به گزارش بانک اول به نقل از فارس امیر خجسته نماینده مردم همدان و رئیس فراکسیون مبارزه با مفاسد اقتصادی در مجلس شورای اسلامی در نامهای سرگشاده خطاب به سیدمحمد بطحایی وزیر آموزش و پرورش، اعلام کرد طبق بررسی کارشناسان، تسهیلاتی بالغ بر 9 هزار میلیارد تومان از منابع صندوق ذخیره فرهنگیان در اختیار 31 نفر قرار گرفته است.
متن این به شرح ذیل است:
بسمه تعالی
برادر ارجمند جناب آقای سیدمحمد بطحائی
وزیر محترم آموزش و پرورش
با سلام و تحیت؛
ضمن عرض تبریک اعیاد قربان و غدیر، همچنین اخذ رأی اعتماد مجلس شورای اسلامی و حضور در کابینه دولت دوازدهم، به استحضار میرساند؛ با توجه به اینکه حضرتعالی فردی متدین و انقلابی هستید و سکان وزارت آموزش و پرورش به عنوان یکی از بزرگترین وزارتخانههای جمهوری اسلامی به دست شما سپرده شده و از آنجا که در برنامه اعلامی کسب رأی اعتماد، رفاه خانواده بزرگ آموزش و پرورش و تعلیم و تربیت فرزندان ایران اسلامی و مبارزه با فساد از اولویتهای شما اعلام گردید، با این مقدمه مواردی چند ایفاد میگردد؛
مقام محترم وزارت آموزش و پرورش
از ابتدا، تأسیس صندوق ذخیره فرهنگیان و شرکتهای تابعه و بانک سرمایه به منظور تأمین رفاه حال فرهنگیان عزیز بود، اکنون خود نه تنها سودی برای بیش از یک و نیم میلیون نفر فرهنگی عضو این صندوق ندارد، بلکه سرمایه آنها نیز در اینجا به غارت رفته است و نظر به اینکه بیش از 10 سال از تأسیس بانک سرمایه میگذرد، اما فلسفه تأسیس بانک نیز که همانا ارائه خدمات به مردم و خصوصاً خانواده بزرگ فرهنگیان بوده مورد توجه قرار نگرفته است، ضمن آنکه از جایگاه این عزیزان به عنوان سهامدار اصلی بانک صرفاً در زمان بروز مشکلات و پیشبرد اهداف خود استفاده نمودهاند.
از سوی دیگر در حفظ و حراست از سرمایه بانک که قسمت اعظم آن از محل اندوخته این قشر زحمتکش تأمین گردیده نیز به رسم امانت عمل نکردهاند و اموری را مرتکب شدهاند که علاوه بر تحمیل زیان سنگین و احتمال تحمیل زیانهای بزرگتر در آینده به علت بلوکه شدن منابع سهامداران با خطر اتلاف قسمت اعظم سرمایه نیز مواجه میباشند که اجمالاً به بخشی از این موارد در ذیل اشاره میشود؛
1. مدیران این بانک علاوه بر درصد قابل توجهی از سرمایه صاحبان سهام، 84% آورده سپردهگذاران نزد این بانک را نیز در سرفصلهای مختلف مانند مطالبات معوق، سود و وجه التزام دریافتی محبوس از دسترس بانک خارج نمودهاند، به تعبیری رقمی بیش از 60 درصد کل داراییهای بانک سرمایه و 20% نیز از این داراییها را نیز در اقلامی نظیر سپرده قانونی، داراییهای ثابت و مطالباتی همچون تفاوت نرخ ارز فریز یا منجمد نمودهاند.
یعنی چیزی حدود 80% از منابع بانک و سپردهگذاران به هر عنوانی به غارت یا از دست رفته است. این موضوع در بحث وامها و تسهیلاتی است که غالباً طبق بررسیهای کارشناسان فراکسیون مبارزه مفاسد اقتصادی و اداری مجلس اکثراً منجر به تبانی مدیران شعبه و مدیران عالی بانک و صندوق ذخیره فرهنگیان شده است، غالباً در پرداخت وامهای میلیاردی حداکثر به 31 نفر به بدهکاران عمده بانکی که در اکثر بانک ها نیز به همین طریق وام دریافت نمودهاند با اخذ وثیقه ناچیز یا ضعیفترین نوع وثیقه (چک و سفته) در غالب شرکتهای تازه تأسیس به صورت ضربدری و اقماری و بدون در نظر گرفتن اعتبارسنجی پرداخت شده است که اگر لازم بدانیم اسامی این افراد نیز منتشر خواهیم نمود، لذا ضروری است که به منظور برگشت سرمایه این عزیزان از مفسدین اقتصادی اقدام و با خاطیان و متخلفین آن صندوق که به شرح پروندههای موجود در این فراکسیون میباشند اقدام قانونی صورت پذیرد تا درس عبرتی برای سایر مفسدین و متخلفین گردد.
2. در بحث اموال تملیکی: در این بخش نیز بعضی از اموال تملیکی با کارشناسیهای غیرواقعی و به قیمتهایی بیش از ارزش جاری با تسهیلات کلان تهاتر و به تملک بانک در آمدهاند برای نمونه به چند مورد اشاره میگردد؛
1-2 تهاتر دیون شرکتهای سونقشم، روشه قشم، توسعه تجارت مدین، برفاینیش آبان و سازدژ به مبلغ 3070 میلیارد ریال در قبال تملیک دو قطعه زمین لواسان در تاریخ 07/05/1394 مالکیت باغی با مشخصات مالک ج.ب واقع در حوزه ثبتی لواسانات بخش یازده به مساحت نوزده سهم از بیست و یک سهم از 910/ 23 هزار مترمربع گردیده که سند شش دانگ آن به نام اداره اوقاف و امور خیریه لواسانات واگذار شده است.
طبق نظریه کارشناسی ارزش شش دانگ عرصه و اعیان ملک مذکور با شرایط فوق، فارغ از هرگونه بدهی و دیون به افراد حقیقی و حقوقی و بلامانع بودن انتقال مالکیت در شرایط زمانی حاضر و اصالت اسناد مالکیت صرف نظر از مسائل حقوقی و ثبتی با کلیه حقوق متعلقه و متصوره مبلغ 227 میلیارد تومان و ارزش نوزده سهم مشاع از بیست و یک سهم مشاع از عرصه و اعیان ملک یاد شده بالغ بر 205 میلیارد تومان است.
2-2. املاک زیادی از این قبیل با کارشناسیها و قیمتهای غیر واقعی که اکثراً با تبانی و دخالت برخی از مفسدین به انجام رسیده است که مشخصات و لیست کامل این املاک در این فراکسیون و هم در پروندههای بانک سرمایه موجود میباشد.
3. در بحث سرمایهگذاری: در این بخش نیز سهم برخی از شرکتها و پروژهها با کارشناسیهای غیردقیق و بعضاً به مبلغی بیش از قیمت واقعی به بانک فروخته و تهاتر شدهاند به عنوان نمونه سهام شرکت بناگستران هشتم توس (پروژه پاژ) که با نظارت رئیس هئیت مدیره وقت صندوق و شرکت رامپارت پیشرو طی قراردادی انجام گرفته است که ارزش این مجموعه با عنایت به حقوق استیجاری عرصه و ارزش اعیان جمعاً به مبلغ 800 میلیارد تومان اعلام شده است که با قیمت هزار و هشتاد میلیارد تومان خریداری شده است که بیش از 270 میلیارد تومان اختلاف در تعیین پایه قیمتگذاری می باشد. همچنین از جمله مواردی که می توان اشاره کرد اینکه 13 هزار میلیارد مطالبات وجود دارد که ضمانت نامه آن مشکوک الوصول بوده و 9 هزار میلیارد مطالبات غیر وصول یا سوخت شده که متاسفانه 170% زیان انباشته وجود داشته و یک هزار میلیارد از منابع پرداخت شده که امکان وصول آن نمی باشد. همچنین 141 فقره پرونده مشکوکالوصول وجود دارد.
وزیر محترم آموزش و پرورش؛
بنا بر بررسی کارشناسان این فراکسیون تسهیلات میلیاردی داده شده که بالغ بر 9 هزار میلیارد تومان بوده که در اختیار 31 نفر میباشد و مبالغ میلیاردی از تبانی تسهیلات داده شده در شعبات و رقم املاک خریداری شده با قیمتهای غیرواقعی و تهاتر املاک و سرمایهگذاریهای غیرواقعی که مستندات آنها همگی موجود است که سرمایه بانک جوابگوی آن نمیباشد و سپردههای مردمی و فرهنگیان عزیز با خطر جدی مواجه گردیده است.
لذا از جنابعالی انتظار می رود در آغازین روزهای فعالیت در وزارتخانه با برنامه ریزی دقیق، حساسیت و هماهنگی با تمامی دستگاه های نظارتی نسبت برخورد با مفسدین بزرگ اقدامات جدی و عملیاتی را در دستور کار قرار داده ضمن آنکه مقتضی است به قید فوریت گزارش کاملی از تخلفات، برنامه ها و اقدامات اصلاحی آن وزارتخانه در راستای بازگشت سرمایه ها و برنامه جامع مبارزه با فساد و پیش بینی سیستم نظارتی دقیق به منظور پایش دائمی در اصلاح فساد گسترده اقتصادی در بانک سرمایه و صندوق ذخیره فرهنگیان به این فراکسیون در اولین فرصت ممکن با حضور جنابعالی ارائه شود.
توفیقات روز افزون را از درگاه خداوند منان برای شما خواستارم.
امیر خجسته
نماینده مردم شریف همدان و فامنین در مجلس شورای اسلامی
رئیس فراکسیون مبارزه با مفاسد اقتصادی و اداری مجلس شورای اسلامی
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید