چک بانکی عادی
به گزارش بانک اول چک عادی در واقع همان چکهایی هستند که در هنگام باز کردن حساب جاری در بانک، با تقاضای کتبی مشتری در اختیار او قرار داده میشود. چک عادی رایجترین نوع چک استفاده شده در ایران است و با استفاده از آن، شخص اجازه میدهد تا مبلغ نوشته شده در چک از حسابش برداشت شده یا به حساب فرد دیگری منتقل شود.
فرد صادرکننده چک با استفاده از این قابلیت، مبلغی از حساب جاری خود را در وجه حامل یا شخص گیرنده صادر میکند. برای نقد کردن این چکها باید به یکی از شعب بانکی که چک را صادر کرده، مراجعه کنید. برای مثال اگر چک صادر شده از طرف بانک ملی باشد، برای نقد کردن آن باید به یکی از شعب بانک ملی مراجعه کنید.
توجه کنید که در این نوع چک اگر موجودی حساب شخص صاحب چک کافی نباشد، قادر به گرفتن پول خود نخواهید بود و تنها تضمین این گونه از چکها، اعتبار فرد صادرکننده چک است. این موضوع در قانون صدور چک نیز آورده شده است. در این قانون گفته شده که:"... و دارنده آن، تضمینی جز اعتبار صادرکننده آن ندارد."
- چکهای تاییدشده
طبق تعریف بند دوم ماده یک قانون صدور چک، چک تایید شده عبارت است از:"چکی که اشخاص عهده بانکها، به حساب جاری خود صادر و توسط بانک محال علیه، پرداخت وجه آن تایید میشود". بنابراین میتوان گفت، تفاوت این نوع چک با چک عادی در این است که در چکهای تاییدشده، تضمین پرداخت بیشتری وجود دارد و درواقع به دارنده چک اطمینان داده میشود که مبلغ چک حتما نقد خواهد شد.
داشتن این چک به این معنا است که اگر شخص صادرکننده چک قادر به پرداخت مبلغ مندرج نباشد، بانک آن را پرداخت خواهد کرد. برای صدور این نوع چک، بعد از اینکه صاحب حساب چکی را در وجه شخص دیگری نوشت، بانک این مبلغ را از حساب او کسر کرده و در واقع این مبلغ در حساب شخص، مسدود خواهد شد. این کار باعث میشود تا چک تایید شده، تضمین بیشتری نسبت به چک عادی داشته باشد؛ چراکه در این نوع چک، بانک تایید میکند که به مقدار مندرج در چک، شخص وجه نقد در حساب خود دارد.
- چکهای تضمین شده
چک تضمین شده، چکی است که به درخواست مشتری توسط بانک صادر شده و پرداخت وجه آن توسط بانک تضمین میشود. برای صدور چک تضمین شده، نیازی نیست که فرد دسته چک داشته باشد؛ بلکه شخص با مراجعه به بانکی که در آن حساب دارد میتواند صدور این نوع چک را درخواست کند.
در چکهای تضمین شده، دریافت وجه برای شخص گیرنده توسط بانک تضمین میشود. به این صورت که حتی اگر در حساب فرد صادرکننده چک، مبلغ کافی موجود نباشد، این امکان وجود دارد که چک در تمام شعبههای بانک صادرکننده نقد شود. این نوع چکها مسدود یا توقیف نمیشوند و حتی در صورت فوت صادرکننده چک، باز هم این نوع چک اعتبار داشته و قابل وصول است.
تفاوت مهم چک تضمین شده با چک تایید شده در این است که در چک تضمین شده، صادرکننده چک خود بانک است. اما در چکهای تایید شده، شخص صاحب حساب صادرکننده چک خواهد بود.
- چک بین بانکی
یکی دیگر از انواع چک، چک بین بانکی است. چک بین بانکی در واقع چکی است که برای بانکهای دیگر صادر میشود. در این نوع چک امکان وصول پول نقد وجود ندارد؛ بلکه بانک صادرکننده، پول را به حساب شخص مورد نظر در بانکی دیگر منتقل خواهد کرد. توجه داشته باشید که صدور این چک در وجه حامل ممنوع بوده و تنها کافی است به بانکی که در آن حساب دارید مراجعه کنید تا چک بانکی شما توسط بانک عامل صادر شود. از این نوع چک معمولا برای خریدها و معاملات بزرگ استفاده میشود و نسبت به چک عادی مزایای بیشتری دارد. فراموش نکنید که پرداخت آن از طرف بانک انجام میشود.
- چک مسافرتی
چک مسافرتی یکی دیگر از انواع چک بانکی است و مسافرانی که میخواهند به خارج از کشور سفر کنند، از آن استفاده میکنند. استفاده از این نوع چک، جایگزین بسیار مناسبی برای پول نقد است. این نوع چک در تمام تمام شعب بانک صادرکننده قابل پرداخت است. برای استفاه از این چک فرد باید امضای دیگری در بالای چک بزند تا بتواند از آن استفاده کند.
این امضا باید در حضور بانک انجام شود تا بانک بتواند این امضا را با امضای اول فرد تطابق دهد. تنها در صورتی که امضا تایید شود آن مبلغ توسط بانک پرداخت خواهد شد.
مشخصات چکهای جدید
طبق قانون جدید چک، چکهای جدیدی با هدف اعتباربخشی به چک صادر شدهاند. مشخصات چکهای جدید صادر شده به شرح زیر است:
- ظاهر این چکها بنفش رنگ است.
- در چکهای جدید، شناسه یکتای 16 رقمی در سمت چپ و بالای هر برگه چک دیده میشود.
- بر روی هر برگ چک جدید، بارکد وجود دارد.
- بر روی چکهای جدید این عبارت درج شده است:"کارسازی این چک منوط به ثبت صدور، دریافت و انتقال آن در سامانه صیاد است".
- صادرکننده چک باید اطلاعات چک را از طریق ابزارهایی مانند برنامههای کاربردی پرداخت عمومی، همراه بانک، اینترنت بانک و سایر درگاههای بانکی در سامانه صیاد ثبت کند.
- دریافتکننده نیز باید نسبت به بررسی اطلاعات چک ثبتشده به نام او و تایید آنها با ابزارهای گفته شده، اقدام کند.
- در قانون جدید، صدور چک در وجه حامل ممنوع اعلام شده و چک حتما باید در وجه ذینفع مشخص صادر شود.
- ثبت انتقال چک در سامانه، جایگزین پشتنویسی شده است.
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید