نشریه اکونومیست کشورهای جهان را براساس سه شاخص درآمدی طبقهبندی کرده است. از منظر این نشریه تولید ناخالص داخلی به تنهایی نمیتواند شاخصی برای سنجش ثروتمندی کشورها باشد.
به گزارش بانک اول به نقل از دنیای اقتصاد، طبقهبندی کشورهای جهان براساس ثروتمند و فقیر میتواند دشوار باشد. شاخصهایی چون GDP تحت تاثیر اندازه جمعیت هستند؛ چراکه جمعیت بیشتر به معنای تولید بیشتر است. ولی تعدیل براساس تعداد جمعیت به تنهایی کافی نیست. درآمد سرانه دلاری نیز تفاوت قیمتها میان کشورها و همینطور بهرهوری را در نظر نمیگیرد.
از اینرو نشریه اکونومیست برای ارائه تصویر کاملتر کشورها را براساس سه شاخص رتبهبندی کرده است: درآمد سرانه دلاری، درآمد تعدیل شده براساس قیمتهای داخلی (برابری قدرت خرید) و درآمد به ازای هر ساعت کار.
براساس این گزارش، باتوجه به درآمد سرانه کشورها، لوکزامبورگ، سوئیس، قطر، نروژ و سنگاپور به ترتیب ثروتمندترین کشورهای جهان شناخته شدهاند.
این درحالی است که باتعدیل درآمد براساس قیمتهای داخلی صدر این رتبهبندی به لوکزامبورگ، سنگاپور، قطر، ماکائو، نروژ و سوئیس تغییر پیدا میکند.
براساس درآمد ساعتی اما نروژ اولین کشور جهان است و لوکزامبورگ، قطر، بلژیک، دانمارک و سوئیس به ترتیب پس از آن قرار دارند
نتایج این بررسی نشان میدهد باوجودی که تولید ناخالص داخلی آمریکا با نرخهای ارز بازار برای بیش از یک قرن بالاترین بوده است، ولی براساس درآمد سرانه رتبه آن به ششم افت پیدا میکند و پایینتر از لوکزامبورگ (رتبه اول) و سوئیس (رتبه دوم) قرار میگیرد. تعدیل تولید ناخالص داخلی براساس قیمتهای داخلی نیز رتبه آمریکا را به نهم کاهش میدهد؛ و باتوجه به درآمد به ازای هر ساعت کار نیز آن را به جایگاه دهم کشورهای جهان میرساند.
نتایج برای چین حتی شدیدتر است. درحالی که این کشور دومین اقتصاد بزرگ جهان محسوب میشود، به لحاظ درآمد سرانه در جایگاه ۶۹ کشورهای جهان قرار میگیرد. درآمد این کشور براساس قیمتهای داخلی در رتبه ۷۵ و با در نظر گرفتن ساعتهای کاری در رتبه ۹۷ کشورهای جهان قرار میگیرد.
سنگاپور و برونئی بزرگترین تفاوتها را بین هر معیار نشان میدهند و ماکائو، منطقه اداری ویژه چین، بیشترین افزایش تولید ناخالص داخلی سرانه را در مقایسه با سال گذشته داشته است.
ثروتمندترین کشورهای جهان
براساس این گزارش، درآمد سرانه در کشور کوچک بوروندی تنها ۲۰۰ دلار در سال است که کمترین درآمد در بین کشورهای دیگر در این رتبه بندی است. حتی پس از تعدیل با قیمتهای ارزان و ساعات کاری کمتر از حد متوسط این کشور در جایگاه آخر باقی میماند. با اینحال، از منظر اکونومیست کشورهای فقیرتر اقتصادهای غیررسمی بزرگی دارند، که اندازه گیری کل تولید و ساعات کار آنها را سختتر میکند.
ایران کجاست؟
براساس گزارشی از دنیای اقتصاد، طبق آمارهای منتشرشده از سوی اکونومیست، براساس شاخص دلار بازار آزاد، هر ایرانی از سرانه تولید ناخالص داخلی ۴هزار و ۵۰۰دلاری برخوردار است. از سوی دیگر، براساس شاخص برابری قدرت خرید، هر ایرانی از سرانه تولید ۱۷هزار و ۹۰۰ دلاری برخوردار است. در نهایت اگر سراغ شاخص سوم برویم و سرانه تولید ایرانیها را با سطح قیمت و ساعات کار تعدیل کنیم، خواهیم دید که این عدد به ۱۷هزار و ۸۰۰دلار کاهش خواهد یافت.
جاماندگی از رقبا
«دنیایاقتصاد» برای پیداکردن درک بهتر نسبت به اعداد گفتهشده، سراغ آمار همسایگان و رقبای ایران رفته است و با مقایسه سرانه درآمد کشور با چین، ترکیه و امارات متحده عربی در تلاش است تا تصویر روشنتری از وضعیت ایران ارائه دهد. بر این اساس، سرانه تولید ناخالص داخلی یک شهروند چینی براساس دلار بازار آزاد معادل ۱۲هزار و ۶۰۰دلار است که تقریبا سهبرابر شهروند ایرانی به شمار میرود. این عدد در شاخص برابری قدرت خرید به ۲۴هزار و ۶۰۰دلار میرسد که تقریبا ۵۰درصد از آمار ایران جلوتر است. در نهایت، شاخص تولید سرانه تعدیلشده با سطح قیمتها و ساعات کار نشان میدهد که رفاه ایرانیها بیش از چینیهاست. بر این اساس در حالی که عدد این شاخص برای ایران ۱۷هزار و ۸۰۰دلار ثبت شده، این عدد برای چین ۱۷هزار و ۶۰۰دلار به ثبت رسیده است.
دومین کشوری که مورد توجه قرار میگیرد، همسایه غربی ایران یعنی ترکیه است. بر این اساس، تولید سرانه ترکیه بر مبنای دلار بازار آزاد ۱۳هزار دلار به ثبت رسیده است که تقریبا سهبرابر این عدد در ایران است. از سوی دیگر، در شاخص برابری قدرت خرید این عدد در ترکیه به ۴۴هزار و ۲۰۰دلار میرسد که تقریبا ۲.۵برابر تولید سرانه ایران به این شاخص است. در نهایت، با در نظر گرفتن سطح قیمتها و ساعات کاری، مشخص میشود که سرانه تولید در ترکیه به ۶۱هزار و ۴۰۰دلار میرسد که در مقایسه با آمار ۱۷هزار و ۸۰۰دلاری ایران، ۳.۵برابر بالاتر است.
در نهایت همسایه جنوبی ایران، یعنی امارات متحده عربی مورد بررسی قرار گرفته است. بر این اساس، در شاخص تولید سرانه برمبنای دلار بازار آزاد، سرانه درآمد در امارات به ۵۳هزار دلار میرسد که اختلاف معناداری با عدد این شاخص برای کشورمان دارد. با درنظر گرفتن شاخص برابری قدرت خرید اختلاف تا حدودی کم میشود و سرانه تولید اماراتیها به ۸۳هزار و ۹۰۰دلار میرسد. در نهایت با در نظر گرفتن ساعات کار و سطح قیمتها، سرانه تولید اماراتیها به ۶۹هزار و ۲۰۰دلار میرسد و کمترین فاصله را با همسایه شمالی خود پیدا میکند.
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید