به گزارش بانک اول به نقل از ایبنا رضا بوستانی با تاکید بر لزوم استانداردسازی صورتهای مالی بانکها، اظهار داشت: اجرای IFRS دو نتیجه بسیار مهم دارد و کمک به شفافسازی و ایجاد ابزار مقایسه برای ارتباط با بانکهای خارجی دو کارکرد مهم IFRS است.
وی افزود: بانکها میتوانند با روشهای مختلفی که حسابهایشان را میبندند، اطلاعات متفاوتی را در اختیار ما قرار دهند، بنابراین اولین نکته این است که ما بفهمیم در بانکها چه اتفاقی در حال رخ دادن است، برای مثال بانکها در گذشته حجم زیادی سود شناسایی میکردند که با اجرای این استانداردها مشخص شد بسیاری از این سودها واقعی نبوده است.
بوستانی ادامه داد: نکته بعدی این است که به کمک IFRS میتوان بانکها را با یکدیگر مقایسه کرد و چنانچه یک بانک خارجی بخواهد با بانکهای ایرانی کار کند میتواند وضعیت ما را بانکهای دیگر مقایسه کند.
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه IFRS در کشور تاکنون به صورت جزئی اجرا شده و راه طولانی برای اجرای کامل باقیمانده است، گفت: بسیاری از این موضوعات چیزی نیست که یک شبه اجرا شود و پروسه آن طولانی است.
وی با تاکید بر اینکه بانکها باید یاد بگیرند دقیقا هر موضوعی چگونه و کجا ثبت شود و رویههای بینالمللی را به طور کامل اجرا کنند، گفت: بعد از سالها دوری میخواهیم کار بزرگی را اجرا کنیم، بنابراین به طور حتم ابتدا به صورت دقیق و کامل نمیتوان IFRS را اجرا کرد بلکه باید زمان بگذرد تا زیرساختهای لازم فراهم شود تا بتوانیم بگوییم تا حد مطلوبی اجرا شده است.
بوستانی تصریح کرد: اکنون همان انگیزههای قبلی برای مخدوش کردن اطلاعات وجود دارد و باید انگیزهها برای اجرای IFRS تغییر کند، اگر بانکی فقط لازم باشد سود شناسایی کند بدون آنکه بقیه نسبتهایی که در ترازنامه مهم است را بررسی کند و یا حتی بانکی بتواند ترازنامه را برای دورههای متفاوتی پنهان کند، اجرای دقیق IFRS برای آن بانک اهمیتی نخواهد داشت.
وی ادامه داد: اگر درآمد و پاداش مدیرعامل منوط به این باشد که اطلاعات را دقیق منتشر کند، انگیزه اجرای IFRS افزایش خواهد یافت اما اگر نظارت نباشد که سود شناسایی شده از کجا میآید انگیزهای ایجاد نخواهد شد.
این کارشناس بانکی تصریح کرد: بانک مرکزی باید این روند را مرحله به مرحله و گام به گام اجرا کند، به گونهای که برای بانکها تبدیل به وظیفهای شود که هر سال آن را انجام دهند، چراکه اگر در مرحله اول به صورت سختگیرانه انجام شود و بانکها بخواهند حجم زیادی زیان شناسایی کنند زیر بار نخواهند رفت و در مقابل اجرا مقاومت میکنند.
بوستانی تاکید کرد: همچنین باید انگیزه بانکها را بالا برد که بتوانند سود ایجاد و براساس آن ترازنامه بهتری منعکس کنند که این امر وقتی اتفاق میافتد که اصلاح نظام بانکی صورت گیرد و بانکها بتوانند نرخ محصولاتشان را خود اعلام کنند و درآمدشان را افزایش دهند.
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید