به گزارش بانک اول به نقل از فارس سیدبهاءالدین حسینی هاشمی در خصوص شرایط حساب ارزی و فرایند بازپرداخت آن اظهار داشت: وقتی حساب ارزی برای افراد باز میشود در شبکه بانکی معادل آن یک حساب همارز ریالی بازی میشود و نرخ محاسباتی ریال آن همان نرخ مبادلهای یا رسمی است که در بخش داراییها و بدهیهای بانک قرار میگیرد.
وی افزود: نرخ رسمی ارز نرخی است که بانک مرکزی اعلام میکند و همه محاسبات و مبادلات دولتی با این نرخ انجام میشود.
این کارشناس بانکی تصریح کرد: تا پیش از این ارز به دو منشأ داخلی و خارجی تقسیم میشد و اگر منشأ ارز خارجی بود فرد میتوانست از حساب خود به حسابی در خارج از کشور ارز منتقل کند و اگر منشأ ارز داخلی بود فقط میتوانست به یک حساب در داخل ارز را منتقل کند که البته این شرایط اصلاح شد و انتقال و حواله ارز از طریق صرافی بانک برای هر ارزی امکانپذیر شد.
حسینی هاشمی با اشاره به قراردادهای افتتاح حساب ارزی گفت: در قراردادها درج میشود، در صورتی که بانک نتواند معادل ارز سپردهگذاری شده را به مشتری بازپرداخت کند معادل ریالی آن را پرداخت کند. اما نرخ ارز براساس ارز رسمی یا بانکی تعیین میشود که این مسئله موجب ایجاد یک تفاوت قیمت بین ارز بازار و ارز دریافتی از بانک میشود و سپردهگذار را متضرر میکند.
وی با اشاره به بخشنامه بانک مرکزی به بانکها برای خرید و فروش ارز به قیمت بازار توسط صرافیهای بانکها گفت: طبق این بخشنامه بانک میتواند ارز به قیمت بازار را مبنا قرار دهد و براساس آن افتتاح حساب و بازپرداخت سپرده ارزی کند. اما بسیاری از بانکها همچنان ارز بانکی یا مبادلهای (رسمی) را مدنظر قرار میدهند.
این کارشناس بانکی در پاسخ به این سؤال که آیا برای اصلاح نرخ ارز مبنا در قراردادهای ارزی بانکها نیازمند قانونگذاری هستیم، گفت: بانک مرکزی میتواند برای جلب نظر دارندگان ارز دستورالعمل یا بخشنامهای به بانکها ارسال کند که براساس آن افتتاح و بازپرداخت سپردههای ارزی برمبنای نرخ روز بازار انجام شود و بانکها به نرخ روز ارز بخرند و به نرخ روز بفروشند و تبدیل آن هم با نرخ روز انجام شود که البته برای مبنا تعیین کردن میتوان میانگین فروش ارز توسط یک یا دو صرافی بانکی را مبنا قرار داد.
حسینی هاشمی در پاسخ به این پرسش که آیا با این کار دارندگان ارز تمایل به سپردهگذاری ارزی پیدا میکنند، اظهار داشت: صددرصد؛ این کار سپردهگذاران ارزی را ترغیب میکند که موجودی ارزی خود را به جای نگهداری در گاوصندوق در بانک سپردهگذاری کند. همکنون شرکتهای گردشگری و مسافرتی زیادی هستند که به دلیل عدم اطمینان از وصول ارز خود و احتمال متضرر شدن تمایلی به افتتاح حساب ارزی ندارند.
وی تأکید کرد: بنابراین اصلاح فرایند تسویه و بازپرداخت سپردههای ارزی قطعاً گام مهمی برای افزایش تمایل دارندگان ارز به سپردهگذاری ارزی خواهد بود.
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید