به گزارش بانک اول مهران محرمیان، معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی در گفتوگویی به پرسشهای همشهری درباره کاهش فیشینگها با رمز پویا، مرکز واکنش سریع و عملیات مشکوک بانک مرکزی، پشت پرده اجاره حسابهای بانکی، برخورد با قماربازها و نبرد با پولهای کثیف و سیاه، معاملات رمز ارزها، وضع مالیات بر تراکنشهای بانکی و تشکیل پرونده مالیاتی برای دارندگان کارتخوان بانکی پاسخ داده است که در زیر بخشی از مهمترین بخشهای این پاسخها را میخوانید:
_ اگر بتوانیم با پلیس راهور ناجا به توافق برسیم، دیتای جرائم رانندگی وارد سامانه اعتبارسنجی میشود و وقتی یک فرد بخواهد وام هم بگیرد، رتبه اعتباری او کاهش مییابد به همین دلیل افراد پرخطر در حوزه راهنمایی و رانندگی ممکن است برای دریافت تسهیلات، نیاز داشته باشند وثیقههای بیشتری ارائه کنند. از همین دادهها در بخش خدمات بیمهای هم استفاده خواهد شد و وقتی کسی برای بیمه کردن ماشین خود اقدام میکند، بهدلیل پرخطر بودن شخص در رانندگی، باید حق بیمه بیشتری بپردازد زیرا رفتار او براساس دادههای مختلف اعتبارسنجی شده و نشان میدهد راننده پرریسکی است و احتمال تصادفات بیشتری نسبت به شهروندان دیگر خواهد داشت.
_شاهد کاهش ۸۵ درصدی پروندههای مرتبط با فیشینگ در نتیجه استفاده از رمز پویا بودهایم. البته بعد از مدتی مشاهده کردیم که دوباره سیر فیشینگ این بار بهصورت دستی در حال افزایش است چون رمز پویا جلوی فیشینگهای سیستمی را گرفته بود و به همین دلیل یکسری افراد بهصورت دستی اقدام به برداشت از حسابها میکردند اما ازآنجا که به اطلاعات ماندهحساب دسترسی نداشتند، بهناچار مجبور بودند عددی را مبنای خالی کردن حسابها قرار دهند.
_ اگر کسی بابت اجاره یک حساب بانکی چند میلیون تومان بهحساب فرد واریز میکند، فرد اجارهکننده حساب، صدها برابر آن سود میکند ولی تمام مسئولیت ناشی از سود صدها برابری را باید فردی بپذیرد که حسابش را اجاره داده است. از سوی دیگر هویت فردی که در حال ارتکاب جرم است، مخفی میماند. با این حسابها فعالیتهای مختلفی صورت میگیرد و بخش عمدهای از عملیات پولشویی از کانال همین حسابهای اجارهای صورت میگیرد.
-صریح میگویم که پولشویی تا حد زیادی به همین حسابهای اجارهای وابسته است؛ یعنی هر پولی که منشأ آن عملیات متقلبانه، متخلفانه یا جرم باشد، یعنی پولشویی؛ این پولهای کثیف و سیاه را در حسابهای اجارهای شستوشو میدهند و هویت افراد متخلف پنهان میماند.
-از جمله پول ناشی از قمار، مواد مخدر، آدمربایی و بدتر از همه پولی است که برای تأمین مالی تروریسم در این حسابهای اجارهای شستوشو داده میشود. برای دنیا بهقدری بحث مبارزه با تأمین مالی تروریسم جدی است که آن را از مبارزه با پولشویی جدا کردهاند و خیلی وقتها افراد متوجه نیستند که از حسابشان پولی منتقل میشود که این پول ممکن است برای ترور یک نفر جابهجا شود.
_ ما آمارها را براساس یکسری شاخصها در ارتباط با بانکها رصد میکنیم و اگر تعداد حسابها یا تراکنشهای مشکوک یک بانک از حد تعیینشده، بیشتر شود، آن بانک را زیر ذرهبین قرار میدهیم که تاکنون مورد خاصی نداشتیم. اشتباه نکنید؛ هیچ بانکی به هیچ قماربازی خدمات نمیدهد؛ اما از آنجا که درگاههای قمار برای جلب اعتماد خود اعلام میکنند که دارای درگاه رسمی تحت مجوز بانک مرکزی یا فلان بانک هستند، این برداشت صورت گرفته که بانکها به قماربازها خدمات میدهند که اشتباه است.
_ درگذشته یکسری تخلفاتی رخداده بود که با آنها برخورد شد و الآن هیچ درگاه رسمی بانکی در اختیار قماربازها قرار ندارد؛ اما عمده این درگاهها با حسابها و درگاههای اجارهای مرتبط است و قماربازها بهصورت مستقیم از این درگاهها استفاده نمیکنند بلکه یک درگاه تقلبی و صوری نشان داده میشود و اطلاعات حساب افراد را میگیرند و در پشت پرده، اطلاعات دریافت شده به درگاه بانکی منتقل و عملیات نقلوانتقال صورت میگیرد. برای همین است که سامانه هوشمند به سراغ سایتهای قمار رفته و اینگونه بود که حساب ۷۰ هزار نفر را شناسایی کردیم.
_با وجود افزایش کارمزد، بانکها کمتر از ۱۰درصد هزینه خدمات را از مشتریان میگیرند. الآن هزینه صدور یک کارتبانکی با قیمتهای سال ۹۸ حدود ۱۲هزار تومان است درحالیکه الآن بانک بابت صدور هر کارتبانکی ۳ هزار تومان از مشتری میگیرد. فکر نکنید این هزینه را بانک میدهد بلکه این هزینه را بانک در نهایت از محل نرخ بالای تسهیلات از خود مردم میگیرد.
-ببینید بانکهای دنیا چهکار میکنند همه دنبال افزایش سهم درآمدهای غیرمشاع هستند و اگر بانکهای ایران هم به همین سمت بروند میتوانند خدمات بهتر و از جمله تسهیلات با نرخ پایینتری بدهند که البته بهدلیل مشکل ناترازی بانکها این اتفاق در بلندمدت رخ خواهد داد.
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید