به گزارش بانک اول، دیروز در مجلس شورای اسلامی، ماده واحده تبدیل واحد پول ملی از ریال به تومان و حذف چهار صفر تصویب شد.
این طرح با عنوان اصلاح نظام پولی کشور در قالب حذف چهار صفر از واحد پولی کنونی و تعریف واحد پولی جدید و بازنگری در اقطاع اسکناس و مسکوک از سوی بانک مرکزی مطرح شده است.
سهراب دلانگیزان، رییس دانشکده اقتصاد دانشگاه رازی کرمانشاه با ارزیابی طرح حذف چهار صفر از پول ملی میگوید: حذف چهار صفر از پول ملی بیشتر یک تصمیم خنثی است تا یک تصمیم استراتژیک و عمدتا اثر حسابداری به جای میگذارد. با اجرای این تصمیم بانک مرکزی از این به بعد در مواقع نوشتن ارقام چهار صفر کمتر میگذاریم و تنها اثر روانی میتوان داشته باشد و اثری بر اقتصاد ندارد.
وی ادامه میدهد: در حال حاضر اکثر خریدها با کارت اعتباری بوده و عملا مردم اسکناس جابجا نمیکنند که حتی اثر روانی حذف چهار صفر از پول را نیز ببینند. حذف کردن چهار صفر باعث میشود که موتور تولیدکننده صفری که صفر کنار اسکناسها چاپ میکرد فقط نادیده گرفته شود و اقدام خاصی نیست.
دلانگیزان میافزاید: در گذشته سیستم غلط هر سال یک صفر به اسکناسها اضافه میکرد و قیمتها را 10 برابر میکرد، سیستم نقدینگی است که این کار را میکند. حال به جای اینکه مساله را حل کنند، صورت مساله را حذف میکنند؛ یعنی آن صفری که خودشان با این سیستم ایجاد کردهاند را حذف میکنند و این تنها اعتبار و اعتماد به سیستم را از بین میبرد.
این کارشناس اضافه میکند: به جای حل مساله، موتور تولیدکننده صفر کنار اسکناس را خاموش میکنند. نظام مالی، نظام بودجهبندی و نظام بانکداری این اقدام غلط را انجام دادهاند و اشکالات آنها باعث شد که ما همچنان صفر تولید کنیم. سیستم باید اصلاح شود و اقدام حذف چهار صفر از پول ملی تنها پاک کردن صورت مساله بوده که اشکالات آنها نادیده گرفته شود.
وی در پایان تاکید میکند: عمده مزیت حذف چهار صفر برای حسابداری و تسهیل آن بوده و اثری بر تورم ندارد. نرخها همانطور که قبلا محاسبه میشد پس از این هم با یک تبدیل به همان صورت محاسبه میشود. اثر تورمی ندارد زیرا هیچ شرکتی بر اساس چارچوبهای روانی تصمیم نمیگیرد بلکه به همان اندازه که هزینههای تولید بالا میرود اقدام به افزایش قیمت میکند، حال چه با چهار صفر چه با شش صفر.
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید