به گزارش بانک اول به نقل از ایسنا امروز (25 اسفند) دومین جلسه از دادگاه رسیدگی به تخلفات چهار مؤسسه البرز ایرانیان، ولیعصر (عج)، آرمان و فردوسی برگزار شد که پیش از این پیشینه و آخرین وضعیت مؤسسات البرز و ولیعصر (عج) مورد بررسی قرار گرفت و به همین بهانه، امروز وضعیت مؤسسات فردوسی و آرمان را مورد بررسی قرار میدهیم.
شکلگیری مؤسسه اعتباری فردوسی
مؤسسه اعتباری فردوسی از ادغام هفت تعاونی اعتباری بدر توس، امید جلین، الزهرا مشهد، پیوند مشهد، حسنات اصفهان، دامداران و کشاورزان کرمانشاه و تعاونی اعتبار عام کشاورزان مازندران در 17 اسفند ماه سال 1389 تأسیس شد.
به دنبال تخلفات این مؤسسه و در پی ایجاد مشکلاتی برای آن، این مؤسسه در مؤسسه آرمان ادغام شد و پس از آن اقدامات این مؤسسه غیرمجاز در قالب مؤسسه آرمان ادامه یافت.
این در حالی است که مؤسسه آرمان نیز پس از مدتی به نام مؤسسه اعتباری کاسپین که با مجوز بانک مرکزی اقدام به فعالیت میکرد، به فعالیت خود ادامه داد.
آرمان غیر مجاز ماند
در اواخر سال 1394 بود که در جریان ساماندهی بازار غیر متشکل پولی هشت تعاونی از زیرمجموعه آرمان ایرانیان در مسیر ساماندهی قرار گرفته و در مجموعه کاسپین گرد آمده و مجوز فعالیت از بانک مرکزی برای این مؤسسه صادر شد، اما دو تعاونی وحدت و البرز ایرانیان به دلایلی در قالب کاسپین ادغام نشده و به فعالیت خود با عنوان مؤسسه اعتباری آرمان ادامه دادند.
این مؤسسه در راستای برنامه ساماندهی بانک مرکزی از ادغام مؤسسههای مالی اعتباری فرشتگان و فردوسی پدید آمد.
دو مؤسسه مالی و اعتباری فردوسی و فرشتگان برای تشکیل مؤسسه اعتباری آرمان در اسفند 1391 و در ادامه برنامه ساماندهی بانک مرکزی ادغام شدند، اما نتوانستند مجوز بانک مرکزی را دریافت کنند، تا جایی که بانک مرکزی به بانکها و مؤسسات اعتباری مجاز هشدار داد که به مؤسسه غیرمجاز آرمان خدماتی ارائه نکنند.
آرمان به مؤسسه ملل واگذار شد
اما این مؤسسه نیز پس از اقدامات بانک مرکزی برای جلوگیری از فعالیت مؤسسات غیرمجاز مالی، منحل و وظیفه رسیدگی به بدهیها و حسابهای آن به مؤسسه ملل واگذار شد. در همین راستا، در اسفندماه سال گذشته، آخرین خبرها از رسیدگی به وضعیت سپردهگذاران مؤسسه منحلشده آرمان از تعیین تکلیف حدود ٢٨۰ هزار سپردهگذار حکایت داشت.
در جریان ساماندهی مؤسسات غیرمجاز و توقف فعالیت آنها، در تابستان سال گذشته بانک مرکزی مسئولیت مدیریت دارایی و بدهی مؤسسه منحل شده آرمان را به مؤسسه ملل واگذار کرد و در این مدت پرداخت مرحلهای وجوه سپردهگذاران با استفاده از خط اعتباری بانک مرکزی در دستور کار بانکها و مؤسسه مسئول قرار گرفت و تا مبالغ ١۰۰ میلیونی نیز پیش رفت.
آخرین آمار در زمستان سال گذشته حاکی از آن بود که سپردههای تا سقف سه میلیون تومان حدود ٢٧٧ هزار نفر تعیین تکلیف شده و از سه میلیون تا ١۰۰ میلیون تومان نیز حدود ٨٤ هزار نفر تعیین تکلیف شدهاند و وجوه خود را دریافت کردهاند. همچنین از سپردههای بالای ١۰۰ میلیون تومان هم تا آن زمان حدود ٩٦٧۰ نفر توانسته بودند هر کدام مبلغی حدود ١۰۰ میلیون تومان دریافت کنند.
سید امین جوادی - مدیرعامل مؤسسه ملل - سال گذشته در توضیحاتی گفت که حدود ٤٧۰۰ میلیارد تومان سپرده در مؤسسه وحدت (آرمان) از حدود ٣٧٤ هزار و ٢۰٦ نفر جذب شده بود که از این رقم حدود ٥۰۰ میلیارد تومان تسهیلات بود، اما ٤٢۰۰ میلیارد تومان دیگر در دسترس نبود.
به گفته وی، در مرحله اول تعیین تکلیف سپرده سه میلیون را شروع کردیم که هرچه بود با سود پرداخت کردیم، در مرحله دوم تا سقف ١۰۰ میلیون پیش رفتیم که سود آنها تا ١٥ درصد تعدیل شد. در مرحله سوم هم بالای ١۰۰ میلیون را مجوز پرداخت تا ١۰۰ میلیون گرفتیم و انجام شد که در مجموع حدود ٢٧٥۰ میلیارد تومان پرداخت شده است.
تکلیف 98 درصد از سپردهگذاران مشخص شد
جوادی با اشاره به اینکه حدود ٩٨ درصد سپردهگذاران تعیین تکلیف شدهاند، گفت که برای دو درصد باقی مانده نزدیک به ١٧۰۰ میلیارد تومان دیگر منابع لازم است که به آنها پرداخت شود.
اما در ادامه این ماجرا در اردیبهشت سال جاری، جمعی از سپردهگذاران مؤسسه مالی و اعتباری آرمان وحدت با تجمع مقابل مجلس خواستار تعیین تکلیف وضعیت سپردههای خود شدند.
این تجمعکنندگان خواهان رسیدگی بانک مرکزی و نمایندگان مجلس شورای اسلامی به مشکلات خود بوده و با سر دادن شعارهایی مراتب اعتراض خود را اعلام کردند.
اما با اقداماتی که بانک مرکزی در تابستان سال جاری انجام داد قرار بود که تا پایان تابستان سال جاری تمام مطالبات سپردهگذاران مؤسسات غیرمجاز تعیین تکلیف و پرداخت شود؛ هرچند که با اطلاعاتی که به دست آمده هنوز تعداد زیادی از سپردهگذاران این مؤسسات، مطالبات خود را دریافت نکردهاند، اما اخبار جدیدی از مطالبات مؤسسه آرمان از سوی بانک مرکزی در دست نیست.
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید