دوشنبه, 5 آذر 1403 2024,November

سود اضافی وام ها به مردم پس داده می شود

24 خرداد 1401
سود اضافی وام ها به مردم پس داده می شود

به گزارش بانک اول سید احسان خاندوزی وزیر امور اقتصادی و دارایی در پایان جلسه با مدیران عامل بانک های دولتی از توقف اخذ هر نوع دریافت نرخ سود بانکی در تسهیلات ،خارج از مصوبه شورای پول و اعتبار از امروز هفتم دی ماه خبر داد.

بر اساس مصوبه شورای پول و اعتبار نرخ سود دریافت تسهیلات (وام بانکی) ۱۸ درصد است بنابراین اگر بانک ها وامی بیش از این رقم پرداخته باشند باید به مبلغ مازاد را به مردم عودت دهند.

خاندوزی فلسفه چنین تصمیمی را در جهت عدالت و کمک به فعالان اقتصادی و تولید کنندگان عنوان و اظهار کرده است: بانک‌های دولتی موظف خواهند بود تا مبالغ خارج از مصوبه شورای پول و اعتبار را چه مربوط به امسال یا سال های گذشته باشد ،به مشتریان مسترد کنند.

وی افزود: از روز سه شنبه فعالان اقتصادی و تولیدکنندگان با مراجعه به بانک‌ها می‌توانند جهت اصلاح قرارداد های خود اقدام نموده و مبلغ مازاد دریافت شده توسط بانک‌ها را مطالبه کنند.

 وزیر اقتصاد در خصوص ضمانت اجرایی این مصوبه توسط بانک ها گفته است: علاوه بر نظارت شبکه بانکی و بازرسی بانک مرکزی که به صورت سنتی برای اجرای مصوبات شورای پول و اعتبار نظارت دارند، همکاران ما در وزارت اقتصاد نیز به شکل ویژه‌ای با فعال سازی سامانه نظارت مردمی وزارت اقتصاد آماده دریافت گزارشات مردمی از کل کشور در این خصوص هستند، لذا مردم می‌توانند با مراجعه به بخش بازرسی سایت وزارت اقتصاد، نسبت به اعلام گزارش اقدام نمایند.

به گفته وی از معاون امور بانکی، بیمه و شرکت های دولتی وزارت اقتصاد خواسته ام تا به شکل ویژه بر اجرای مصوبات ناظر باشد و خود من نیز به شکل شخصی در این موضوع کمک خواهم کرد، تا احساس اینکه بانک‌ها به خصوص بانکهای دولتی، در خط مقدم قانون‌گرایی و حفظ حقوق فعالان اقتصادی و مردم هستند، در جامعه تقویت شود.

خاندوزی با اشاره به برنامه های دولت یازدهم در حوزه اصلاحات نظام بانکی گفت: وزیر اقتصاد به عنوان رئیس مجمع اکثر بانکهای دولتی، اجرای این اصلاحات را به عنوان مطالبه جدی و اصلی مدنظر دارد.

وی در حالی می گوید که این تصمیم در راستای عدالت اتخاذ شده که برخی کارشناسان اجرای این تصمیم را به معنای جابجایی یک رانت بزرگ از جیب مردم عنوان می کنند.

از دید این کارشناسان با توجه به نرخ سود ۱۸ درصدی مصوب، چنانچه شخصی در ابتدای سال ۹۹ از بانک با نرخ ۱۸ درصد وام دریافت کرده باشد پولی که در انتهای سال به بانک پرداخت کرده با توجه به نرخ تورم سال گذشته به مراتب ارزش کمتری از وام دریافت کرده در ابتدای سال دارد. پولی که بانک به وکالت از سپرده گذاران دریافت کرده است. از دید این گروه باید در در جامعه وام گیرنده دو تفاوت قائل شد نخست تفکیک وام گیرندگان خرد از کلان. در طرح دولت هیچ اشاره ای به این گروه نشده بنابراین برنده اصلی چنین سیاستی در شرایط کنونی وام گیرندگان کلان هستند. دوم اگر حمایت از وام گیرندگان خرد است که قدرت خرید بالایی ندارند این حمایت از کانال بانکی نباید انجام شود دولت باید اجازه دهد نرخ سود متناسب با واقعیت های اقتصادی تعیین شود اما می تواند از مسیرهای حمایتی از وام گیرندگان خرد کمک کند. در حالت کنونی اما دولت از جیب سپرده گذاران دولتی در حال حمایت از وام گیرندگان است. با توجه به نرخ بهره منفی در ایران این گونه تصمیم ها تبعات رانتی و تحمیل ناترازی بر بانکها و تورم بر مردم دارد.

در اقتصادی که نرخ بهره حقیقی منفی است ،آن کشور بهشتی محسوب می شود برای کسانی که توانایی دریافت تسهیلات بانکی را دارند.همچنین زمانی که نرخ بهره حقیقی منفی باشد تقاضا برای دریافت وام بالا رفته و به طبع باعث افزایش ضریب فزاینده (خلق پول توسط بانک ها )شده و نقدینگی بالایی خلق می شود ،افزایش نقدینگی نیز نتیجه ای جز تورم به ارمغان نخواهد داشت.

 ایرنا

اخبار مرتبط
بخشنامه گمرک جمهوری اسلامی ایران موضوع شمول مالیات بر ارزش افزوده طی نامه شماره ۱۴۰۳/۱۲۶۷۸۴۱ مورخ ۱۴۰۳/۰۸/۲۸ توسط مدیرکل دفتر واردات گمرک جمهوری اسلامی ایران ابلاغ شد
پیامدهای پیروزی گسترده ترامپ بر همه چیز از مهاجرت و دفاع گرفته تا اقتصاد و تجارت تأثیر خواهد گذاشت. سیاست “اول آمریکا”ی او، دوستان و دشمنان را وادار می‌کند که درباره ثبات اتحادهای آمریکا تجدیدنظر کنند. این وضعیت ممکن است به تغییرات ژئوپلیتیکی، افزایش تنش‌ها و حتی گسترش سلاح‌های هسته‌ای منجر شود.
هزینه تأمین برق به ازای هر کیلووات در ساعت در سال جاری از ابتدای مهرماه نسبت به سال گذشته ۳۸ درصد رشد داشته و متناسب با آن اکثر مشترکان پرمصرف شاهد افزایش ۳۸ درصدی تعرفه برق مصرفی هستند.
برق مناطق مختلف استان تهران در روز یکشنبه به مدت ۲ ساعت قطع خواهد شد. زمان شروع خاموشی‌ها ساعت ۹ و زمان پایان آن ساعت ۱۷ است. قطع برق در برخی مناطق استان تهران ۲، ۳ یا ۴ روز یکبار اتفاق می‌افتد و اهالی استان برای اطلاع از زمان خاموشی می‌توانند به سامانه شرکت توزیع نیروی برق استان تهران به نشانی tvedc.ir مراجعه کنند. همچنین از طریق سامانه یا نرم‌افزار برق من یا با شماره‌گیری ۱۲۱ نیز می‌توان از زمان دقیق قطع برق در استان تهران مطلع شد.

دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید

captcha


امتیاز:

دسته بندی مقالات
آخرین مقالات
تگ ها