به گزارش بانک اول بری ایکنگرین در یکی از ستونهای اقتصادی روزنامه والاستریت ژورنال نوشت:«روابط سیاسی و اقتصادی امریکا با دیگر کشورها اهمیت زیادی برای اقتصاد امریکا دارد؛ با سرد شدن روابط امریکا با دیگر کشورها یا ضعف دیپلماسی، بانکهای مرکزی کشورهای دیگر در مورد وابستگی اقتصادی خود به دلار تجدید نظر خواهند کرد و از این واحد پول در مبادلات شان استفاده نمی کنند. سیاستی که بعد از آغاز جنگ تجاری امریکا با چین و تحریم روسیه توسط این دو کشور با جدیت پیگیری می شود.این نقطه آغاز مرگ اقتصادی امریکا و تحولات منفی در عرصه بازار مالی و پولی در دنیا است.»
استاد رشته اقتصاددانشگاه کالیفرنیا که بالغ بر یک دهه برای شناسایی مکانیزم های سیستم پولی بین المللی تلاش کرده است، در یک گزارش تحقیقاتی نوشت:« از اواسط دهه ۱۹۶۰ میلادی بسیاری از کارشناسان اقتصادی در مورد احتمال کاهش قدرت سلطه دلار بر بازار مالی و پولی دنیا صحبت کردند. هم اکنون ۶۴ درصد ازارزهای ذخیره شده در بانکهای مرکزی در دنیا را دلار تشکیل میدهد و سهم دلار در صندوق ذخایر ارزی طی سه دهه اخیر بی تغییر مانده است.
در این بازه زمانی ارزش دلار در بازار نوسانات زیادی را تجربه کرد ولی این نوسانات ارزش دلار تاثیری روی سهم این واحد پولی در ذخایر ارزی و اعتبار ان در معاملاتنداشت. در سال جاری ارزش دلار ۱۰ درصد در مقابل سبدی از ارزهای اصلی کاهش یافت ولی هنوز هم متوسط ارزش ان ۱۷ درصد بیش تر از ۵ سال قبل است.»
چرا دلار ارز غالب است؟
بری ایکن گرین میگوید:«روابط نظامی و دیپلماتیک امریکا ، کشورهای دوست و شریک این کشور را تشویق به نگهداری دلار می کند. همچنین کشورهایی که برای تامین امنیت خود وابسته به حمایت امریکا هستند بیش از کشورهای مستقل و دارای قدرت دفاعی و امنیتی دلار ذخیره می کنند.»
سطح روابط اقتصادی امریکا با دیگر کشورهای دنیا ، دیپلماسی اقتصادی فعال و نقش این کشور به عنوان حامی اقتصاد جهان هم از عوامل دیگری است که انگیزه نگهداری از دلار را به بانک های مرکزی می دهد.
ضعف هر یک از این جایگاه ها می تواند زمینه رابرای کاهش استقبال از دلار به عنوان منبع حفظ ارزش فراهم کند. در یک جمله می توان این طور بیان کرد که اعتبار اقتصادی و سیاسی و قدرت نظامی امریکا است که باعث رشد ارزش دلار و نگهداری این واحد پول به عنوان منبع حفظ ارزش در صندوق ذخایر ارزی کشورها است و اگر این اعتبار ختشه دار شود بازار دلار هم متزلزل خواهد شد.
حال به عملکرد دولت امریکا از ابتدای سال جاری تا کنون توجه کنید. دولت تازه امریکا سیاستهایی پیشنهاد و وضع کرد که بارها توسط دولتهای دیگر کشورها و حتی قضات ارشد امریکایی تقبیح و مردود شده است. دولت از پیمان های مهم بین المللی و منطقه ای خارج شد و رییس جمهور رسما اعلام کرد دولت امریکا به تعهدات دولت های قبلی پایبند نیست.
به نوشته خبرآنلاین،ترامپ بارها در مورد عدم نیاز امریکا به قرار گرفتن دفاتر اصلی سازمانهای بزرگ بین المللی در این کشور صحبت کرد و خواستار خارج شدن دفتر اصلی سازمانهایی از قبیل سازمان ملل وغیره از امریکا شد. موضوعی که بدون شک در حد حرف باقی می ماند ولی اعتبار امریکا را در سطح جهان کاهش می دهد.
کاهش اعتبار سیاسی و اقتصادی امریکا در دنیا به معنای ازبین رفتن جایگاه دلار به عنوان منبع حفظ ارزش در دنیا است و تنزل سطح استفاده از این واحد پولی هم می تواند زمینه ساز کاهش ارزش آن و به دنبال آن کاهش سرعت رشد اقتصادی این کشور شود.موضوعی که برای امریکا اصلا مطلوب نیست.
24 خرداد 1401
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید