سرانگشتی نشان میدهد به ازای هر 74 تقاضا یک خودرو عرضه شده و بهعبارتی متوسط شانس برنده شدن در طرحهای فروش، یک به 74 بوده است. در واقع از هر 74 نفر (تقاضا)، یکی در قرعهکشی فروش خودروسازان برنده شده است. اما در حالت تفکیکی، ایرانخودرو 325 هزار و 629 دستگاه محصول را در 20 دوره فروش خود عرضه کرده که تقاضایی تقریبا 37 میلیون و 447 دستگاهی برای آن ثبت شده است. بنابراین شرکتکنندگان در طرحهای فروش این شرکت، تقریبا یک به 115 شانس برنده شدن داشتهاند.سایپاییها اما در 15 دوره فروش خود حدودا 250 هزار دستگاه محصول عرضه کردهاند که تقاضایی بالغ بر 5 میلیون و 255 هزار نفری برای آن ثبت شده است. با این حساب، مشتریان سایپا برای برندهشدن در طرحهای فروش این شرکت، بهطور متوسط شانس یک به 21 را داشتهاند. این آمار نشان میدهد احتمال برندهشدن در طرحهای فروش سایپا بیش از ایرانخودرو بوده که طبعا با تعداد متقاضیان در ارتباط است.
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید