به گزارش بانک اول امروز چهارشنبه، بیستم مردادماه سال ، فهرست کابینه دولت سیزدهم، به مجلس شورای اسلامی تقدیم شد.
بر اساس این فهرست، ترکیب تیم اقتصادی دولت ابراهیم رئیسی، تا این لحظه به شرح زیر است:
سید مسعود میرکاظمی به عنوان ریاست سازمان برنامه و بودجه کشور، جواد اوجی به عنوان وزیر پیشنهادی نفت، سید رضا فاطمی امین به عنوان وزیر پیشنهادی صمت، سید احسان خاندوزی به عنوان وزیر پیشنهادی امور اقتصادی و دارایی و سید جواد ساداتی نژاد به عنوان وزیر پیشنهادی جهاد کشاورزی، علی اکبر محرابیان وزیر نیرو و رستم قاسمی به عنوان وزیر راه و شهرسازی معرفی شدند.
در این گزارش به بررسی سوابق تیم اقتصادی دولت سیزدهم پرداخته ایم.
سازمان برنامه و بودجه کشور
نام سیدمسعود میرکاظمی به عنوان سازمان برنامه و بودجه در تیم اقتصادی دولت جدید دیده می شود. او در سال ۱۳۳۹ در شهرستان اردستان متولد و در سال ۱۳۵۹ به طور رسمی به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ملحق شد. میرکاظمی پس از انقلاب، در مقطع کارشناسی مهندسی صنایع در سال ۱۳۶۵ و کارشناسی ارشد مهندسی صنایع در سال ۱۳۶۸ از دانشگاه علم و صنعت ایران فارغ التحصیل شد. همچنین مدرک دکترای مهندسی صنایع را در سال ۱۳۷۵ از دانشگاه تربیت مدرس اخذ کرد.
میرکاظمی از سال ۱۳۷۶ تا ۱۳۸۰ مدیرعامل فروشگاه اتکا متعلق به وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، از سال ۱۳۸۰ تا ۱۳۸۴ مشاور وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و از سال ۱۳۸۳ تا ۱۳۸۴ رئیس دانشگاه شاهد بود.
او در سال اول حضورش در مجلس شورای اسلامی، به عنوان رئیس کمیسیون انرژی انتخاب شد که در سال دوم نیز انتخاب او در این مسئولیت تکرار شد. سپس در سومین سال حضورش در مجلس نهم، به عضویت کمیسیون ویژه حمایت از تولید و نظارت بر اجرای سیاستهای کلی اصل ۴۴ قانون اساسی درآمد. او در این سال، عضو کمیسیون انرژی نیز بود.
رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور برای دولت سیزدهم، در سال چهارم حضورش در مجلس نیز، مانند سال سوم، عضو کمیسیون ویژه حمایت از تولید و نظارت بر اجرای سیاستهای کلی اصل ۴۴ قانون اساسی و کمیسیون انرژی بود.
همچنین فرماندهی و مدیریت دفاع مقدس، تدریس در دانشگاههای امام حسین، علم و صنعت ایران و امام صادق، معاونت پژوهش و آموزش و همچنین قائم مقامی رئیس دانشکده فنی و مهندسی دانشگاه امام حسین (ع)، ریاست مرکز بررسی سیستمها و افزایش بهره وری، مرکز مطالعات و پژوهشهای لجستیکی، مرکز مطالعات بنیادی، همچنین دبیری علمی دومین و سومین کنفرانس ملی نگهداری و تعمیرات و اولین کنفرانس ملی لجستیک و زنجیره تامین، بخش دیگری از سوابق اوست.
وزیر پیشنهادی نفت
جواد اوجی نیز به عنوان وزیر پیشنهادی نفت در دولت سیزدهم، از سوی رئیس جمهور به مجلس شورای اسلامی معرفی شد. اوجی متولد دوم مردادماه ۱۳۴۵ در شیراز است. رتبه سوم رشته مهندسی نفت دانشکده نفت آبادان در سال ۱۳۶۶ بود و از سال ۱۳۶۹ در صنعت نفت استخدام و مشغول به کار شد.
او کارشناس اداره مهندسی نفت و کارشناس ارشد اداره ارزیابی مخازن نفت و گاز شرکت مناطق نفتخیز جنوب اهواز، همچنین کارشناس مهندسی حفاری از سال سال ۶۹ تا ۷۳ بود و ریاست اداره مهندسی پتروفیزیک شرکت نفت مناطق مرکزی ایران از سال ۷۳ تا ۷۷، سرپرستی اداره ارزیابی مخازن نفت و گاز شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی از سال ۷۷ تا ۷۹، ریاست مهندسی نفت شرکت بهرهبرداری نفت و گاز زاگرس جنوبی از سال ۷۹ تا ۸۲، مدیرعاملی و نایبرئیسی هیئت مدیره شرکت بهرهبرداری نفت و گاز زاگرس جنوبی از سال ۸۲ تا سال ۸۸ را بر عهده داشت.
وزیر پیشنهادی نفت در دولت سیزدهم، از آبان ماه سال ۸۸ تا شهریورماه سال ۹۲ به عنوان معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران منصوب شد.
مدیر عاملی و نایب رئیسی هیئت مدیره هلدینگ نفت و گازی توسعه پترو مفید (زیرمجموعه ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره)) از سال ۹۲ تا ۹۶، مدیر عاملی گروه اقتصاد مفید (زیرمجموعه ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره)) از سال ۹۶ تا آبان سال ۹۸، ریاست هیئت مدیره هلدینگ شرکت سرمایهگذاری صنایع پتروشیمی (زیرمجموعه هلدینگ تاپیکو (شستا)) از سال ۹۳ تا ۹۶ و مدیر عاملی هلدینگ انرژی گستر سینا (زیرمجموعه بنیاد مستضعفان) از سال ۹۸ تاکنون نیز در سوابق کاری او دیده میشود.
گفتنی است؛ نام مهندس جواد اوجی در لیست تحریمهای دوران ریاست جمهوری ترامپ قرار دارد.
وزیر پیشنهادی صنعت، معدن و تجارت
سیدرضا فاطمی امین نیز به عنوان وزیر پیشنهادی صنعت، معدن و تجارت در دولت سیزدهم، از سوی رئیس جمهور به مجلس شورای اسلامی معرفی شد.
فاطمی امین متولد سال ۱۳۵۳ در شهر شاهرود است. او مدرک کارشناسی خود را از دانشگاه فردوسی مشهد در رشته الکترونیک و کارشناسی ارشد را از دانشگاه علم و صنعت ایران در رشته مهندسی سیستمهای اقتصادی اجتماعی دریافت کرد و هم اکنون دانشجوی دکترای مدیریت راهبردی دانش در دانشگاه عالی دفاع ملی است.
فاطمی امین در حین عهده داری این مسئولیتها، تجارب مهمی را کسب کرده است. به طور مثال، او مجری طرح نوسازی خودروهای فرسوده بود. برخی فعالیت های فاطمی امین در سمت معاون برنامهریزی، فناوری و توسعه وزارت صنایع و معادن و معاونت برنامهریزی وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز عبارتند از:
یکپارچهسازی پایگاههای اطلاعاتی و راهاندازی فرایندهای الکترونیکی در حوزههای سرمایهگذاری و تأمین مالی (سامانه بهینیاب)
تدوین آیین نامه جدید سرمایه گذاری
طراحی برنامه راهبردی صنعت، معدن و تجارت
او همچنین در سمت مشاور وزیر، مجری طراحی برنامه راهبردی صنعت، معدن و تجارت بود. این پروژه، یک پروژه پژوهشی گسترده (به لحاظ تنوع و تعدد موضوعات) است. در طراحی این برنامه حدود ۱۰۰ کارشناس و پژوهشگر در حوزههای تخصصی متنوع مشارکت داشته و با بیش از ۶۰۰ صنعتگر، معدن کار، بازرگان و متخصص مشورت شد.
وزیر پیشنهادی صمت در دولت سیزدهم، در سمت معاونت ستاد مهر ماندگار نیز به ایجاد تعامل بین استانداران و دستگاههای اجرایی برای پیشبرد پروژههای ملی و بازدید و کنترل پیشرفت پروژهها پرداخت.
وزیر امور اقتصادی و دارایی
سید احسان خاندوزی به عنوان وزیر پیشنهادی امور اقتصاد و دارایی در دولت سیزدهم، از سوی رئیس جمهور به مجلس شورای اسلامی معرفی شد.
براساس این گزارش احسان خاندوزی زاده ۲۳ شهریور ۱۳۵۹، گرگان) پژوهشگر و سیاستمدار اصولگرا ایرانی است. او هماکنون عضو هیئت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی است.
خاندوزی توانست در یازدهمین انتخابات مجلس شورای اسلامی با کسب ۸۰۱ هزار و ۶۹۶ رای، به عنوان نفر هفتم از حوزه انتخابیه تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس از استان تهران انتخاب شد.
سید احسان خاندوزی در یازهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی از حوزه انتخابی تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس، برای نمایندگی مردم، نامزد شد. شورایی که از سمت اصولگرایان برای ایجاد لیست وحدت، شکل گرفته بود، نام او را نیز داخل این لیست قرار داد.
وزیر پیشنهادی جهاد کشاورزی
سید جواد ساداتی نژاد هم به عنوان وزیر پیشنهادی جهاد کشاورزی در دولت سیزدهم، از سوی رئیس جمهور به مجلس شورای اسلامی معرفی شد. او متولد تیرماه ۱۳۵۱ از کاشان است. پس از تحصیل در رشته علوم تجربی در دبیرستان امام خمینی (ره) کاشان مدارج علمی را در مقاطع کارشناسی در رشته مهندسی منابع طبیعی- آبخیزداری، کارشناسی ارشد در رشته مهندسی منابع طبیعی - آبخیزداری و دکتری در رشته مهندسی هیدرولوژی، به ترتیب در دانشگاههای مازندران، دانشگاه تربیت مدرس و دانشگاه دولتی مسکو طی کرد.
مسئولیت در وزارت علوم برای وی فرصتی بود که با قوانین، نحوه تصویب بودجه، ساز و کار فعالیت مجلس و اختیارات نمایندگان آشنا شود. وی در فروردین ۱۳۹۲ به عنوان معاون اداری و مالی دانشگاه تهران و سپس به عنوان معاون توسعه و سرمایهگذاری دانشگاه تهران منصوب شد. یکی از مهمترین اقدامات وی در این دوره، فعال سازی سازمان توسعه و سرمایهگذاری دانشگاه تهران با هدف تامین منابع مالی دانشگاه و تاسیس بنیاد حامیان دانشگاه تهران با هدف جذب کمکهای مردمی برای توسعه زیرساختهای این دانشگاه بوده است.
از دیگر سوابق اجرایی دکتر سید جواد ساداتی نژاد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
عضویت در اداره جهاد سازندگی به عنوان معاون اداره آبخیزداری و مجری چندین پروژه بخش سیلاب و آبخیزداری در شهرستان کاشان ۷۸-۱۳۷۳
عضو کمیسیون کشاورزی، آب و محیط زیست صندوق پژوهشگران و فناوران ریاست جمهوری ۹۴-۱۳۸۷
عضو شورای تحقیقات آب کشور ۹۴-۱۳۹۳
دبیر کمیسیون آب، کشاورزی و منابع طبیعی شورای عالی عتف ۹۳-۱۳۸۹
عضو هیات ممیزه دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری ۹۳-۱۳۹۰
عضو هیات ممیزه سازمان ترویج، آموزش و تحقیقات وزارت جهاد کشاورزی ۹۳-۱۳۹۱
سردبیر نشریه علمی پژوهشی اکوهیدرولوژی دانشگاه تهران ۱۳۹۲ تاکنون
رئیس فراکسیون آب مجلس دهم
عملکرد در مجلس شورای اسلامی
او به ترتیب در سالهای ۱۳۹۵ و ۱۳۹۹ به عنوان نماینده منتخب مردم منطقه کاشان و آران و بیدگل به مجلس دهم و مجلس یازدهم راه یافت. مهمترین اقدامات وی در دوره اول و دوم اجلاسیه یازدهم مجلس شورای اسلامی به شرح زیر است:
تصویب اصلاحیه قانون خرید تضمینی محصولات کشاورزی و ایجاد شورای قیمتگذاری محصولات کشاورزی با عضویت ۳ نفر کشاورز برای نخستین بار در کشور
ارائه طرح تقویت امنیت غذایی کشور برای رفع مشکلات بازار و تجارت محصولات کشاورزی و تنظیم بازار کشاورزی
افزایش اعتبارات بخش کشاورزی در لایحه بودجه ۱۴۰۰ کشور
تصویب احکام مورد نیاز برای رفع مشکلات کاداستر اراضی کشاورزی در لایحه بودجه ۱۴۰۰ کشور
تصویب حکم برای اختصاص حمایت و یارانه لازم برای صادرات محصولات کشاورزی برای حمل و نقل هوایی در قانون بودجه ۱۴۰۰ کشور
افزایش ده هزار میلیارد ریالی اعتبارات صندوق بیمه کشاورزی در قانون بودجه ۱۴۰۰
تصویب احکام مورد نیاز در قانون بودجه ۱۴۰۰ برای اعطای تسهیلات ارزان قیمت به بخش کشاورزی
۲۵ مورد نظارت میدانی در حوزههای مرتبط با کشاورزی، دامداری، شیلات، منابع طبیعی و محیط زیست استانهای کشور
او هم اکنون عضو هیات علمی دانشگاه تهران، سیاستمدار اصولگرا و نماینده دوره دهم و هم اکنون دوره یازدهم مجلس شورای اسلامی از حوزه انتخابیه کاشان و آران و بیدگل و رئیس کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی است.
ساداتی نژاد با کسب ۸۸ هزار و ۹۴۶ رای از مجموع ۱۱۹هزار رای معادل ۶۵.۶ درصد آرا به دور یازدهم مجلس شورای اسلامی راه پیدا کرد.
وزیر پیشنهادی نیرو
علی اکبر محرابیان به عنوان وزیر نیرو در دولت سیزدهم، از سوی رئیس جمهور به مجلس شورای اسلامی معرفی شد.
علی اکبر محرابیان زادهٔ سال ۱۳۴۸ در شهرستان خوانسار) سیاستمدار دارای مدرک کارشناسی ارشد در رشته علوم اقتصادی از دانشگاه تهران و مهندس عمرانی ایرانی و دستیار ویژه رئیس جمهور ایران در دولت دهم و رئیس ستاد مهر ماندگار کشور و وزیر صنایع و معادن در دو کابینه محمود احمدینژاد بودهاست.
او در مرداد ۱۳۸۶ پس از استعفای علیرضا طهماسبی از وزارت صنایع در دولت احمدینژاد به این سمت منصوب شد و پس از انحلال این وزارتخانه از کابینه خارج شد.
محرابیان مدیر فروشگاه شهروند و معاون سیما چوب در دوران شهرداری احمدینژاد بوده و سابقه اداره یک شرکت خصوصی سدسازی و فروشگاه رفاه را دارد. علی رغم وجود حساسیتهای فراوان دربارهٔ انتخاب وزرای کابینه دهم، احمدینژاد مجدداً او را برای عضویت در کابینه دهم به مجلس معرفی کرد.
محرابیان در دوران مسئولیتش به عنوان وزیر صنایع و معادن، ظرفیت فولاد خام کشور با جهش خیرهکنندهای دو برابر شدهاست. در زمان شروع فعالیت وی از سال ۸۶ ظرفیت فولاد خام کشور ۱۰٫۸۳۵ هزار تن بوده که در زمان تودیع او در سال ۱۳۹۰ ظرفیت تولید این محصول راهبردی به ۲۰٫۶۶۵ هزار رسیده بود (لازم به اشاره است که ظرفیت فولاد کشور از سال ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۴ تنها از رشد ۶ درصدی برخوردار بودهاست).
همچنین، تولید فولاد نیز در دوره زمانی ریاست محرابیان بر وزارت صنایع و معادن از رشد ۴۱ درصدی برخوردار بودهاست به گونهای که میزان تولید فولاد خام از ۹٫۹۴۴ هزار تن در سال ۱۳۸۵ به ۱۴٫۰۳۷ هزار تن در سال ۱۳۹۰ رسیده بود.
او در دوران مسئولیت خود در صنعت تولید کلینکر و سیمان شاهد ثبت رکوردهای کمنظیری بودهاست. به این صورت که ظرفیت تولید سیمان از سال ۱۳۸۶ تا پایان سال ۱۳۹۰ از رشد ۶۶ درصدی برخوردار بودهاست. ظرفیت تولید سیمان کشور در سال ۱۳۸۶ برابر با ۴۵٬۹۰۷٬۲۱۲ تن بوده که در پایان سال ۱۳۹۰ به عدد ۷۶٬۲۲۰٬۲۸۲ تن رسیدهاست. همچین روند تولید سیمان نیز رشد ۶۶ درصدی داشتهاست. تولید کل صنعت سیمان کشور برابر با ۴۰٬۰۰۳٬۵۷۳ میلیون تن بوده که با جهش قابل ملاحظه در سال ۱۳۹۰ به ۶۶٬۴۶۰٬۹۵۲ تن رسیدهاست.
محرابیان در سال ۱۳۸۸ در دادگاه عمومی تهران با صدور حکمی به تقلب در ثبت اختراع اتاق امن زلزله محکوم شد. بهدنبال شکایت فرزاد سلیمی از موسی مظلوم و محرابیان مبنی بر ثبت اختراع او توسط این دو نامبرده به نام خودشان، دادگاه براساس شواهد تأیید کرد که اختراع «اتاق امن زلزله» پیش از آنکه به نام محرابیان به ثبت برسد، توسط شاکی اختراع و طراحی شده بود و شاکی، این طرح را سال ۸۲ به شهرداری تهران و سال ۸۳ به مطبوعات ارائه داده بود. در این حکم، ثبت اختراع به نام محرابیان باطل اعلام شد. دادگاه تجدید نظر نیز این حکم را تأیید کرد و آن را قطعی خواند.
وزیر پیشنهادی راه و شهرسازی
همچنین رستم قاسمی، امروز از سوی دولت سیزدهم به عنوان وزیر پیشنهادی راه و شهرسازی معرفی شده است. او متولد ۱۳۴۳ در استان فارس، فارغ التحصیل رشته مهندسی عمران بوده و به عنوان فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا (ص) اجرای پروژههای ملی و بزرگ کشور در بخشهای مختلف شامل نفت، گاز، پتروشیمی، راه و راهآهن، بندرسازی و فولاد را مدیریت کرده است.
برخی پروژههای مرتبط با حوزه راه شهرسازی که قاسمی در دوران فرماندهی قرارگاه خاتم آنها را مدیریت کرده پروژههای راهسازی، سدسازی، احداث خطوط راه آهن، بندر و اسکله سازی و… است.
از دیگر سوابق اجرایی و تخصصی مهندس رستم قاسمی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
عضو هیئت عامل سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو)
عضو اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران و تهران
رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل شرکت مهندسی نیروی نفت سپانیر: مجری پروژههای متعدد در حوزههای نفت، گاز و پتروشیمی
رئیس هیئت مدیره شرکت صنعتی دریایی ایران (صدرا)
رئیس هیئت مدیره کشتی سازی خلیج فارس (ایزوایکو): مجری ساخت کشتیهای تجاری و نفتکش
فرمانده قرارگاه سازندگی نوح (ع): مجری پروژههای بزرگ دریایی
فرمانده مهندسی قرارگاه دریایی عملیاتی خاتم الانبیا (ص)
فرمانده مهندسی نیروی دریایی سپاه
دبیر شورای عالی صنایع دریایی کشور
قاسمی همچنین در دولت یازدهم به وزارت نفت رسید و در دولت دوازدهم نیز عنوان مشاور اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور در امور تجارت با عراق را بر عهده داشت.
او در انتخابات ریاست جمهوری امسال نیز، کاندید شد اما پیش از نهایی شدن اسامی نامزدهای تایید صلاحیت شده، انصراف خود را اعلام کرد. آخرین پست رستم قاسمی، مشاور عالی و اقتصادی فرمانده کل سپاه پاسداران بود.
گفتنی است؛ تا لحظه تهیه این خبر، هنوز اسامی قطعی معاون اقتصادی رئیس جمهور، رئیس کل بانک مرکزی، رئیس کل بیمه مرکزی برای دولت سیزدهم، مشخص نشده است.
نامسمت
سید مسعود میرکاظمیریاست سازمان برنامه و بودجه کشور
جواد اوجیوزیر پیشنهادی نفت
سید رضا فاطمی امینوزیر پیشنهادی صمت
سید احسان خاندوزیوزیر پیشنهادی امور اقتصادی و دارایی
سید جواد ساداتی نژادوزیر پیشنهادی جهاد کشاورزی
علی اکبر محرابیانوزیر پیشنهادی نیرو
رستم قاسمیوزیر پیشنهادی راه و شهرسازی
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید