به گزارش بانک اول به نقل از ایبنا حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی صبح امروز (سه شنبه) و در پاسخ به سوال نمایندگان مجلس شورای اسلامی گفت: همه باید بهترین کلام، بهترین سخن، نیکوترین جملات را نسبت به هم به کار ببرند و امیدوارم توصیه هایی که مقام معظم رهبری نسبت به همین جلسه به من فرمودند، بتوانم نکات مورد نظر ایشان را دقیقا مراعات کنم.
وی سوال نمایندگان از رییس جمهوری را امروز مبارک برای دموکراسی و مردمسالاری دینی توصیف و تاکید کرد: هیچ کس فکر نکند که پاسخگو بودن یک نقطه ضعف است بلکه به عنوان بالاترین نقطه قوت مسئولان نظام جمهوری اسلامی ایران است که همه مسئولین پاسخگو باید باشند؛ همه مسئولین با توجه به چارچوب وظایف خود و در چارچوب قانون باید پاسخگو باشند.
رییس جمهوری ادامه داد: هیچ کس از مردم شریف ایران، از دوستان ما در جهان یا دشمنان ما فکر نکنند که امروز آغاز شکافی بین دولت و مجلس است زیرا این تصور کاملا اشتباه است؛ مجلس و دولت هدف بسیار بزرگی را بر دوش دارند و این بار مسئولیت را با همکاری همدیگر باید به مقصد برسانند.
روحانی با بیان اینکه دولت یازدهم و دوازدهم را ۲ شخصیت حقوقی متفاوت می داند ولی پاسخگویی به مسائل دولت قبل هم اشکالی ندارد، اظهار داشت: همواره تلاش من بر این بوده که بین دولت و مجلس یک ارتباط نزدیک و برادرانه باشد و به نظر من این چنین بوده است. بسیاری از نمایندگان که امروز برابر آنها سخن می گویم در سال ۹۶ در انتخابات حضور فعال داشتند؛ در کابینه دولت دوازدهم نمایندگان عزیز در لوایح و طرح ها کمک کردند و در کنار هم بودیم.
وی خاطرنشان کرد: ممکن است دولت و مجلس گله ای از هم داشته باشند اما گله ها دوستانه و برادرانه است؛ به نظر من سوال نمایندگان محترم که در ۵ بند تدوین شده است و بسیاری از سوالات دیگر مشابه آن، سوالات ملت ایران هم هست.
رییس جمهوری ادامه داد: چرا شرایط بیکاری، وضع بانک، چرا قاچاق، رکود و رونق و نرخ ارز اینچنین است؟ به هر کوچه و خیابانی را بروید شاید بخشی از سوالات مردم همین باشد و حق دارند بپرسند.
وی ادامه داد: مردمی که در دولت یازدهم در طول ۴ سال و در ماه های اولیه دولت دوازدهم شاهد تحول مثبت در اقتصاد، فرهنگ، مسائل اجتماعی، امنیت ملی، در سیاست داخلی و خارجی بوده اند امروز برای آنها این سوال مهم مطرح شده که چه شده که مردم باید از آینده زندگی خود نگران باشند؛ این سوال اصلی است.
رییس جمهور خاطرنشان کرد: سوال اصلی این است که چرا در طول ۴ سال و نیم از کار دولت یازدهم و دوازدهم حرکت به سرعت رو به جلو بود، رشد اقتصادی، نرخ تورم، اشتغال، رونق اقتصادی، نرخ ارز و همه آمارها شاهد این موضوع است اما ناگهان در هفت تا هشت ماه اخیر شرایط جدیدی آغاز شد؟
وی افزود: اشکال بزرگ و دلیل اصلی این شرایط جدید از تصور مردم و ترسیم ملت ایران نسبت به آینده بود؛ تصور مردم نسبت به آینده دچار تغییر شد و این درد بزرگ است. روحانی ادامه داد: اشتغال، بیکاری، قیمت ارز و مشکلات بانکی مسائل مهمی است اما در برابر اعتماد و امید مردم مسائل ناچیزی محسوب میشود، باید دید چرا مردم نسبت به آینده کشور دچار شک و بیاعتمادی شدهاند و این شک را باید درمان کرد و با زبانی درست به گونه ای با مردم صحبت کنیم که قانع شوند مشکلات این چند ماهه زودگذر است.
رییس هیات دولت تصریح کرد: از این مشکلات با حمایت رهبری و همکاری سه قوه و نیروهای مسلح عبور خواهیم کرد و به مردم این اطمینان را میدهیم که نخواهیم گذاشت توطئههای آمریکا به نتیجه برسد.
روحانی تاکید کرد: کاخ سفید فکر نکند از پایان جلسه امروز خوشحال خواهد بود، بلکه به شدت ناراحت خواهد شد چون پایان این جلسه آغاز اتحاد بین قوا، دولت و نمایندگان، نیروهای مسلح و همه آحاد جامعه خواهد بود که با این اتحاد از این مشکلات عبور خواهیم کرد.
رییس جمهور در پاسخ به این سوال نمایندگان که چرا دولت در زمینه قاچاق کالا و ارز موفق نبوده است، گفت: مبارزه با قاچاق در سال ۸۱ با فرمان رهبری شروع شد و در سال ۹۲ نمایندگان قانون مربوطه را نوشتند و آیین نامههای متعدد ابلاغ و ۶۰۰ میلیارد تومان برای تشکیل سامانههای لازم برای مقابله با قاچاق تهیه شد. ما باید بدانیم که چرا قاچاق ایجاد می شود؟ چرا کالا به بیرون از کشور منتقل می شود؟
وی تاکید کرد: وقتی به کالاها یارانه می دهیم و قمیت ها متعادل نیست به صورت عادی کالا تمایل پیدا می کند که به خارج از کشور برود. طبیعتا هر چه قمیت ارز پایین آید، واردات قاچاق بیشتر می شود و برعکس و در این شرایط واردات کمتر و خروجی بیشتر می شود.
تقویت تولید با کیفیت داخلی
روحانی تاکید کرد: اساسا برای جلوگیری از قاچاق کالا باید تولید با کیفیت داخلی در سرلوحه فعالیت ها قرار گیرد و همه باید به تولید داخلی و خدمات در داخل کمک کنیم. ما چطور توانستیم قاچاق کالا را از ۲۵ میلیارد دلار را به ۱۲ میلیارد دلار در عرض چهار سال اخیر برسانیم؟ این تحول بزرگ چکونه ایجاد شد؟ در ارتباط با مبارزه با قاچاق کالا، ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، قوه قضاییه و همه نهادهای فراقوه ای در کنار هم همکاری می کنند چرا که مبارزه با قاچاق تنها کار دولت و دستگاه های اجرایی نیست.
کاهش معنی دار قاچاق
روحانی افزود: از سویی دیگر، آمار و ارقام این ستاد که به کمک دانشگاه ها به دست آمده نشان می دهد که که آمار قاچاق ۲۵ میلیارد دلار ابتدا به ۱۷ میلیارد دلار بعد به ۱۵ میلیارد دلار و در حال حاضر به ۱۲ میلیارد دلار رسیده و سال به سال در حال پایین آمدن است.
رییس جمهور اظهارداشت: همچنین در قاچاق خروجی که عمدتا سوخت است که هنور هم می شود (بنزین - گازوییل و نفت سفید، نفت کوره و ...) دولت با برنامه ریزی، با کنترل و پیمایش و کنترل های انجام شده قاچاق در این بخش از ۷.۸ میلیارد در سال ۹۲ به نیم میلیارد در حال حاضر تبدیل شده است و جلوی قاچاق خروجی تا حد زیادی گرفته شده است.
کمک نیروهای مسلح
وی افزود: البته در زمینه مبارزه با قاچاق نقش نیروهای انتظامی، نیروهای مسلح و سپاه ارزشمند است به طوری که از ۱۰ ماه قبل در شورای امینت ملی تصمیم گرفتیم که مبارزه با قاچاق در آب های جنوب را سپاه انجام دهد و البته در غرب و شرق نیز نقاطی هست که مرز در اختیار سپاه قرار دارد. سوال باید این باشد که چطور دولت به کمک مجلس و قوه قضایی و نیرورهای مسلح به خوبی قاچاق را از ۲۵ میلیارد دلار به ۱۲ رساند و اکنون برنامه مجلس چیست که به صفر بر ساند؟
ریشه شکل گیری برجام
روحانی خاطرنشان کرد: سوال بعدی این است که چرا تحریم های بانکی باقی مانده است؟ برجام برای چه به وجود آمد؟ برجام برای این بود که ما به دنیا بگوییم فعالیت صلح آمیز هسته ای که آن ها به دروغ گفتند غیر صلح آمیز است و بر مبنای آن قعطنامه صادر کردند و ذهن کشورهای دنیا را مسموم کردند و ایران را به فصل ۷ منشور سازمان ملل بردند اما برجام آمد تا این را بگوید برنامه هسته ای ایران صلح آمیز است.
رییس جمهور خاطرنشان کرد: قطعنامه شورای امنیت مبنی بر تکمیل صلح و امنیت توسط ایران است و این قطعنامه سایر کشورها را برای حمایت از ایران تشویق میکند. ما در برجام دستاوردهایی داشتیم که هیچ وقت از بین نمیرود که از جمله آنها باید به دستاوردهای اخلاقی، سیاسی و بین المللی اشاره داشت؛ همچنین تحریمهای خرید محصولات دفاعی و جنگ افزاری را به ۵ سال تقلیل دادیم که دو سال و نیم آن گذشته و دو سال و نیم دیگر آزاد میشود.
برجام گشایش های اقتصادی داشت
وی افزود: برجام در زمینه اقتصادی گشایشهایی داشته است چرا که بعد از رفع تحریمها شرکتهایی که در حال خروج از ایران هستند یک زمان آمدهاند که حالا در حال خروج هستند؛ بنابراین برجام بخش بزرگی از مشکلات اقتصادی را حل کرده است. بعد از اجرایی شدن برجام تحریمهایی که مربوط به بخش هستهای بود لغو شد اما تحریمها بخشی به تحریمهای اولیه آمریکا و بخشی دیگر به سیستم بانکی ارتباط دارد.
تعامل با ۲۸۷ بانک جهانی بعد از برجام
رییس جمهور تصریح کرد: نکته مهم این است که بعد از رفع تحریمها قابلیت تعامل با بانکهای جهانی ایجاد شد و از میان ۳۰۰ بانک با ۲۸۷ بانک رابطه کارگزاری داریم و هزاران حواله و گشایش اعتباری صادر شده است. گزارشی را بانک مرکزی به من ارائه کرده که بر اساس آن ۷۰ میلیارد دلار در سال ۹۴ تا به امروز در سیستم بانکی نقل و اتنقال شده است.
وی گفت: ۴ لایحه اساسی برای سیستم بانکی و حیثیت ایران به مجلس شورای اسلامی آمده چرا که ایران به عنوان کشوری ضد تروریسم و پولشویی بسیار مهم است که با قوانینی مناسب از اتهامات جلوگیری کند؛ در همین راستا یک قانون به تصویب رسیده و ۳ قانون دیگر باقی مانده که از ریاست و نمایندگان مجلس درخواست تسریع در قانون گذاری میشود.
جذب ۲۲ میلیارد دلار فاینانس
روحانی خاطرنشان کرد: از زمان رفع تحریمها میزان زیادی فاینانس جذب شده و تا به امروز بیش از ۲۲ میلیارد دلار فاینانس اجرایی شده، اما شرایط جدید تحریم مشکلاتی را برای ما ایجاد کرده که باید از آن عبور بکنیم.
وی با بیان اینکه در زمینه بیکاری کارنامه دولت یازدهم و دوازدهم بسیار درخشان است، اظهار داشت: در سال ۸۴ تا ۹۱ اشتغال خالص ۱۰ هزار نفر بوده اما اشتغال خالص در طول ۵ سال گذشته ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر است.
رییس جمهور خاطرنشان کرد: هرچند اشتغال سرمایه خارجی، امنیت داخلی، شرایط خاص آرامش سیاسی و... میخواهد اما آمارهای بانک مرکزی و مرکز آمار نشان میدهد، موفقیت بزرگی داشتیم.
وی ادامه داد: برای اولین بار در بهار ۹۷ بیش از تعداد داوطلبان کار، شغل ایجاد کردیم؛ ۷۱۱ هزار جویای کار داشتیم و ۷۵۶ هزار اشتغال ایجاد شده، بنابراین کارنامه خوبی داریم اما مردم قانع نیستند چرا که بیکاری مزمن چندین ساله داریم و نرخ بیکاری ۱۲.۱ است که عدد قابل قبولی نیست اما اگر دولت یازدهم و دوازدهم مثل دولتهای نهم و دهم کار می کرد امروز نرخ بیکاری ۲۲ درصد بود.
روحانی در پاسخ به پرسش نمایندگان درباره دلایل رکود تصریح کرد: در زمینه رکود چندین ساله اولین دولت بعد از جنگ بودیم که با رشد منفی ۷.۷ روی کار آمدیم و در سال ۹۲ هم رشد منفی داشتیم، در سال ۹۳ رشد مثبت شد اما سال ۹۴ به دلیل کاهش قیمت نفت رشد خوبی نداشتیم.
وی افزود: از سال ۹۴ به بعد در ۹ فصل متوالی در تمام فصول رشد مثبت داشتیم و در سال ۹۵ به رشد ۱۲ درصد رسیدیم که در جهان کم نظیر است، همچنین رشد متوسط در طول ۵ سال بالای چهار درصد بوده که البته تا رونق مطلوب مردم فاصله داریم.
رییس جمهور در پاسخ به سوالی درباره افزایش نرخ ارز و کاهش ارزش پول ملی بیان داشت: در زمینه نرخ ارز سوال این است که ارز چرا این چنین شد؟ دلیل چه بود؟ در پاسخ باید گفت مسائل اجتماعی، روانی و سیاست خارجی آثار بیشتری از مسائل اقتصادی داشت.
روحانی افزود: تغییر تصمیمات اقتصادی در این چند ماه طبیعی است، قبل از خروج آمریکا از برجام تصمیاتی گرفته شد و پس از آن نیاز بود اقدامات دیگری انجام شود، تصمیماتی که در ۲۰ فروردین گرفته شد اجماع همه کارشناسان بود، هرچند میدانستیم مشکلاتی در پی دارد اما در آن شرایط اجتناب ناپذیر بود. وی افزود: ایراد میگیرند که چرا ارز در اختیار مسافر قرار دادیم، اگر به مسافر ارز ندهیم از کوچه و بازار ارز میخرد و همین تقاضا، قیمت ارز را بالا خواهد برد. از وزرای مربوطه خواهش می کنم که هم برای نمایندگان هم برای مردم توضیح بدهند.
وی تصریح کرد: نکته اساسی این است که چرا کشور از مسیر آرام به این جا رسید آن هم حتی در شرایطی که ترامپ هم سرکار آمده بود و به منطقه خلیج فارس هم سفر کرد اما اتفاقی رخ نداد. چرا جو تغییر کرد ؟
۵ دی ماه سال ۹۶ تاریخ مهمی است؟
هر تاریخ دیگه ای برای تغییر روند عادی قبل آدرس غلط است. در آن تاریخ مردم ناگهان مشاهده کردند که عده ای به خیابان آمدند و شعار دادند.
از سویی دیگر و در راستای این اتفاق دونالد ترامپ رییس جمهور امریکا اعلام کرد که دیگر در برجام نمی ماند و دنیا باید همراه تصمیم امریکا شود و این اتفاق ها باعث ایجاد نگرانی برای مردم شد.
تهدید به ترور رییس جمهور
اگر شعار علیه حسن روحانی باشه اهمیتی ندارد چون من یک سرباز برای وطن است. من اگر تهدید بشوم به ترور برای من مهم نیست.
چرا یک عده ای جرات پیدا کردند که رییس جمهور کشور را تهدید به مرگ کنند ؟
برای آن که به اشتباه فکر کردند بین مجلس و دولت فاصله است ؟ اگر اتحاد بین همه وجود داشته باشد حاشیه مدرسه فیضیه شکل نمی گیرد که آب به آسیاب دشمن ریخته شود.
باید متحد بشیم
ما باید متحد باشیم و پشت رهبری باشیم. ارز چرا بالا رفت و برجام چرا کامل اجرا نشد ؟
قبول داریم طرف مقابل به ویژه آمریکایی ها تخلفاتی کرده اند.
اگر برجام هیچ ارزشی ندارد بود چرا قصه داریم ؟ پس اگر امریکا رفته و بقیه هم بروند، پس نباید بترسیم.
می گویند شرکت های خارجی در ایران نیستند و هواپیما وارد ایران نشده اند اما چرا حالا می گویید که چرا شرکت های خارجی از ایران رفته اند و چرا هواپیما به ایران نمی دهند ؟
به بخشی از اهداف رسیدیم
ما ناچار شدیم بخاطر تایید صحت برقراری سویفیت برای همه و منتقدان خبرنگارها را به بانک مرکزی ببریم و نشان دهیم تا ثابت کنیم که سویفت برقرار شده است.
قبول می کنم که به ۱۰۰ درصد اهداف در همه زمینه ها نرسیده ایم. اما در بخش های زیادی به اهداف مورد نظر دست پیدا کرده ایم.
ایران تواسنت مساله PMD را حل کند در حالی که عده ای می گفتند این چالش حل نمی شود.
ما توانسیتم تحریم های نظامی بلند مدت را به ۵ سال تبدیل کنیم.
عمدتا بخاطر تخلف امریکا تحریم ها کامل برداشته نشد و همه این نکته را می دانند.
مردم باید آرامش داشته باشند.
زندگی مردم کاملا مطلوب نیست اما آیا دولت برای رفاه مردم کاری نکرده است ؟ ما توانستیم برای مبارزه با فقر مطلق پرداخت مستمری بگیران را به ۳.۴ برابر افزایش بدهیم.
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید