دوشنبه, 5 آذر 1403 2024,November

بازار ثانویه راه برون‌رفت از بن‌بست ارزی/ افزایش توزیع ارز صادرات

24 خرداد 1401
بازار ثانویه راه برون‌رفت از بن‌بست ارزی/ افزایش توزیع ارز صادرات

بازار ثانویه ارزی با هدف شفاف‌سازی و تعادل عرضه و تقاضا ارز از نوزدهم تیرماه شروع به فعالیت کرده است و از طریق دو سامانه نیما و سماصا امکان انتقال ارز و امتیاز واردات در قبال صادرات وجود دارد. در حال حاضر واردکنندگان کالاهای اولویت سوم می‌توانند نسبت به خرید ۲۰ درصد ارز حاصل از صادرات غیر نفتی در این بازار اقدام کنند که البته بسیاری از کارشناسان بر این عقیده‌اند که تمام اولویت‌های کالایی باید در این بازار تامین ارز شود و ارز حاصل از صادرات غیرنفتی نیز تماما در این بازار عرضه شود.

هر چند با راه‌اندازی این بازار در ابتدا شاهد کاهش نرخ ارز بودیم اما این کاهش نرخ مقطعی بود و برخی مشکلات اجرایی و همچنین عرضه نشدن ارز کافی برای تقاضای موجود در بازار موجب شد تا پس از مدتی دوباره قیمت‌ها افزایش یابد.

در اینباره پدرام سلطانی؛ نایب رییس اتاق بازرگانی ایران در گفتگو با خبرنگار ایبِنا اظهار داشت: راه‌اندازی بازار ثانویه گامی رو به جلو در جهت تصحیح سیاست‌های ارزی است اما بازار ثانویه باید یک بازار چابک فارغ از سازوکارهای شبیه بورس باشد و چنانچه صادرکنندگان و واردکنندگان بتوانند با ارتباط صراف‌هایی که با آنها تعامل می‌کنند بازار ثانویه را هدایت کنند و نرخ در آنجا تعیین شود، بسیار مفید و کمک‌کننده خواهد بود. وی افزود: اولویت‌های اول و دوم نیز باید به سمت بازار ثانویه سوق پیدا کنند و نرخ ارز باید در اقتصاد کشور حتی الامکان یک نرخ باشد.

ابوالفضل روغنی رییس کمیسیون صنایع اتاق ایران نیز بازار ثانویه را یکی از راه‌های نجات و حل مشکلات ارزی دانست و گفت: باید مکانیسم این بازار طراحی شود، دولت پیشنهاد ایجاد بازار را پذیرفته اما ساختارها را به وجود نیاورده و محل عرضه و تقاضا دقیق طراحی نشده است. وی افزود: هر جا ارز سرگردانی وجود دارد باید به این بازار تزریق شود و متقاضیان از این بازار ارز مورد نیاز را تامین کنند.

بهرام شکوری رییس کمیسیون معادن اتاق ایران نیز با بیان اینکه تک نرخی کردن ارز در شرایط امروز کشور کار اشتباهی بود که نباید ادامه یابد، تصریح کرد: نظام بروکراسی اداری ایجاد شده در سامانه نیما مشکلات زیادی برای فعالان تجاری ایجاد کرده و ارز ۴۲۰۰ تومانی فسادها و رانت‌هایی را نیز در پی خود داشته است. وی افزود: اتاق بازرگانی چندی پیش بحث بازار موازی ارز را مطرح کرد که البته بازار ثانویه ارز با آنچه اتاق مطرح کرده تفاوت‌هایی دارد.

فریال مستوفی؛ رییس کمیسیون سرمایه گذاری اتاق ایران نیز در اینباره توضیح داد: ظرف پنج سال گذشته در اتاق بازرگانی درخواست یکسان سازی نرخ ارز را داشتیم اما این تصمیم در برهه نامناسب و بدون برنامه‌ریزی گرفته شد. وی افزود: بازار ثانویه ابزار خوبی برای اصلاح سیاست بود اما متاسفانه برنامه اجرایی آن مشخص نبود، اگر اجازه دهند عرضه و تقاضا قیمت را مشخص کند با توجه به اینکه صادرکنندگان برای تولید، نیاز به پول دارند چاره‌ای جز تزریق ارز به این بازار نخواهند داشت و سازوکار بازار خود به خود شکل خواهد گرفت.

غلامعلی فارغی؛ رییس کمیسیون کشاورزی اتاق ایران نیز گفت: بازار ثانویه به عنوان یک بازار برون رفت از بن بست ارزی مطرح اما دچار موانعی در اجرا شد، در حال حاضر ارز دوباره چند نرخی شده است و به اعتقاد من باید دو نرخ ارز بیشتر نداشته باشیم که ارز رسمی تنها به کالاهای اساسی داده شود و مابقی به نرخ آزاد باشد.

ناصر ریاحی؛ رییس کمیسیون قضایی اتاق ایران نیز با بیان اینکه بازار اولیه هم باید به بازار ثانویه منتقل شود و عرضه و تقاضا قیمت را تعیین کند، خاطرنشان کرد: در مورد کالاهای اساسی مورد نظر دولت نیز می‌توان سازوکار را در همان بازار ثانویه تعیین کرد، اکنون ساز و کار خرید و فروش مشخص نیست که موجب می‌شود قابلیت اجرا را از دست بدهد.

اخبار مرتبط
در شرایطی که کارمندان بانک انتظار داشتند همانند سایر ادارات شامل 2 روز تعطیلی در آخر هفته باشند٬ قرار گرفتند نام بانک ها در کنار ارگان های نظامی و انتظامی و بیمارستانها و ... که شامل لایحه فوق نمی شوند موجی از نامیدی را در میان این قشر که از پر کارترین کارمندان کشور هستند ایجاد کرد و باعث تعجب بسیاری از کارشناسان شد . چرا که ارگانهایی مثل بیمارستان ها ٬ مراکز نظامی ٬ انتظامی و ... شیفت کار هستند و به صورت 24 ساعته در تمام ایام و تعطیلات رسمی هم فعالیت دارند ٬ در صورتی که این موضوع در مورد بانک
بانک اول - بانک دی شرایطی را فراهم کرده که متقاضیان واجد شرایط بتوانند وام 200 میلیون تومانی طرح «فرزانه ارزش آفرین» را دریافت کنند. متقاضیان برای دریافت این وام باید در یکی از شعب بانک دی سپرده قرض الحسنه داشته باشند.
بانک اول - سازمان جمع‌آوری و فروش اموال تملیکی اعلام‌ کرد: پنجمین مزایده سراسری املاک و مستغلات این سازمان در سال جاری از طریق سامانه مزایده الکترونیک دولت (ستاد)، از امروز برگزار می‌شود.

دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید

captcha


امتیاز:

دسته بندی مقالات
آخرین مقالات