به گزارش بانک اول به نقل از خبرآنلاین ، در حالی 76 میلیون ایرانی در پایان شهریور ماه یارانه 45 هزار و پانصد تومانی دریافت کرده اند که پیش از این سه بار دولت تلاش خود را برای کاهش تعداد یارانه بگیران به مرحله اجرا گذاشته است.
دولت یازدهم از اولین روزها فعالیت خود نسبت به کاهش تعداد یارانه بگیران اقدام کرد و در سال اول فعالیت کمپین نه به یارانه نقدی را با هدف انصراف خودخواسته مردم از دریافت یارانه کلید زد.
در قالب اجرای این سیاست اما تنها 2.4 میلیون نفر از دریافت یارانه انصراف دادند، از این رو سیاست دیگری مبنی بر شناسایی پردرآمدها برای حذف از فهرست یارانه بگیران در دستور کار قرار گرفت. در قالب اجرای سیاست دوم یعنی شناسایی پردرآمدها ، یارانه 4 میلیون نفر قطع شده است، اما هنوز شمار یارانه بگیران ایرانی بخش اعظم جمعیت ایران را تشکیل می دهد.
قانون هدفمندی یارانه ها از روز 28 آذرماه سال 1389 ، با اعلام رسمی محمود احمدی نژاد در صدا و سیما اجرایی شد. وی در همان اولین سخنرانی خود در این خصوص تاکید کرد که یارانه با هدف جبران هزینه های ناشی از افزایش قیمت ها در حساب های مردم قرار می گیرد. احمدی نژاد بدون اشاره مستقیم به تعداد مشمولان یارانه اعلام کرد چند میلیون نفر از دریافت یارانه انصراف دادهاند.
پس ازآن دریافت یارانه بر اساس مکانیزم پیش بینی شده از طریق ثبت نام فراگیر از سوی مردم صورت گرفت،به طوری که امروز بنا به گزارش های رسمی جمعیتی نزدیک به 76میلیون نفر یارانه دریافت می کنند.
سال تحول
این روزها تصمیم گیری برای کاهش تعداد یارانه بگیران چالش اصلی دولت دوازدهم برای سال آینده است.اگر این تصمیم اجرایی شود، سال آینده را می توان سال تحول در عرصه پرداخت یارانه از سوی دولت دانست. در قالب لایحه بودجه سال آینده دولت پیشبینی حذف 33 میلیون یارانه بگیر را داشته و این مهم با تصویب نجلس شورای اسلامی اجرایی خواهد شد.
مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی در گزارشی مبسوط پیرامون لایحه بودجه ، به موضوع مذکور پرداخته و تاکید کرده است: «در رابطه با میزان پرداخت یارانه نقدی و غیرنقدی توجه به این مهم ضروری است که در حال حاضر بالغ بر 412 هزار میلیارد ریال بابت یارانه نقدی و غیرنقدی پرداخت می شود.»
رویه ای که البته با توجه به پرداخت یارانه یکسان به افراد نیازمند و غیرنیازمند با انتقادهای فراوانی روبرو بوده است. درراستای اصلاح این رویکرد در لایحه بودجه پیش بینی شده است که پرداخت یارانه نقدی و غیرنقدی به 23 هزار میلیارد تومان کاهش یابد.
این میزان کاهش در پرداخت یارانه نقدی با فرض عدم کاهش یارانه 2 تومان پرداختی به هر نفر ، به معنای حذف حدود 33 میلیون نفر از دریافت یارانه نقدی است. البته کارشناسان می گویند، امکان پذیری این مهم با توجه به تجربیات گذشته کشور لازم است به دقت مورد بررسی قرار گیرد.
بودجه ای برای خداحافظی با فقر
در این میان توجه به این نکته ضروری است که ماجرای حذف یارانه 33 میلیون نفر در بودجه سال آینده به قدری با توجه افکار عمومی و رسانه ها روبرو شد که مفاد تصمیم اتخاذ شده از سوی دولت مورد واکاوی قرار نگرفت.
در حالی که دولت حذف این تعداد یارانه بگیر را در سال آینده مد نظر دارد، اعتباری برای رفع فقر در جامعه نیز در این قالب در نظر گرفته است که اجرایی شدن این تصمیم می تواند زمینه را برای تغییرات بزرگ اجتماعی و اقتصادی در سال آینده آماده کند.
مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی در این زمینه تاکید کرده است:« نکته مثبت تبصره 14 لایحه، شفافیت در سمت مصارف سازمان هدفمندسازی یارانه هاست.
مصارف سازمان هدفمندسازی مبلغ 372 هزار میلیارد ریال پیش بینی شده که فقط 232 هزار میلیارد ریال بابت پرداخت نقدی و غیرنقدی به خانوارها اختصاص خواهد یافت.
همچنین 72 هزار میلیارد ریال به منظور کاهش فقر مطلق در خانوارهای هدف (موضوع ماده 73 قانون برنامه ششم توسعه) و 37 هزار میلیارد ریال بابت کاهش سهم هزینه های مستقیم سلامت مردم (موضوع ماده 46 قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت)و 33 هزار میلیارد ریال بابت یارانه نان و خرید تضمینی گندم اختصاص خواهد یافت.»
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید