پنجشنبه, 20 اردیبهشت 1403 2024,May

آشنایی با بیمه وام بانکی و اتواع آن/در چه صورت بیمه عمر وام گیرنده اجباری هست؟

24 خرداد 1401
آشنایی با بیمه وام بانکی و اتواع آن/در چه صورت بیمه عمر وام گیرنده اجباری هست؟

به گزارش بانک اول ٬ هنگامی که وام گیرنده فوت می کند و یا به دلایلی دچار از کار افتادگی می گردد و منبع درآمدش قطع می گردد ٬ مشکلات فراوانی برای خانواده وی ٬ ضامنین تسهیلات او و حتی بانک ها به وجود می آید.

طبق قانون در صورت فوت صاحب تسهیلات کلیه بدهی های بانکی وی تبدیل به دین حال می گردد و باید تسهیلات به صورت کامل تسویه گردد. در این صورت اگر وراث وام گیرنده قادر به پرداخت بدهی فرد فوت شده نباشند ٬ بانک به ناچار به سراغ ضامنین وی می رود.

بیمه وام چیست؟

بانک‌ها و موسسات اعتباری و بنگاه‌های اقتصادی نام بیمه عمر مانده بدهکار را رویش گذاشته‌اند. بیمه‌ای که خیلی‌ها نامش را نشنیده‌اند، اما تاثیر مستقیم در دعای خیر بازماندگان برای فرد فوت شده دارد. این بیمه البته اسم‌های دیگری هم دارد؛ از بیمه اعتباری و بیمه تسهیلات تا بیمه تضمین، ضمانت مطالبات و نام‌های دیگری که شبکه بانکی رویش گذاشته‌اند. اما معروف‌ترین نام همان بیمه وام است. ماجرا هم این است که فرد وام‌گیرنده اگر فوت کند، شرکت بیمه‌گر تعهد می‌دهد که اقساط را به موقع به بانک مورد نظر بپردازد.

چند نوع بیمه وام داریم؟

اگر بعد از گرفتن تسهیلات و وام به دنبال بیمه کردن خودتان هستید باید بدانید انواع بیمه شامل این ۲ دسته می‌شوند؛

بیمه وام بدهکار

در این نوع بیمه، اگر فرد گیرنده وام فوت کند، شرکت بیمه‌کننده باید باقی اقساط وام را به‌صورت کامل به بانک یا موسسه مالی یا هر جای دیگر پرداخت کند. در این مواقع ضامن درگیر پرداخت وام نخواهد شد. البته اگر وام نیمه‌کاره‌ای هم داشته باشید، امکان بیمه کردن باقی اقساط هم وجود دارد. طبعا مبلغ بیمه هم به نسبت تعداد اقساط پرداخت شده روند کاهشی دارد.

بیمه مرهونات بانکی

اگر بابت خانه یا کارخانه وام گرفته‌اید و همان ملک در رهن بانک است، برای مرهونات آن باید بیمه آتش‌‌سوزی به ارزش وام گرفته شده خریداری شود. ضرورت این نوع بیمه به خاطر آن است که اگر ملک در رهن بانک به دلایلی مانند آتش‌سوزی، انفجار یا هر بلای طبیعی دیگر دچار حادثه شود، بیمه‌کننده باید جبران خسارت کند.

بیمه وام در چه شرایطی اجباری است؟

ماده 190 قوانین مدنی ایران تعیین کرده‌اند که اساسی‌ترین شرط هر معامله‌ای رضایت طرفین قرارداد در تمام جزئیات است. با استناد به همین ماده قانونی باید گفت وام‌گیرندگان باید برای خریدن بیمه وام بدهکار یا مرهونات بانکی خودشان رضایت داشته باشند و بانک اجازه ندارد گیرنده وام را مجبور به گرفتن انواع بیمه وام کند. یا پرداخت تسهیلات به متقاضیان به شرط گرفتن این بیمه‌ها باشد.

البته برای وام هایی که بدون ضامن پرداخت می شود بیمه عمر اجباری هست ٬ جدیدا بانک مرکزی شرایط دریافت وام بدون ضامن را به بانک ها ابلاغ کرده است ٬ در این صورت بانک ها نسبت به بیمه عمر وام گیرنده اقدام می کنند.

چه شرایطی برای عقد بیمه وجود دارد؟

  • اولین شرط این است که سن وام‌گیرنده تا زمان پایان اقساط کمتر از 70 سال باشد.
  • در صورت فوت وام‌گیرنده بر اثر جنگ، حمله نظامی و شورش، بیمه شامل فرد نمی‌شود.
  • در صورتی که وام‌گیرنده اقساط معوقه و جریمه دیرکرد داشته باشد.

قوانین و مقررات در بیمه وام‌بانکی

  • بازماندگان از زمان فوت فرد بیمه‌شده باید ظرف مدت 10 روز شرکت بیمه‌کننده را در جریان قرار بدهند.
  • نهایت زمان بیمه وام بدهکار برای فرد بیمه‌ شده حداکثر ۴ سال خواهد بود.
  • شرکت بیمه‌کننده نسبت به کسانی که بیشتر از ۷۰ سال سن دارند، هیچ تعهدی برای پرداخت اقساط وام ندارد.
اخبار مرتبط
در حال حاضر دولت پنج وام ۴۰ تا ۳۰۰ میلیون تومانی را برای مستاجران بسته به مکانی که زندگی می‌کنند، در نظر گرفته است. مستاجری که بتواند از بانک وام بگیرد، با در نظر گرفتن مبلغ وام و نرخ سود، هر ماه چقدر باید برای پرداخت قسط کنار بگذارد؟
افزایش تسهیلات ودیعه مسکن برای خانواده‌های در قالب طرح جوانی جمعیت اگر از سوی بانک ها موافقت شود و بانک ها در پرداخت این تسهیلات همکاری کنند می‌تواند به بازار مسکن کمک کند اما به نظر می رسد که در این بین بانک ها چندان همکاری نمی‌کنند.
ضمن اینکه میزان بهره‌مندی از تسهیلات تبصره ماده 100، سه برابر سال گذشته شده است. براین اساس کسبه تا سقف 18 میلیارد تومان از ارائه اظهارنامه مالیاتی معاف شده‌اند و می‌توانند از تسهیلات تبصره ماده 100 استفاده کنند.
برای دریافت این تسهیلات متقاضی باید ابتدا یک سپرده ویژه طرح اندواخته باز نماید و به مدت ۴ ماه، هر ماهه ۸۰۰ هزارتومان به این حساب واریز نماید. پس از گذشت ۴ ماه، متقاضی می‌تواند درخواست تسهیلات اندوخته بانوان بانک مهر را داشته باشد.

دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید

captcha


امتیاز:

دسته بندی مقالات
آخرین مقالات
تگ ها