صبح روز دوشنبه دوم بهمن ماه یعنی دقیقا یک هفته قبل، مشتریان بانکها با تأخیر در انتقال وجوه از طریق ساتنا مواجه شدند؛ تأخیری که توضیح روشنی نیز از سوی کارمندان بانک برای علت آن داده نمیشد. علت سردرگمی کارمندان نیز البته به بیاطلاعی آنان از علت این تأخیر بازمیگشت به همین خاطر هم اولین توضیح یا توجیهی که بنظرشان میرسید این بود که در واکنش به مشتریان ناراضی بگویند ساتنا با اختلال موقت مواجه شدهاست! غافل از آنکه با گذشت چند روز مشخص شد این ساتنا نبود که دچار اختلال شده بلکه مدیران بانکمرکزی بودهاند که در اطلاعرسانی به مردم درباره تصمیم جدیدشان دچار اختلال شدهاند.
بانک ملی تنها بانکی بود که همین توجیه را به صورت رسمی اعلام کرد و در واقع به آن رسمیت داد.
سایت این بانک در خبری که در این باره منتشر کرد از "اختلال در تسویه دستور پرداخت های مشتری در ساتنا" خبر داد.
بنابر اعلام بانک ملی "بر اساس اعلام مرکز تسویه ساتنای بانک مرکزی، تسویه دستور پرداخت های مشتری به مشتری در این سامانه با اختلال مواجه شده است. باین اختلال به صورت سراسری در بانک های کشور بوده و تا اطلاع ثانوی تسویه امکان پذیر نخواهد بود. ساتنا سامانه ای الکترونیکی است که پردازش و تسویه تراکنش های بین بانکی و دستور پرداخت های فوری را به صورت انفرادی و آنی انجام می دهد".
آنگونه که روزهای بعد مشخص شد، ماجرا اختلال نبود بلکه مدیران بانکمرکزی با اهداف متعددی که بنظرمیرسد قابل پذیرشترین آنها، کند کردن سرعت گردش پول و مدیریت بازار ارز باشد، ناگهان تصمیم گرفته بودند دفعات تسویه ساتنا و پایا را از 7 بار در روز به یک بار در 24 ساعت کاهش دهند و اصلا هم تصور نکردند که شاید لازم باشد این تغییر را به اطلاع مردم برسانند.
پرسوجوهای خبرنگاران در این باره شروع شد؛ با وجود اینکه تقریبا تمام فعالان شبکه بانکی و پرداخت الکترونیک کشور این تغییر سیکل را تأیید میکردند ولی همگی ترجیح میدادند اظهارنظر رسمی در این باره نداشته باشند. علت این پرهیز هم البته چندان دور از ذهن نبود؛ مسئولان بانکمرکزی که این تصمیم با صلاحدید آنها اتخاذ، ابلاغ و اجرا شده همچنان درباره آن سکوت کرده بودند و جالب اینکه با گذشت یک هفته همچنان نیز هیچ توضیحی درباره تصمیمشات به مردم ندادهاند.
سایت بانکمرکزی در این چند روز اخبار مختلف و متنوعی درباره شبکه بانکی و پولی کشور بر روی خروجی خود قرار دادهاست ولی هنوز خبری از توضیح درباره تغییر سیکلها تسویه نیست.
ماجرا زمانی ابعاد وسیعتری پیدا کرد که مشخص شد، سیکل جدید تسویه شامل دستگاههای کارتخوان هم شدهاست. پیش از این وجوهی که خریداران از طریق کارتخوانها بابت خریدها پرداخت میکردند، 7 بار در 24 ساعت به حساب متصل به کارتخوانها واریز میشد اما در مدل جدید، این تسویه پس از 24 ساعت انجاممیشود. طبیعتا این اتفاق اصلا به مذاق فروشندگان خوش نیامد و تماسها با شرکتهای ارائهدهنده خدمات الکترونیک و بانکها شروع شد.
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید