یکشنبه, 4 آذر 1403 2024,November

تاثیر کاهش نرخ سود بانکی بر قیمت مسکن

24 خرداد 1401
تاثیر کاهش نرخ سود بانکی بر قیمت مسکن

به گزارش بانک اول به نقل از تسنیم  بانک مرکزی بالاخره تصمیم کبری را گرفت و نرخ های سود بانکی را از روز 11 شهریورماه کاهش داد. صرفنظر از این‌که هنوز هم برخی از بانک‌ها، با لطایف الحیلی نرخ‌های سود بالاتر از نرخ‌های رسمی به سپرده‌گذاران پرداخت می کنند، سئوال این است که کاهش نرخ سود سپرده های بانکی چه تاثیری بر بازار مسکن خواهد داشت؟

کاهش نرخ سود سپرده های بانکی از دو کانال، تقاضای مسکن را تحریک می‌کند؛

1-با کاهش نرخ سود سپرده‌های بانکی، انگیزه سپرده‌‏‏گذاری در بانک، کاهش یافته و بخشی از نقدینگی به سمت بازار مسکن روانه می شود و باعث تحریک تقاضای مسکن (خصوصا تقاضای سرمایه ای و سوداگرانه) و در نتیجه افزایش قیمت مسکن می‌شود.

این پدیده بر این مبنا استوار است که مسکن و حساب‌های پس‌انداز بانکی، دارایی‌های جایگزین هستند. از این‏ رو هر زمان که بازدهی یکی از این دو دارایی‌ کم می‌شود، تقاضا به سمت دارایی رقیب جریان می‌یابد. شایان توجه است که به اعتقاد بسیاری از صاحب‏نظران اقتصاد مسکن در ایران، مهم‎ترین بازار رقیب مسکن، سپرده‎های بانکی است.

2-نرخ سود تسهیلات بانکی ارتباط نزدیکی با نرخ سود سپرده‌های بانکی دارد. بر این اساس با کاهش نرخ سود سپرده‌ها، نرخ سود تسهیلات خرید نیز به تدریج کاهش یافته و تمایل خریداران برای پذیرش بدهیِ بالا و خرید خانه افزایش می‌یابد که این مسئله، تحریک بیش‌تر تقاضا (خصوصا تقاضای مصرفی) و در نهایت افزایش تدریجی قیمت مسکن را به دنبال دارد.

مجموع دو عامل فوق موجب انتقال به راست منحنی تقاضای مسکن بر اثر کاهش نرخ سود بانکی و به تبع افزایش قیمت مسکن است.

در سمت عرضه مسکن نیز با کاهش نرخ سود سپرده های بانکی، زمینه کاهش نرخ سود تسهیلات تولید مسکن فراهم می شود، موضوعی که می‌تواند به نوبه خود موجب تعدیل هزینه تمام شده ساخت مسکن شود.

با این حال به نظر می‏ رسد در کوتاه مدت و میان مدت، اثر تغییرات بهره بانکی بر سمت تقاضای مسکن، به مراتب قوی‎تر از سمت عرضه است.

در مجموع، برآیند اثر کاهش نرخ سود سپرده‌های بانکی بر قیمت مسکن (صرفنظر از سایر عوامل تاثیرگذار مانند خانه‌های خالی، نقدینگی، قیمت نفت، وام مسکن و...) افزایشی ارزیابی می شود.

*کارشناس مسکن اقتصاد مسکن

اخبار مرتبط
در شرایطی که کارمندان بانک انتظار داشتند همانند سایر ادارات شامل 2 روز تعطیلی در آخر هفته باشند٬ قرار گرفتند نام بانک ها در کنار ارگان های نظامی و انتظامی و بیمارستانها و ... که شامل لایحه فوق نمی شوند موجی از نامیدی را در میان این قشر که از پر کارترین کارمندان کشور هستند ایجاد کرد و باعث تعجب بسیاری از کارشناسان شد . چرا که ارگانهایی مثل بیمارستان ها ٬ مراکز نظامی ٬ انتظامی و ... شیفت کار هستند و به صورت 24 ساعته در تمام ایام و تعطیلات رسمی هم فعالیت دارند ٬ در صورتی که این موضوع در مورد بانک
بانک اول - بانک دی شرایطی را فراهم کرده که متقاضیان واجد شرایط بتوانند وام 200 میلیون تومانی طرح «فرزانه ارزش آفرین» را دریافت کنند. متقاضیان برای دریافت این وام باید در یکی از شعب بانک دی سپرده قرض الحسنه داشته باشند.
بانک اول - سازمان جمع‌آوری و فروش اموال تملیکی اعلام‌ کرد: پنجمین مزایده سراسری املاک و مستغلات این سازمان در سال جاری از طریق سامانه مزایده الکترونیک دولت (ستاد)، از امروز برگزار می‌شود.

دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید

captcha


امتیاز:

دیدگاه کاربران
محمد رضا عین
ارسال شده در : چهارشنبه 25 خرداد 1401

این تحلیل به نظر درست می آید. اتفاقا دیروز از دوستان شخصی دنبال خرید خانه بود مشورت کرد،با همین تحلیل توصیه به خرید کردم. سوددهی حساب بانکی و تورم کمتر از خرید مسکن است. مثلا در مشهد یک آپارتمان 150 تومانی اجاره ای حدود 800 تومان دارد بهره 150 تومان در سال در حدود 200 ملیون خواهد شد. به عبارتی با درنظر گرفتن ده درصد تورم و ده ملیون اجاره آپارتمان که حدودا 250 تومان می شود خرید خانه توجیه دارد.

دسته بندی مقالات
آخرین مقالات