شنبه, 19 آبان 1403 2024,November

اولین بانک ناتراز، تراز می‌شود

16 آبان 1403
 اولین بانک ناتراز، تراز می‌شود

دی، ایران زمین، سرمایه و آینده. این چهار بانک کمترین میزان کفایت سرمایه را دارند و بانک مرکزی در پی حل ناترازی آنهاست.

به گزارش بانک اول، بانک‌های ناترازی که هر کدام به دلیلی ناتراز شده‌‌‌اند و حال عزم بانک مرکزی و مسوولان اقتصادی دولت بر حل مساله بانک‌های ناتراز است.

در این راستا چهارشنبه گذشته اعلام شد بانک ایران زمین از ناترازی مالی به طور کامل خارج و مطالبات بانک مرکزی بابت استقراض این بانک وصول می‌شود.

دادگاه ویژه جرائم اقتصادی در شهریورماه گذشته حکم انحلال شرکت تعاونی مولی‌‌‌الموحدین را اعلام کرد و مقرر شد که اداره تصفیه امور ورشکستگی دادگستری استان تهران با هماهنگی بانک مرکزی و دادسرای مجری حکم نسبت به تصفیه امور تعاونی اقدام کند.

با تاسیس بانک ایران‌‌‌زمین، ساماندهی تعاونی اعتباری مولی‌الموحدین به بانک سپرده شد تا بانک به عنوان کفیل، تعهدات تعاونی را رفع کند و دارایی‌‌‌ها به بانک منتقل شود.

زیان انباشته بانک ناشی از تعهدات مولی‌‌‌الموحدین

اما این دعوی تا امسال (۱۴۰۳) باقی ماند تا جایی که زیان انباشته بانک ناشی از تعهدات مولی‌‌‌الموحدین، ایران‌زمین را به بانکی ناتراز تبدیل کرد.

اما این دعوای حقوقی در شهریورماه گذشته به سرانجام رسید.

به گونه‌‌‌ای که خبرگزاری قوه‌‌‌قضائیه (میزان) به نقل از علی القاصی، رئیس کل دادگستری استان تهران خبر داد که بر اساس حکم صادره متهمان اصلی پرونده به اتهام مشارکت در اخلال کلان در نظام پولی و اقتصادی کشور به ۲۰ سال حبس تعزیری، شلاق، ضبط کلیه اموال و عایدی ناشی از جرم اخلال و محرومیت از حقوق اجتماعی و محرومیت از تاسیس و عضویت در شرکت‌های تجاری محکوم شدند.

همچنین دادگاه حکم به انحلال شرکت تعاونی مولی‌‌‌الموحدین داد و مقرر شد که اداره تصفیه امور ورشکستگی دادگستری استان تهران با هماهنگی بانک مرکزی و دادسرای مجری حکم نسبت به تصفیه امور تعاونی اقدام کند.

به گفته رئیس کل دادگستری استان تهران، طبق حکم دادگاه تمامی اموال و املاکی که متهمان از محل وجوه متعلق به بانک ایران‌زمین خریداری کرده بودند، به عنوان عایدی ناشی از جرم اخلال تلقی شده و حکم به ضبط این اموال به نفع بانک ایران‌زمین صادر شد.

براین اساس ارزش روز املاک به تاریخ سال ۹۰ بیش از ۷۰‌هزار میلیارد تومان بوده که پیش‌بینی می‌شود این رقم در ارزش روز و حال حاضر ۳۰۰‌هزار میلیارد تومان باشد که طلب بانک ایران‌زمین است.

از این رقم بیش از ۵۰‌هزار میلیارد تومان مطالبات بانک مرکزی از بانک ایران‌زمین است که تسویه می‌شود. به این ترتیب انتظار می‌رود بانک ایران‌زمین با در اختیار گرفتن مابقی طلب به کفایت سرمایه قابل‌توجهی دست یابد و بر اساس برآوردها این بانک زیان‌‌‌ده از رتبه‌‌‌های آخر در سهم کفایت سرمایه بانک‌ها به رتبه دوم و پس از پاسارگاد صعود کند.

عملیات بانکی غیرمجاز

علی القاصی، رئیس کل دادگستری استان تهران در رابطه با جزئیات پرونده تعاونی اعتباری مولی‌‌‌الموحدین گفت: شرکت تعاونی اعتباری مولی‌‌‌الموحدین با مالکیت و مدیریت دو شخص حقیقی به نام‌‌‌های علیرضا و محمدرضا امیرحسنخانی برای ارائه خدمات اعتباری به اعضای تعاونی در سال ۱۳۷۷ تشکیل شد، ولی مدیران آن بدون توجه به قوانین و مقررات به طور غیرمجاز به انجام عملیات پولی و بانکی در سراسر کشور در قالب ۳۵۰ شعبه و خارج از اعضای تعاونی اشتغال مداوم داشتند.

وی افزود: به‌‌‌رغم اینکه در سال ۱۳۸۳ با تصویب قانون تنظیم بازار غیرمتشکل پولی، اشتغال غیرمجاز به عملیات بانکی تحت هر شرایطی جرم‌‌‌انگاری شده بود، متهمان به این قانون توجهی نکرده و به عملیات بانکی غیرمجاز خود ادامه دادند تا اینکه در سال ۱۳۹۰ بانک مرکزی برای جلوگیری از اقدامات مجرمانه متهمان، ساماندهی تعاونی مولی‌‌‌الموحدین از طریق بانک تازه‌تاسیس ایران‌زمین را در دستور کار خود قرار داد.

رئیس کل دادگستری استان تهران با بیان اینکه مدیران این تعاونی اعتباری با نقض قوانین و مقررات بانکی مرتکب تخلفات، جرائم متعدد و کلان شده‌‌‌اند، گفت: از جمله اقدامات مدیران این تعاونی اعتباری جمع‌‌‌آوری بیش از ٤٠٠٠ میلیارد تومان سپرده مشتریان و برداشت به نفع خود و هزینه در داخل و خارج از کشور است.

وی افزود: همچنین مدیران تعاونی اعتباری مولی‌‌‌الموحدین برای توسعه و تعمیق عملیات مجرمانه خود، سیاست تصاحب مدیریت از طریق تملک حداکثری سهام از بانک ایران‌زمین را اجرا کردند که در نتیجه این اقدام، سهام حداکثری بانک ایران‌زمین و مدیریت این بانک را در اختیار گرفتند.

خروج منابع به نفع خود

متهمان نه‌تنها به تعهدات تعاونی، مبنی بر انتقال اموال و دارایی‌‌‌ها به بانک ایران‌زمین (معادل تعهدات و سپرده‌‌‌های مشتریان به میزان چهار‌هزار میلیارد تومان) عمل نکردند؛ بلکه در یک اقدام حدود ۵‌هزار میلیارد تومان از منابع بانک را با بهانه‌‌‌های واهی از قبیل رفع موانع انتقال املاک و دارایی‌‌‌ها، به نفع خود خارج کردند.

به گفته رئیس کل دادگستری استان تهران این دو اقدام مجرمانه متهمان باعث شد که در طول سال‌های ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۱ حدود چهار‌هزار میلیارد تومان و در طول سال‌های ١٣٩٣ تا ۱۳۹۷ حدود پنج‌هزار میلیارد تومان از بانک ایران‌زمین در حق متهمان پرداخت و بانک ایران زمین با کمبود شدید منابع مواجه شود.

القاصی بیان کرد که نفوذ متهمان در بانک ایران‌زمین و وسعت و عمق اقدامات مجرمانه و خلاف قانون آنها، بانک را در وضعیت بحران‌زده قرار داد به نحوی که بانک مرکزی با اعمال ماده ۳۹ قانون پولی و بانکی، با عزل هیات‌مدیره و استقرار هیات سرپرستی، مدیریت این بانک را بر عهده گرفت.

مدیران بانک ایران‌زمین، بانک مرکزی و سهامداران عمده از متهمان پرونده به اتهام اخلال کلان در نظام پولی و اقتصادی کشور و جرائم دیگر اعلام شکایت کردند و بر اساس گزارش‌‌‌های پلیس امنیت اقتصادی به دادسرای تهران، در سال ۱۳۹۸ پرونده‌‌‌ای در این خصوص در دادسرای اقتصادی تشکیل شد.

بعد از انجام تحقیقات در اردیبهشت امسال پرونده با صدور کیفرخواست به شعبه اول دادگاه ویژه جرائم اقتصادی ارجاع شد. دادگاه بعد از برگزاری چند جلسه رسیدگی در نهایت در شهریورماه سال‌جاری حکم این پرونده را صادر کرد.

تبدیل کفایت سرمایه منفی به مثبت

بر اساس آخرین صورت‌های مالی انتشار‌یافته این بانک منتهی به پایان شهریور ماه ۱۴۰۳، مجموع دارایی‌‌‌های بانک بالغ بر حدود ۶۳۲‌هزار میلیارد ریال؛ مجموع بدهی‌‌‌های آن حدود ۱۲۸۶هزار میلیارد ریال و ناترازی بین دارایی‌‌‌ها و بدهی‌‌‌ها حدود ۶۵۴‌هزار میلیارد ریال است.

ناترازی مزبور ناشی از زیان انباشته به میزان حدود ۶۵۸‌هزار میلیارد ریال و در کنار سرمایه ۴‌هزار میلیارد ریالی این بانک است که دلیل زیان انباشته و سرمایه فعلی این بانک عمدتا ناشی از تاثیرات فرآیند ساماندهی تعاونی مولی‌الموحدین و عدم‌تعیین وضعیت نهایی اموال انتقالی از آن تعاونی به بانک ایران‌زمین در سنوات اخیر است.

همچنین نمود ناترازی بین دارایی‌‌‌ها و بدهی‌‌‌ها را می‌توان در نسبت کفایت سرمایه فعلی این بانک دید که برای پایان سال ۱۴۰۲ حدود منفی ۸۴‌درصد است.

با رای دادگاه علیه تعاونی مولی‌‌‌الموحدین و کار شناسایی مجدد دارایی‌‌‌های انتقالی به سال ۱۳۹۱ یعنی زمان اتمام فعالیت سپرده‌‌‌پذیری تعاونی مولی‌الموحدین و تعیین مانده قطعی بدهی تعاونی مزبور و شناسایی دارایی‌‌‌های جدید از این بدهکار و رفع سایر موارد اتهامی قطعا ناترازی بانک رفع و نسبت مالکانه به حدود استاندارد ارتقا خواهد یافت.

از طرفی با واگذاری سهام متعلق به متهمان و تعیین‌تکلیف آن توسط بانک مرکزی امکان اجرای برنامه‌‌‌های افزایش سرمایه برای بانک فراهم خواهد شد.

تاثیرات این موارد منجر به ارتقای چشمگیر نسبت کفایت سرمایه و رعایت حدود مدنظر بانک مرکزی در این خصوص خواهد شد.

اخبار مرتبط
روش‌های مختلفی برای استعلام بدهی بانکی وجود دارد که از جمله آنها می‌توان روش حضوری، پیامکی و استفاده از اپلیکیشن‌ها یا شبکه‌های اینترنتی اشاره کرد. ما در این مقاله می‌خواهیم درباره صفر تا صد استعلام بدهی بانکی در سال 1403 و نحوه انجام این کار صحبت کنیم.
ترامپ در سال ۱۹۶۸ مدرک لیسانس اقتصاد خود را از دانشگاه پنسیلوانیا دریافت کرد. پدرش او را در سال ۱۹۷۱ رئیس کسب و کار خانوادگی املاک و مستغلات کرد و ترامپ آن را به سازمان ترامپ تغییر نام داد و شرکت را به سمت ساخت و بازسازی آسمان‌خراش‌ها، هتل‌ها، کازینوها و زمین های گلف تغییر داد.
«علاء‌الدین رفیع‌زاده» با بیان این مطلب افزود: ضوابط اجرایی بودجه سال ۱۴۰۳ در حوزه پرداخت مزایای جانبی به کارمندان دولت امروز به تصویب هیات وزیران رسید.
مجله تایم فهرستی را از بهترین نوآوری‌های سال ۲۰۲۴ را منتشر کرد که شامل ۲۰۰ نوآوری بود؛ زیرا سال ۲۰۲۴ یکی از پرحادثه‌ترین سال‌های فناوری بود.

دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید

captcha


امتیاز:

دسته بندی مقالات
آخرین مقالات
تگ ها