به گزارش بانک اول به نقل از تسنیم در هفته های گذشته بانک ملی از طرح پرداخت تسهیلات مسکن رونمایی و اعلام کرد که متقاضیان میتوانند با سپرده گذاری هر 18 میلیون و 200 هزار تومان به ازای هر یک ماه ماندگاری یک برگ اوراق حق تقدم استفاده از تسهیلات مسکن دریافت کنند . حتی برای همان برگ نیز امکان دریافت وام 500 هزار تومانی از شعب بانک ملی وجود دارد که به همراه آن سود 10 درصدی نیز تعلق میگیرد، ولی سپردهگذار میتواند برای دریافت وام 60 میلیونی مسکن به مدت 120 ماه میانگین سپرده 18 میلیون و 200 هزار تومانی را در بانک حفظ کرده و بعد از 120 ماه تسهیلات 60 میلیونی بگیرند که البته به آن سود 10 درصدی سپرده نیز پرداخت میشود و یا اینکه مبلغ سپرده اولیه را در هر ماه افزایش داده و مدت گرفتن 120 برگ اوراق را که 120 ماه طول میکشد کاهش دهد.
اما در طرح شماره دو متقاضیان با سپرده گذاری هر 22 میلیون و 300 هزار تومان در مرحله اول به ازای سه ماه ماندگاری یک برگ اوراق و پس از آن ماهیانه یک برگ اوراق دریافت خواهند کرد، ولی برای این سپردهها سود 12 درصد است. در مجموع برای طرح اول و دوم حداقل مانده تعیین شده برای افتتاح حساب در هر دو ماه 16 میلیون تومان و سقف اقساط این تسهیلات حدود یک میلیون تومان است.
این طرح شاید در نگاه اول جذاب باشد ولی اگر سقف سپرده گذاری برخی از مردم که توان مالی بالایی هم ندارند، همان 18 میلیون و 200 هزار تومان باشد، و در طول دوره نتوانند بر این رقم اضافه کنند، برای دریافت وام مسکن با توجه به اوراق هایی که باید از این محل به دست بیاورند، به 10 سال زمان نیاز دارند حال آنکه مدت سررسید اوراق گواهی مسکن در بانک ملی دو ساله است!
بنابراین اگر فردی بخواهد از محل بانک ملی، نسبت به دریافت وام مسکن اقدام کند باید تقریباً 10 سال منتظر بماند، که با توجه به اوضاع و احوال بازار مسکن در کشورمان، کمتر کسی حاضر است این همه سال به انتظار وام 60 میلیونی بنشیند چراکه این احتمال وجود دارد که 10 سال بعد قیمت مسکن رشد چشم گیری داشته باشد و در آنصورت وام 60 میلیونی چندان کار راه انداز نخواهد بود.
باتوجه به عدم ثبات قیمت مسکن در ایران، به طور حتم متقاضیان خرید مسکن می خواهند در اسرع وقت وامی را تهیه و نسبت به خرید مسکن اقدام کنند؛ البته آنطور که تجربه هم نشان داده معمولا در ایران کسی از سپرده گذاری بلند مدت مثل 5 ساله یا 10 ساله برای خرید مسکن استقبال نمی کند و حداکثر خریداران یک سال صبر می کنند. از طرفی اگر کسی هم پیدا شود که این همه سال صبر کند، بازهم طرح مذکور برای کارساز نیست چراکه اوارق بانک ملی مهلت دو ساله دارد؛ یعنی کسی نمی تواند 10 سال صبر کند تا اوراقش به 60 میلیون تومان برسد چراکه دیگر اوراق اعتبار ندارد.
خبرنگار تسنیم برای طرح این موضوعات و دریافت پاسخ بانک ملی، با محمدرضا حسین زاده مدیرعامل بانک ملی به گفتوگو نشست؛ حسین زاده توضیحاتی درباره چرایی ورود بانک ملی به حوزه پرداخت تسهیلات مسکن و مزایای این طرح نسبت به وام بانک مسکن داد که در ادامه می خوانید؛
حسین زاده در باره اینکه چرا بانک ملی مانند بانک مسکن مجوز چاپ اوراق مسکن را ندارد؟ تصریح کرد: بانک ملی هم مثل بانک مسکن دقیقا مجوز چاپ اوراق گرفته و دو طرح کاملا مشابه هم هستند با یک مزیتهایی در طرح بانک ملی درخصوص ابطال اوراق.
وی با بیان اینکه در این طرح چه در بانک مسکن چه در بانک ملی سپرده گذار صرفا همان تسهیلات گیرنده نیست، ادامه داد: از ماه دیگر که اوراق بانک ملی در فرابورس عرضه شود هر کسی میتواند برود خرید کند و همان موقع به بانک مراجعه و تسهیلات بگیرد صرف نظر از اینکه سپرده دارد یا ندارد.
مدیرعامل بانک ملی تاکید کرد: مزیت کار این است که با عرضه ی اوراق بانک ملی در فرابورس تعداد اوراق زیاد شده و بر اساس قانون عرضه و تقاضا قیمت تمام شده اوراق کاهش می یابد. اگر مثلا قبل از این کسی برای خرید 120 برگ اوراق 9 میلیون تومان باید می داد از این به بعد این عدد کمتر می شود و قیمت تمام شده کل تسهیلات برای متقاضی وام مسکن پایین می آید.
حسین زاده همچنین این را هم گفت که عرضه اوراق از سوی چند بانک فضا را رقابتی می کند تا شرایط بهتری را برای تسهیلات گیرنده در نظر بگیرند تا اوراق آن بانک را بخرد و این به نفع تسهیلات گیرنده است.
وی افزود: البته هدف از ورود به اینطرح ایجاد رقابت بین بانک ها نیست، بلکه هدف این است که ضمن بالا بردن تعداد تسهیلات مسکن و عرضه بیشتر این اوراق، قیمت تمام شده تسهیلات مسکن برای تسهیلات گیرنده کاهش یابد. در این بین، رقابتی میان بانک ها برای ترغیب مشتریان به خرید اوراق آن ها نیز ایجاد می شود که این اتفاق کاملا به نفع تسهیلات گیرنده خواهد بود .
این مقام مسوول در بانک ملی ادامه داد: از سوی دیگر، یکی از دغدغه های دارندگان اوراق گواهی حق تقدم مسکن، ابطال آنها و بی اطلاعی از تاریخ ابطال بود. بانک ملی ایران برای تمامی این موارد راهکارهایی درنظر گرفته و به دلیل اینکه زیرساخت کل این طرح مکانیزه است، قطعا دارندگان اوراق به مشکلات مربوط به ابطال و گذشت تاریخ و برنخواهند خورد.
رئیس شورای هماهنگی بانک ها با بیان طرح ویژه مسکن که به نوعی انحصارشکنی در حوزه این تسهیلات است، گفت: این طرح قدرت تسهیلات دهی در نظام بانکی را افزایش می دهد. از سوی دیگر، تسهیلات گیرندگان نیز می توانند میان بانکی با اعتبار بانک ملی ایران و سایر روش های تسهیلات گیری، قدرت انتخاب داشته باشند.
وی گفت: تسهیلات ویژه مسکن بانک ملی ایران می تواند به صورت اوراق مسکن در فرابورس عرضه شود، از این رو با افزایش حجم اوراق در بازار، طبیعتا نرخ آن کاهش می یابد. این اتفاق بدون شک به نفع خریداران اوراق حق تقدم مسکن که همان خریداران مسکن هستند، خواهد بود.
مدیرعامل بانک ملی هدف اصلی از عملیاتی کردن طرح ویژه مسکن در بانک ملی ایران را ایجاد تنوع در روش های تامین مالی خرید یا ساخت مسکن اعلام کرد و افزود: در شرایطی که مشتریان به تامین مالی فوری برای خرید مسکن نیازی نداشته باشند، استفاده از طرح ویژه مسکن بانک ملی ایران که همزمان سود 10 درصد به سپرده ها تخصیص می دهد جذاب است.
حسین زاده البته تأکید کرد که با نگاه اینکه یک سپرده گذار خود بخواهد از تسهیلات مسکن استفاده کند هم این نکته گفتنی است که سقف تسهیلات مصوب شورای پول و اعتبار قطعا پوشش دهنده قیمت مسکن مورد نیاز هموطنان نیست و تسهیلات گیرنده، خود بخشی از بودجه تامین مسکن را در اختیار دارد که می تواند با سپرده گذاری همان مبلغ از معدل بالاتری در سپرده برخوردار شده و هر ماه تعدادی اوراق دریافتی خود را افزایش دهد و یا بخشی از آن را از بازار فرابورس تهیه کرده و در بازه زمانی کوتاهی تسهیلات را دریافت کند.
وی خاطر نظان کرد که با ورود اوراق حق تقدم مسکن بانک ملی ایران به بازار طی چند ماه آینده، شاهد کاهش قیمت تمام شده تسهیلات مسکن برای مردم بوده و با رقابتی شدن عرضه اوراق به مردم بین بانک ها به زودی با امتیازاتی که بانک ها لحاظ خواهند کرد منتظر روزهای خوش در بازار مسکن خواهیم بود.
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید