به گزارش بانک اول همانطور که قبلا مقامات چینی اعلام کرده بودند پروژه پرداخت الکترونیکی ارز دیجیتال پکن (DCEP) شبیه به لیبرای فیس بوک خواهد بود. این ارز دیجیتال تا حدی از فناوری بلاکچین استفاده میکند، زیرا برای دستیابی به پذیرش خردهفروشی به حجم تراکنشهای بالاتری نیاز دارد.
بانک مرکزی خلق چین (PBOC) برای صدور این ارز از یک رویکرد دو لایهای استفاده خواهد کرد، به این صورت که ابتدا این ارز دیجیتال را برای بانکهای تجاری صادر میکند و سپس این بانکها آن را در اختیار مردم قرار میدهند.
مو چانگچون، رئیس پژوهشکده ارزهای دیجیتال بانک خلق چین در مجمعی درهنگکنگ گفته است که راهاندازی این پروژه شبیه به «مسابقه اسب سواری» بین بانکها و سایر موسسات مالی خواهد بود تا برای ارائه خدمات بهتر و کارآمدتر با هم رقابت کنند. مو میگوید: «بانکی که در این حوزه پیشرو باشد، تمام سهم بازار را به دست خواهد گرفت. اگر موسسهای در خصوص استفاده از این فناوری پیشروتر از بقیه باشد، در نتیجه تکنولوژی که آن موسسه از آن بهره میبرد مورد پذیرش و استفاده دیگر موسسات و بانکها خواهد بود.»
نماینده بانک مرکزی چین گفت: «از آنجا که ارز دیجیتال چین جهت جایگزینی با سکه و پولهای کاغذی موجود طراحی شده است، به دارندگان آن سودی پرداخت نخواهد شد. این بدان معناست که این ارز دیجیتالی هیچ تاثیری در تورم و سیاستهای پولی دولت نخواهد داشت. در عین حال، این پروژه در مقایسه با سیستم مالی سنتی، به رگولاتورهای چینی اجازه میدهد نظارت بیشتری بر جریان پول کشور داشته باشند.»
یکی از محرکهای اصلی اجرای پروژه یوان دیجیتال، ایجاد فرصت برای اعمال کنترل بیشتر بر تراکنشهای مالی از جمله انتقال وجوه بینالمللی است. دیدگاه پکن که با اظهارات مو چانگچون دوباره تاکید میشود، این است که ارزهایی مانند لیبرا تهدیدی برای حاکمیت ارزی کشور ایجاد میکنند و میتوانند جریانهای غیرقانونی را تسهیل کنند. این مقام بانک مرکزی تأکید کرد که سایر استیبلکوینها نیز باید تابع مقررات ارزی چین باشند.
محافظت از حاکمیت پولی چین انگیزهای است که مو چانگچون چند ماه پیش بر آن تأکید کرده بود. او در طی سخنرانی خود در ماه سپتامبر گفت که مشکل ارزهای صادر شده توسط پلتفرمهایی مانند ویچت و علیپی این است که همیشه احتمال ورشکستگی این شرکتها وجود دارد و میتواند باعث ضرر مالی کاربران شود. وی اطمینان داد که ارز دیجیتال صادرشده توسط بانک خلق چین به اندازه پول کاغذی مطمئن خواهد بود و تصریح کرد که یوان دیجیتال حتی به صورت آفلاین نیز عمل میکند.
یک ماه قبل، این مقام ارشد اظهار داشت که پس از پنج سال تحقیق و توسعه، این کوین دولتی آماده عرضه است و بانک خلق چین به زودی این ارز رمزنگاریشده را راهاندازی خواهد کرد. با این حال، یی باند رییس بانک مرکزی خلق چین بعدا گفت که این بانک هنوز برنامه زمانی مشخصی برای راهاندازی این پروژه ندارد.
البته چین در حال تبدیل شدن به اولین کشور صادرکننده ارز دیجیتال دولتی است ولی بایستی عجله کند زیرا طبق گزارش بانک تسویه حسابهای بین المللی (بیآیاس)، ۷۰ درصد از ۶۳ بانک مرکزی مورد بررسی بیآیاس، در حال تحقیق روی صدور ارز دیجیتال ملیشان هستند.
اخیرا در ایالات متحده و اتحادیه اروپا چانهزنیهای زیادی صورت گرفته تا تحقیق و توسعه را در همان جهت تسریع کنند. نتیجه مطالعه بیآیاس که در ابتدای سال جاری منتشر شد، از این قرار است که پنج پروژه به فاز آزمایشی رسیدهاند. بعضی از بانکها مدتهاست که از توسعه سیستمهای خود فراتر رفتهاند و احتمالا پیداست که چین اولین صادرکننده فیات دیجیتالی نباشد.
براساس گزارشی از ایزوستیا، بانک مرکزی تونس قبلا یک ارز دیجیتال ملی (دینار دیجیتال) براساس یک پلتفرم بلاکچین روسی به نام «یونیورسا» صادر کرده و حتی در تاریخ ۷ نوامبر نیز تراکنشهای آزمایشی نیز انجام داده است.
در پرداختهای موبایلی آنلاین میتوان از این دینار دیجیتال استفاده کرد و تونس امیدوار است در آینده این ارز دیجیتال را در تسویهحسابهای بینالمللی به کار گیرد. با معرفی و ارائه این کریپتوکرنسی، بانک مرکزی این کشور خوشبین است که در هزینه چاپ اسکناسهای کاغذی صرفهجویی خواهد شد.
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید