جمعه, 2 آذر 1403 2024,November

دلار 50 هزار می شود یا 10 هزار ؟

24 خرداد 1401
دلار 50 هزار می شود یا 10 هزار ؟

به گزارش بانک اول گمانه زنی درباره قیمت دلار در شرایطی که توافق با طرف های غربی در مذاکرات وین در هاله‌ ای از ابهام قرار دارد، شاید هرگز از دایره حدس و گمان فراتر نرود و در نتیجه هیچ گاه یک تحلیل و پیش بینی منطقی در اختیار فعالان اقتصادی قرار نگیرد با این حال، بررسی شواهد موجود در این زمینه، می توانند نشانه های مهمی را مورد آنالیز قرار بدهد و در نتیجه با ترکیب فرضیات گوناگون به تحلیلی نزدیک به واقعیت دست یافت.

با توجه به عدم دسترسی دولت ایران به منابع ارزی پیش بینی شده در لایحه بودجه سال جاری، احتمال وقوع کسری بودجه ۵۰۰ هزار میلیارد تومانی بسیار از آن چه که تصور می کنید به شما و اقتصاد ایران نزدیک تر است و از همین رو باید گفت که دستیابی به توافق هسته ای دستکم در خوشبینانه ترین حالت به نیمه دوم سال موکول خواهد شد و در نتیجه دولتی که در لایحه بودجه امسال برای درآمدهای خود پیش بینی صادرات ۲/۵ میلیون بشکه نفت را داشته است، حداقل با کسری بودجه ۲۵۰ هزار میلیارد تومانی برای مخارج خود در نیمه نخست سال جاری مواجه خواهد بود و تنها راهکاری که برای جبران این کسری عجالتی به ذهن بروکرات های دولتی می رسد، تسعیر نرخ ارز است که طی آن، دولت با عدم تزریق ارز به بازار، باعث شکل‌گیری انباشت تقاضا در بازار شود و پس از تشکی صف‌ های طولانی برای خرید دلار، اقدام به فروش دلار با قیمت ریالی بیشتر کند که در نتیجه با توجه به مقدار کسری بودجه محاسبه شده، در صورت عدم توافق و آزادسازی منابع بلوکه شده ایران و دستیابی دولت ایران به امکان فروش نفت، جهش دوبرابری قیمت دلار به هیچ وجه دور از ذهن نخواهد بود و در این صورت باید انتظار دلار ۴۵ هزار تومانی را بکشیم.

در این شرایط اگر دولت به سرعت به عضویت پیمان مقابله با پولشویی یا FATF و کنوانسیون پالرمو در بیاید دستکم امکان رشد و گسترش صادرات غیرنفتی توسط بخش خصوصی و جلب توریست به کشور فراهم خواهد شد و به شکل تدریجی در صورتی که دولت اقدام به مداخلات قیمتی و سرکوب قیمت ها یا دستکاری مصنوعی آن ها نکند، امکان ارزآوری برای کشور از طریق صادرات غیرنفتی فراهم خواهد شد و در یک پروسه تدریجی قیمت دلار نیز با ورود ارزهای جدید به کشور با کاهش همراه خواهد شد.

همچنین بر مبنای نظریه مقداری پولی نیز با توجه به افزایش روزانه حجم مقداری میانگین ۲۰۰۰ میلیارد تومان نقدینگی کشور، به علت عرضه بیش از حد ریال در برابر دلار، افت محسوس نرخ برابری ریال در برابر دلار طبیعی است و کنترل آهنگ سقوط ارزش پول ملی، کاملا معلول کنترل رشد نقدینگی است که از ۴۱ درصد در سال نیز فراتر رفته است.

در نتیجه باید این نکته را لحاظ کرد که چه به دلیل عدم فروش نفت و چه به دلیل عدم پیوستن ایران به پیمان نقابله با پولشویی و عدم تامین مالی تروریسم که موجب از میان رفتن فرصت های صادراتی دیگر می شود، و البته عدم دسترسی آزادانه دولت ایران به ذخایر نقدی ارزی و همچنین منابع ارزی بلوکه شده در بانک‌ های خارجی، باید انتظار جهش شدید قیمت دلار تا دو برابر قیمت فعلی را در صورت عدم توافق در مذاکرات هسته‌ ای وین در روزهای آتی شاهد باشیم. در این شرایط تسعیر نرخ ارز توسط دولت و بانک مرکزی، محتمل ترین ایده در روزهای آینده خواهد بود. البته باید این نکته را نیز مدنظر داشت که در صورت دستیابی فوری ایران به دارایی های ارزی بلوکه شده خود، کاهش قیمت دلار تا ۲۰ هزار تومان نیز کاملا طبیعی و معقول به نظر می رسد.

قیمت دلار کاهش می یابد یا افزایش؟

برخی فعالان احتیاط معامله‌گران را ناشی از هراس آن‌ها در مورد عرضه بازارساز دانستند. عده‌ای از معامله‌گران تصور می‌کنند دولت یازدهم در آخرین روز‌های کاری خود اجازه رشد قیمت دلار را نخواهد داد و حتی با افزایش عرضه ارز زمینه‌ساز افت قیمت آن خواهد شد.

در کنار این، براساس صحبت‌های معامله‌گران، حجم معاملات در بازار هرات افغانستان چندان زیاد نبود و این عامل نیز موجب شد که سیگنال افزایشی خاصی از بازار همسایه به بازار داخلی مخابره نشود. در بازار حواله درهم نیز قیمت زیر محدوده ۶هزار و ۸۰۰ تومانی باقی ماند و علامت افزایشی خاصی به معامله‌گران داده نشد.

فروش‌های فنی در بازار ارز

برخی فعالان اعتقاد داشتند، دلار با نزدیک شدن به خط مقاومت ۲۴ هزار و ۸۰۰ تومانی، با افزایش فروش مواجه شد، چراکه بخشی از معامله‌گران انتظار شکست مرز یاد شده را نداشتند. 

شماری از تحلیلگران فنی اعتقاد دارند، در صورتی که بازار از خط ۲۴ هزار و ۸۰۰ تومان عبور کند، با افزایش فعالیت خریداران مواجه خواهد شد. به همین دلیل باور دارند که بازارساز با عرضه ارز سعی خواهد کرد مانع از شکست مقاومت ۲۴ هزار و ۸۰۰ تومانی شود. 

 

در صورتی که این مقاومت شکسته شود، در مرحله اول اسکناس آمریکایی می‌تواند تا محدوده ۲۵ هزار و ۲۰۰ تومان رشد کند. افت قیمت دلار در روز شنبه در شرایطی صورت گرفت که برخی از معامله‌گران سعی داشتند با جوسازی پیرامون اخبار برجامی زمینه‌ساز افزایش قیمت‌ها شوند. آن‌ها در اتاق‌های گفت‌وگوی خود بر انتظارات جدید اروپایی‌ها از موضوعات هسته‌ای ایران تاکید می‌کردند. 

گفته می‌شود، اروپایی‌ها علاوه‌بر ذخیره کردن سانتریفیوژ‌های ایران در انبار و مهر و موم آنها، خواستار برچیده شدن زیرساخت‌های الکترونیکی مورد استفاده برای اداره این دستگاه‌ها شده‌اند. معامله‌گران افزایشی انتظار دارند که ایران چنین پیشنهاد‌هایی را نپذیرد و برجام نیز احیا نشود. با وجود چنین جوسازی‌هایی، قیمت دلار حداقل در روز شنبه توان افزایش قیمت را از خود نشان ندا

نزول سکه با علامت اونس طلا

دیروز سکه از سوی دو عامل تحت فشار نزولی قرار گرفت. اولین عامل افت بهای اونس طلا در بازار‌های جهانی بود. روز جمعه و در آخرین روز کاری بازار‌های جهانی، طلا در مسیر نزولی قرار گرفت و تا محدوده هزار و ۸۱۲ دلار عقب‌نشینی کرد. افت قیمت طلا در شرایطی صورت گرفت که فلز زرد در انتهای هفته تجربه صعود تا نزدیک محدوده هزار و ۸۳۰ دلار را داشت.

به گفته فعالان، افت طلا موجب شد که انتظارات کاهشی از همان ابتدای روز شنبه در بازار تقویت شود و فروشندگان سکه در قدرت قرار بگیرند. عاملی که افت بهای سکه را بیشتر کرد، نزول بهای دلار در روز شنبه بود.

 

افت دلار موجب شد که میزان کاهش فلز گرانبهای داخلی به ۷۰ هزار تومان برسد و سکه در محدوده ۱۰ میلیون و ۵۳۰ هزار تومان قرار بگیرد. سطح ۱۰میلیون و ۵۰۰ هزار تومانی برای بازار سکه اهمیت زیادی دارد و در هفته‌های اخیر به‌عنوان یک حمایت قوی عمل کرده است. 

تنها یک‌بار درهفته گذشته فلز گرانبهای داخلی تا محدوده ۱۰ میلیون و ۴۸۰ هزارتومان عقب‌نشینی کرد که بلافاصله با ورود خریداران، سکه به بالای محدوده ۱۰ میلیون و ۵۰۰ هزار تومانی بازگشت. برخی فعالان باور دارند سکه تنها در صورتی با قدرت فعالیت خریداران مواجه خواهد شد که دلار در بازار داخلی از محدوده ۲۴ هزار و ۸۰۰ تومان عبور کند.

دلار با پایین 20 هزار تومان می رسد؟

گروهی از معامله گران ارزی اعتقاد داشتند، دلار به دلیل هراس معامله گران از احتمال عرضه بازارساز در اواخر دولت دوازدهم، ظرفیت رشد به سوی سطوح بالاتر از۲۵ هزار تومان را از خود نشان نداده است.

این گروه اعتقاد دارند، بازارساز برای اینکه آمار خوب تری از خود برجا بگذارد، ممکن است بخشی از ارزهای ذخیره شده را روانه بازار کند و حتی قیمت دلار را به سوی ابتدای کانال ۲۰ هزار تومانی سوق دهد. چنین تصوری حتی در اواسط اردیبهشت ماه با شدت از سوی برخی مخالفین سیاسی مطرح شد. در واقع آن گروه عنوان می کردند که دولت به دلیل خواست های سیاسی اقدام به ارزپاشی کرده است. هم چنان گروهی در بازار اعتقاد دارند، خطر عرضه بازارساز حتی در مقطع کوتاهی در انتهای دولت دوازدهم وجود دارد.

دسته دیگری از معامله گران باور دارند، دلیل عدم نوسانات سنگین قیمت دلار در هفته های اخیر هراس از احیای برجام بوده است. در واقع این گروه تصور می کردند، ممکن است قبل از روی کار آمدن دولت رییسی، توافقی بین ایران و طرف های غربی صورت بگیرد و این مساله منجر به کاهش انتظارات تورمی و افزایش فروش های ارزی شود.

اگر بیشتر دلیل عدم نوسان دلار در هفته های اخیر هراس از عرضه بازارساز قبل از پایان کار دولت دوازدهم باشد، روند کم تغییر دلار طبیعتا در روزهای آتی ادامه خواهد یافت. اما اگر امیدهای مذاکراتی، بازیگران ارزی را عقب رانده باشد، انتظار افزایش قیمت دلار طی روزهای آتی وجود دارد، چرا که آخرین اخبار حکایت از آن دارد که دور هفتم مذاکرات هسته ای تا آغازبه کار دولت بعد به تعویق افتاده است.

اخبار مرتبط
شنبه حراج جدید سکه با عرضه ربع سکه بهار آزادی ضرب سال ۱۴۰۳، نیم سکه طلای بهار آزادی ضرب سال ۱۳۸۶ و تمام سکه طلای بهار آزادی ضرب سال ۱۳۸۶ بانک مرکزی، بدون بسته بندی برگزار میشود.
بازار امروز شاهد افزایش قیمت طلا و سکه نسبت به روز گذشته است.
تحلیلگران عقیده دارند تغییر سیاست هسته‌ای روسیه به‌دنبال اولین حمله اوکراین به قلمروی این کشور توسط موشک‌های دوربرد آمریکایی تمایل به خرید طلا به‌عنوان یک‌پشتوانه ایمن را افزایش داده است.
قیمت طلا در هیچ زمانی ثابت نبوده و هیچ وقت دیگر نیز ثابت نخواهد بود، زیرا طلا بر پایه دو عامل بنا گذاشته شده است؛ یک، قیمت جهانی و دوم قیمت ارز در هر کشور

دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید

captcha


امتیاز:

دسته بندی مقالات
آخرین مقالات
تگ ها