پنجشنبه, 8 آذر 1403 2024,November

مبادلات بانکی ایران - چین با تن صدای ترامپ تنظیم می‌شود

24 خرداد 1401
مبادلات بانکی ایران - چین با تن صدای ترامپ تنظیم می‌شود

 به گزارش بانک اول به نقل از عصر اقتصاد چند ماه گذشته نیز بانک های چینی، حساب صادرکنندگان ایرانی را مسدود کرده و شرایطی را ایجاد کردند که صادرکنندگان ناچار به جا به جایی حساب هایشان شادند.

 چند ماه پیش که حساب صادرکنندگان ایرانی به دلایل نامعلوم مسدود شد، مقامات چینی عنوان کردند که دلیل اصلی اینکه حساب ایرانی‌ها مسدود شده، تطبیق برخی سیستم‌های بانکی با مقررات جدید بین المللی و به خصوص FATF بوده است اما اکنون دانشجویان ایرانی هم با مشکل مشابهی مواجه شده‌اند

دانشجویان ایرانی ساکن چین، 1400 نفر هستند

بخش عمده‌ای از این ایرانیان را دانشجویان ساکن چین و همچنین تجار و بازرگانانی تشکیل می‌دهند که قطعا این انسداد بانکی، شرایط را برای آنها بسیار سخت می‌کند. آن طور که رایزن علمی ایران در کشور چین، در اردیبهشت سال جاری اعلام کرد تعداد دانشجویان ایرانی در این کشور نزدیک به یک هزار و ۴۰۰ نفر است.

بهرام قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه نیز در رابطه با مسدود کردن حساب دانشجویان ایرانی در چین گفت: این مسئله، در گذشته برطرف شده بود اما مجددا ما اخباری را از نمایندگی ایران و دانشجویان ایرانی داشتیم که این مشکل بروز کرده است. پیگیری‌هایی از طریق سفارت چین در ایران و ارگان‌های دیگر در این باره داشتیم.علتی که چینی‌ها مطرح می‌کنند مسایل داخلی خودشان و جابه‌جایی مقررات و کارهایی است که باید در حوزه بانکی خودشان انجام دهند، است، اظهار داشت: امیدوارم مشکل این باشد و مشکل دانشجویان ایرانی در کوتاه‌مدت با پیگیری‌های همه‌جانبه به فرجام خوبی نائل شود.

همچنین اسدالله عسگراولادی، رییس اتاق بازرگانی ایران و چین در این باره اظهار کرد: در حال حاضر چین در حال بستن حساب‌های شخصی ایرانیان است و با شرکت‌های ایرانی که درآنجا به ثبت رسیده‌اند کاری ندارد بنابراین انسداد حساب‌ها ربطی به تحریم‌های آمریکا ندارد.

وی گفته است: یک عده از ایرانی‌ها ویزای توریستی گرفته و با باز کردن حساب در بانک‌های چین اقدام به خرید و فروش کالا می‌کنند که در حال حاضر چین حساب این افراد را به تدریج مسدود می‌کند و دلیل مسدود کردن این حساب ها مربوط به مباحث پولشویی است چرا که این افراد نه مالیات می‌دهند و نه صورت حساب ومدرک می‌توانند ارائه دهند که این پول‌ها را از کجا آورده‌اند.

رییس اتاق بازرگانی ایران و چین تصریح کرده است که «البته ما اعتراض خود را به این اقدام بانک‌های چینی اعلام کرده‌ایم و جلسه ای نیز با سفیر چین در این رابطه داریم ».

از سویی دیگر یکی از خبرگزاری‌ها به نقل از یک مقام مسئول در اتاق مشترک بازرگانی ایران و چین نوشت که «حساب‌های ایرانیانی که در چین بسته شده حساب‌های شخصی است. ایرانیانی که توریست یا دانشجو در چین هستند بدون مجوز کار، حساب شخصی باز می‌کنند و با آن حساب کار تجاری و بیزینس انجام می‌دهند و ارقام درشت در حساب‌هایشان گردش دارد، در نتیجه حساب‌هایشان از طرف چینی‌ها بسته می‌شود.

به گفته این مسئول در اتاق بازرگانی ایران و چین«کسانی که حساب شرکتی دارند حساب‌شان در چین بسته نمی‌شود؛ در واقع حساب کسانی که با حساب‌های شخصی‌شان کار تجاری انجام می‌دهند بسته می‌شود. این طبیعی است، در ایران هم اگر در حساب شخصی که به دارایی اعلام نشده است تراکنش‌های مالی بالا وجود داشته باشد حتما صاحب آن حساب احضار می‌شود. این موارد مربوط به قوانین FATF و قوانین مبارزه با پولشویی است که باید رعایت شود».

طیب‌نیا نیز در آخرین روزهای حضورش در وزارت اقتصاد اظهار کرده بود: هیئتی از بانک مرکزی برای رایزنی با مقامات چین جهت حل مشکلات مالی و بانکی، به پکن اعزام شدند، اظهار کرد که «محدودیت در مبادلات دلاری سبب شده تا بانک‌هایی که ارتباط نزدیکی با آمریکا دارند و با دلار کار می‌کنند، محدودیت‌هایی در همکاری با ایران داشته باشند».

ولی‌الله سیف رئیس کل بانک مرکزی و محمدرضا نعمت زاده وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز به وجود مشکل در مبادلات بانکی با چین اشاره کردند و نعمت زاده اظهار کرده بود: صادرات پتروشیمی به مشکل خورده و بانک‌های چین هم همکاری نمی‌کنند.

این اظهارات مقامات دولتی نشان می‌دهد که برخلاف گفته مسئولان اتاق بازرگانی ایران و چین، مشکل فقط مربوط به حساب‌های شخصی ایرانیان در چین نیست بلکه موضوع گسترده ‌تر و پیچیده تر از این ها است.

حال این مسئله که تصور نمی شد در پسابرجام تبادلات مالی و بانکی به مشکل بر بخورد، ناشی از چه امری است؟ تغییر ساختار و مقررات مالی و بانکی در چین یا محدودیت‌های FATF و یا تحریم‌های آمریکایی...

برای جویا شدن دلیل این مشکلات بانکی که کمتر تصور می شد در پسابرجام رخ دهد، با عبدالله مهربان، پژوهشگر مطالعات بین الملل گفتگو کردیم.

مهربان در پاسخ به این سؤال که تبادلات مالی و بانکی ناشی از تحریم‌های آمریکایی یا تغییر ساختار و مقررات مالی و بانکی در چین است؟ گفت: پیشرفت اقتصاد چین در چند دهه گذشته به نوعی متاثر از انعطاف و مماشات آمریکا در مقابله با چین بود مانند بحث تعرفه ها یا بحث عضویت در WTO که هر زمانی که آمریکا قصد داشته باشد سیاست انقباضی را در پیش بگیرد، چین را با مشکل مواجه خواهد کرد.

وی افزود: چین ابزار های قدرت مانند جمعیت، ثروت، سرزمین و اقتصاد را داراست این امر باعث می شود که آمریکا معاملات و توافقات ضمنی را با چین داشته باشد. سیاست باز آمریکا در دوره اوباما به اوج خود رسید و چینی ها بهترین استفاده را از این وضعیت کردند و حضورشان را در بازار های جهانی به اوج خود رساندند و حضور فعالی در بازارهای جهانی داشتند. اما در حال حاضر ترامپ سیاست های انقباضی را در پیش گرفته و یک نوع مرکانتلیسم جدید در حوزه اقتصاد آمریکا دارد و با این سیاست های انقباضی نه تنها شامل مرز های اقتصادی آمریکا خواهد شد بلکه اگر در مورد چین، تعرفه ها و استاندارد های WTO را اعمال کند، چین را با مشکل رو به رو خواهد کرد.

پژوهشگر مطالعات مسائل بین الملل اظهار کرد: چینی ها آگاهی کامل دارند که اگر قصد مخالفت با آمریکا را داشته باشند و تناقضات تشدید پیدا کند، بخشی از بازار های خود در جهان را از دست خواهد داد.

مهربان ضمن بیان اینکه بخش بزرگی از روابط تجاری چین با آمریکا و اتحادیه اروپا است، گفت: درست است که چین به صورت ضمنی با ایران و روسیه همراه است اما ابزار های کنترل و مهار آمریکا را به خوبی می داند و تنها بخش کوچکی از روابط تجاری چین با ایران و روسیه است و بخش اعظم روابط تجاری آن با آمریکا، اتحادیه اروپا و هم پیمانان آن به ویژه در حوزه تکنولوژی و فناوری است همچنین چین روسیه را به دلیل داشتن برخی فاکتور ها، رقیب خود در آسیا می داند.

وی ادامه داد: چینی ها در مقابل مواضع ترامپ خیلی زود موضع گیری می کنند و خود را با آمریکا منطبق می کنند و مسدود کردن حساب های ایرانیان بخشی از واکنش های چین در مقابل موضع گیری های ترامپ است.

 

 

اخبار مرتبط
در شرایطی که کارمندان بانک انتظار داشتند همانند سایر ادارات شامل 2 روز تعطیلی در آخر هفته باشند٬ قرار گرفتند نام بانک ها در کنار ارگان های نظامی و انتظامی و بیمارستانها و ... که شامل لایحه فوق نمی شوند موجی از نامیدی را در میان این قشر که از پر کارترین کارمندان کشور هستند ایجاد کرد و باعث تعجب بسیاری از کارشناسان شد . چرا که ارگانهایی مثل بیمارستان ها ٬ مراکز نظامی ٬ انتظامی و ... شیفت کار هستند و به صورت 24 ساعته در تمام ایام و تعطیلات رسمی هم فعالیت دارند ٬ در صورتی که این موضوع در مورد بانک
بانک اول - بانک دی شرایطی را فراهم کرده که متقاضیان واجد شرایط بتوانند وام 200 میلیون تومانی طرح «فرزانه ارزش آفرین» را دریافت کنند. متقاضیان برای دریافت این وام باید در یکی از شعب بانک دی سپرده قرض الحسنه داشته باشند.
بانک اول - سازمان جمع‌آوری و فروش اموال تملیکی اعلام‌ کرد: پنجمین مزایده سراسری املاک و مستغلات این سازمان در سال جاری از طریق سامانه مزایده الکترونیک دولت (ستاد)، از امروز برگزار می‌شود.

دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید

captcha


امتیاز:

دسته بندی مقالات
آخرین مقالات