پنجشنبه, 13 اردیبهشت 1403 2024,May

طرح ایران خودرو برای فروش خودرو به مادران + اختلاف قیمت کارخانه و بازار

24 خرداد 1401
 طرح ایران خودرو برای فروش خودرو  به مادران + اختلاف قیمت کارخانه و بازار

به گزارش بانک اول ایران خودرو، این طرح را در راستای ابلاغ قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت در تاریخ ۱۹ آبان ۱۴۰۰ دانسته‌. مادرانی که فرزند دوم آنها از این تاریخ به بعد متولد شده است مشمول طرح‌های ایران خودرو و سایپا، هستند.

این شرکت تاکید کرده‌ است که اگر تعداد متقاضیان مشمول در این بخشنامه، بیش از ظرفیت شرایط فروش باشد، تخصیص محصول در قالب قرعه‌کشی صورت می‌پذیرد. در غیر این صورت، همه مادران مشمول که شرایط آنها به تایید سازمان‌های ذیربط برسند، امکان واریز وجه را دارند.

در بخشنامه خودرو بدون قرعه‌کشی برای مادران آمده است: اطلاعات طرح مذکور، به سازمان ثبت احوال ارسال می‌گردد، تا پس از شناسایی مادران حائز شرایط، امکان واریز وجه برای ایشان میسر شود.

این دور از طرح فروش ایران خودرو (با موعد تحویل حداکثر ۳ ماهه)، از روز یکشنبه ۱۱ اردیبهشت آغاز می‌شود و پنجشنبه، پانزدهم به پایان می‌رسد.

این طرح‌های فروش خودرو در حالی اجرایی می‌شوند که به گفته احمد نعمت بخش دبیر انجمن خودروسازان، از هر هزار نفر، تنها دو نفر شانس برنده شدن دارند.

 

محصولات ایران خودرو در بازار چند؟

 حال سوال اینجاست که قیمت‌ها در طرح‌ فروش ایران خودرو، چقدر با بازار تفاوت دارد؟

با نگاهی به این تفاوت قیمت، می‌توان برآورد کرد که اگر اتفاق ویژه‌ای در بازار رخ ندهد، در زمان تحویل خودروها، رانت قابل توجهی نصیب خریداران می‌شود.

پژو پارس سال سفارشی (ELX)

متقاضیان ثبت‌نام در این طرح فروش فوق‌العاده، می‌توانند برای مثال پژو پارس سال سفارشی (ELX) با موتور xu7P را انتخاب کنند.

قیمت کارخانه‌ای این محصول، ۲۰۸ میلیون و ۹۵۷ هزار تومان است و پژو پارس سال به عنوان شبیه‌ترین خودرو به این محصول جدید ایران خودرو، در بازار، ۳۱۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان قیمت دارد.

پژو پارس سال سفارشی

یکی دیگر از خودروهایی که هنگام ثبت نام در طرح فروش ایران خودرو عرضه می‌شود، پژو پارس سال سفارشی با موتور xu7P است.

 

قیمت کارخانه‌ای این خودرو، ۱۸۵ میلیون و ۲۹ هزار تومان است و و پژو پارس سال به عنوان شبیه‌ترین خودرو به این محصول جدید ایران خودرو، در بازار ۳۱۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان قیمت دارد.

پژو پارس TU۵

در طرح فروش، همچنین امکان گزینش پژو پارس TU۵ نیز وجود دارد.

قیمت کارخانه‌ای این محصول، ۱۷۶ میلیون و ۷۱۰ هزار تومان است و این خودرو در بازار، ۳۸۱ میلیون تومان قیمت دارد.

پژو ۲۰۷i اتوماتیک ۶ سرعته

یکی دیگر از خودروهایی که هنگام ثبت نام در طرح فروش ایران خودرو عرضه می‌شود، پژو ۲۰۷i اتوماتیک ۶ سرعته سقف قرمز است.

قیمت کارخانه‌ای این محصول، ۳۱۸ میلیون و ۶۰۸ هزار تومان است. اما پژو ۲۰۷ اتوماتیک سقف شیشه‌ای، که شاید نزدیک‌ترین خودرو به این محصول جدید ایران خودرو باشد، در بازار، ۵۶۵ میلیون تومان داد و ستد می‌شود.

پژو آی ۲۰۷ دستی سقف شیشه‌ای

متقاضیان همچنین در هنگام ثبت‌نام در این طرح خودرو، از امکان خرید پژو آی ۲۰۷ دستی سقف شیشه‌ای نیز برخوردارند.

قیمت کارخانه‌ای این محصول، ۲۳۶ میلیون و ۳۴۴ هزار تومان تعیین شده است. اما پژو ۲۰۷i دنده‌ای، که شاید نزدیک‌ترین خودرو به این محصول جدید ایران خودرو باشد، در بازار، ۴۰۰ میلیون تومان داد و ستد می‌شود.

اختلاف قیمت کارخانه‌ و بازار

این ارقام، اختلاف قیمت بین کارخانه و بازار را هنگام ثبت‌نام در این طرح ایران خودرو نشان می‌دهد.

فروشندگان، احتمالا پژو پارس سال سفارشی (ELX) را حدود ۱۰۴ و پژو پارس سال سفارشی را حدود ۱۲۸ میلیون تومان گران‌تر از کارخانه بفروش برسانند.

این تفاوت برای پژو پارس TU۵ احتمالا به حدود ۲۰۴ میلیون تومان می‌رسد.

همچنین فروشندگان، احتمالا پژو ۲۰۷i اتوماتیک ۶ سرعته را حدود ۲۴۶ و پژو آی ۲۰۷ دستی سقف شیشه‌ای را حدود ۱۶۴ میلیون تومان گران‌تر از کارخانه بفروشند.

اخبار مرتبط
سایپا اعلام کرد: پیرو اعلام نتایج در سامانه یکپارچه تخصیص خودرو به اطلاع نمایندگی‌ها و متقاضیان حائز شرایطی که در طرح عادی سامانه مذکور در سل گذشته نسبت به ثبت نام اولیه خودرو ساینا اس با استاندارد ۸۵ گانه، شاهین G، شاهین با گیربکس اتوماتیک، کوییک GX و کوییک GXR اقدام نموده در تاریخ ۱۴۰۳/۰۲/۱۱ پیامک به آنها ارسال شده میرساند، امکان واریز وجه خودرو و ثبت نام مطابق شرایط ذیل فراهم شده است.
قیمت ساینا S استاندارد ۸۵ گانه در کارخانه ۳۳۵ میلیون است، اما محصول جدید سایپا که از اوایل امسال پا به بازار گذاشته، توسط فروشنده‌ها به‌طور متوسط ۴۳۵ میلیون به خریداران پیشنهاد می‌شود
در این آئین‌نامه تعداد گواهی اسقاط حاصل از اسقاط خودروهای فرسوده، افزایش یافته تا بدین ترتیب انگیزه مالکان این دسته از خودروها، برای اسقاط خودرو و جایگزین کردن آن با خودروهای نو افزایش پیدا کند.
سامانه یکپارچه تخصیص خودروهای داخلی در حالی این روزها به نوعی تعلیق شده و طرح فروش خاصی در آن اجرا نمی‌شود که این موضوع ابهاماتی را درباره سرنوشت سهمیه «خودروهای مادران و خودروهای فرسوده» ایجاد کرده است.

دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید

captcha


امتیاز:

دسته بندی مقالات
آخرین مقالات
تگ ها