یکشنبه, 4 آذر 1403 2024,November

ارزش جهانی پول ایران از ۳۰۰سال پیش تا امروز

27 خرداد 1403
ارزش جهانی پول ایران از ۳۰۰سال پیش تا امروز

منابع تاریخی نشان مي دهند ارزش برابري پول ملي ايران با پول‌هاي معتبر جهاني در مقاطع تاریخی مختلف به اين شرح بوده است.

به گزارش بانک اول، در زمان شاه طهماسب صفوي، يعني در سده شانزدهم ميلادي، واحد پول ايران «شاهي» بود و هر ۲۰۰ شاهي برابر با يک «تومان».

طبق مندرجات سفرنامه جنکينسون، در آن زمان هر شاهي با يک شيلينگ انگليس برابر بود.

هر پوند استرلينگ برابر با ۲۰ شيلينگ است. بنابراين، يک تومان ايران برابر بود با ۱۰ پوند انگليس. يعني، ارزش پول ايران ده برابر پول انگليس بود.

در سده هيجدهم ميلادي، ارزش تومان ايران به‌تدريج کاهش يافت و ارزش پوند انگليس افزايش.

دوران سلطنت فتحعلي‌شاه و محمد شاه قاجار

در نيمه اوّل سده نوزدهم ميلادي، يعني در دوران سلطنت فتحعلي‌شاه و محمد شاه قاجار، دو پوند استرلينگ برابر با يک تومان ايران شد.

در اين زمان يک پوند برابر بود با ۲۵ فرانک فرانسه و ۱۰ روپيه هند. يعني، يک تومان ايران برابر بود با ۵/ ۱۲ فرانک فرانسه.

در همين زمان، يک تومان ايران با دو دلار و پنجاه سنت آمريکا برابر بود.

دوران ناصرالدين‌شاه

پس از قحطي بزرگ ۱۲۸۸ ق. ارزش پول ايران سير نزولي را آغاز کرد؛ با قتل ناصرالدين‌شاه (۱۸۹۳) اين کاهش ادامه يافت و با انقلاب مشروطه (۱۹۰۵-۱۹۰۷) شدت گرفت.

اندکي قبل از قتل ناصرالدين‌شاه، در سال ۱۸۹۱ يک پوند استرلينگ برابر با ۵/ ۳۲ قران بود که، اندکي پس از قتل ناصرالدين‌شاه، در سال ۱۸۹۴ به ۵/ ۴۸ قران رسيد.

ده قران برابر با يک تومان بود.

يعني در اواخر سلطنت ناصرالدين‌شاه ارزش پوند بريتانيا ۲۵/ ۳ برابر تومان ايران و پس از قتل او، در زمان سلطنت مظفرالدين‌شاه، حدود ۸۵/ ۴ برابر تومان ايران شد.

دوران انقلاب مشروطه

پس از انقلاب مشروطه يک پوند برابر با ۶۰ قران بود يعني ارزش پوند انگليس شش برابر تومان ايران شد.

در اواخر سده نوزدهم و اوائل سده بيستم ميلادي، تا جنگ اوّل جهاني، يک پوند انگليس تقريباً برابر با ۵ دلار آمريکا بود.

بنابراين، در دوران مظفرالدين‌شاه ارزش دلار آمريکا و تومان ايران تقريباً يکسان بود.

در زمان سقوط رضا شاه و ورود ارتش‌هاي متفقين به ايران (۱۳۲۰ ش.) دلار آمريکا تقريباً يك و نيم تومان ايران بود؛ يعني با ۱۵ ريال مي‌شد يک دلار خريداري کرد.

در سال ۱۳۳۲، يعني در اواخر دولت دکتر مصدق ، يک دلار آمريکا معادل ۹۰ ريال ايران (۹ تومان) و يک پوند استرلينگ برابر با ۲۳ تومان بود.

در پايان سلطنت محمدرضا شاه پهلوی

در پايان سلطنت محمدرضا شاه پهلوي و در دوره اي كه صادرات نفت خام در قله تاريخي قرار داشت، يک دلار آمريکا تقريباً ۷ تومان ايران و يک پوند انگليس تقريباً ده تومان ايران ارزش داشت.

در اين زمان ارزش يک روبل شوروي حدود ده تومان ايران يعني تقريباً برابر با پوند استرلينگ بود. يک فرانک فرانسه ۱۶ ريال و يک مارک آلمان غربي ۳۲ ريال ارزش داشت.

پس از قيمت دلار افزايش يافت و با فراز و نشيب هاي فراوان تا به امروز به ۵۹۰۰۰ تومان رسيده است كه عمدتا ناشي از وجود تورم بالا در اقتصاد كشور طي سه دهه گذشته بوده است

اخبار مرتبط
پیامدهای پیروزی گسترده ترامپ بر همه چیز از مهاجرت و دفاع گرفته تا اقتصاد و تجارت تأثیر خواهد گذاشت. سیاست “اول آمریکا”ی او، دوستان و دشمنان را وادار می‌کند که درباره ثبات اتحادهای آمریکا تجدیدنظر کنند. این وضعیت ممکن است به تغییرات ژئوپلیتیکی، افزایش تنش‌ها و حتی گسترش سلاح‌های هسته‌ای منجر شود.
هزینه تأمین برق به ازای هر کیلووات در ساعت در سال جاری از ابتدای مهرماه نسبت به سال گذشته ۳۸ درصد رشد داشته و متناسب با آن اکثر مشترکان پرمصرف شاهد افزایش ۳۸ درصدی تعرفه برق مصرفی هستند.
برق مناطق مختلف استان تهران در روز یکشنبه به مدت ۲ ساعت قطع خواهد شد. زمان شروع خاموشی‌ها ساعت ۹ و زمان پایان آن ساعت ۱۷ است. قطع برق در برخی مناطق استان تهران ۲، ۳ یا ۴ روز یکبار اتفاق می‌افتد و اهالی استان برای اطلاع از زمان خاموشی می‌توانند به سامانه شرکت توزیع نیروی برق استان تهران به نشانی tvedc.ir مراجعه کنند. همچنین از طریق سامانه یا نرم‌افزار برق من یا با شماره‌گیری ۱۲۱ نیز می‌توان از زمان دقیق قطع برق در استان تهران مطلع شد.
ممکن است برنامه‌هایی روی رایانه شما نصب شده باشند که دیگر از آن‌ها استفاده نمی‌کنید یا به آن‌ها نیاز ندارید، این برنامه‌ها ممکن است در پس زمینه در حال اجرا باشند و منابع دستگاه را مصرف کنند، بنابراین بهتر است آن‌ها را به شیوه ذیل حذف کنید: منوی «افزودن یا حذف برنامه ها» را در تنظیمات دستگاه باز کنید.

دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید

captcha


امتیاز:

دسته بندی مقالات
آخرین مقالات
تگ ها