شنبه, 3 آذر 1403 2024,November

اثربخشی راهکارهای تسهیل بازپرداخت بدهی‌های بانکی

24 خرداد 1401
اثربخشی راهکارهای تسهیل بازپرداخت بدهی‌های بانکی

 به گزارش  بانک اول به نقل از ایبنا آنچه که این روزها عرصه فعالیت را برای بانک‌ها جهت ارائه اعتبار و تسهیلات بیشتر تنگ نموده، افزایش مطالبات غیرجاری است که شامل مطالبات سررسید گذشته، معوق و مشکوک‌الاوصول می‌شود. این دسته از مطالبات احتمال بازپرداختشان به شبکه بانکی کم و دارای ریسک بازگشت هستند.

از سوی دیگر، یکی از چالش‌ها و مشکلاتی که این روزها شبکه بانکی کشور با آن سروکار دارد، نحوه وصول مطالبات غیرجاری است. افزایش نسبت مطالبات غیرجاری بانکی نه تنها سلامت بانک‌ها و مؤسسات اعتباری هر کشوری را با مخاطره روبرو می‌کند، بلکه در سطح اقتصاد کلان نیز موجب کاهش توان بانک‌ها و مؤسسات اعتباری در پرداخت تسهیلات و اعتبار خواهد شد. در پی این اتفاق، بحران تنگنای اعتباری در کشورهایی که تأمین مالی آنها توسط بانک‌ها صورت می‌گیرد، رخ خواهد داد و این وضعیت، رکود بازار را به دنبال خواهد داشت.

مهم‌ترین اثر افزایش مطالبات غیرجاری، ناتوانی بانک‌ها در ارائه اعتبار و تسهیلات به بنگاه‌های اقتصادی است. ضعف اعتباردهی بانک‌ها به دلیل عدم بازگشت بخش قابل توجهی از منابع تخصیصی در قالب تسهیلات، کاهش کیفیت دارایی‌ها و افزایش ریسک‌های مترتب (از قبیل ریسک نقدینگی و اعتباری) است.

در دوره اخیر بانک مرکزی با بازنگری متن ماده ۱۱ آیین‌نامه وصول مطالبات سررسید گذشته، معوق و مشکوک‌الوصول مؤسسات اعتباری (ارزی و ریالی)، تغییراتی در مواد این آیین‌نامه اعمال کرد. بخشش وجه‌التزام تأخیر تأدیه دین، تقسیط مجدد بدهی حداکثر به مدت پنج سال و امهال بدهی حداکثر به مدت شش ماه، سه راهکاری بود که در ماده ۱۱ برای تسهیل در تسویه بدهی‌های غیرجاری مشتریان مدنظر قرار گرفته بود و انتظار می‌رفت با چنین تغییراتی، نسبت مطالبات غیرجاری به کل تسهیلات اعطایی کاهش یابد.

به طور خاص، آیین‌نامه فوق‌الذکر با هدف کاهش مطالبات غیرجاری بانک‌ها و کمک به رفع موانع تولید صادر شد؛ اما تغییرات صورت گرفته تاثیرات چشم‌گیری در کاهش مطالبات غیرجاری بانک‌ها نداشته است. یکی از دلایلی که سبب شده تا اهداف اصلی آیین‌نامه محقق نشود، این است که در شرایط رکود حاکم بر جامعه، هدف دولت نیز افزایش تولید و افزایش اعتباردهی بانک‌ها جهت تأمین نقدینگی واحدهای تولیدی است؛ که در این راستا، اقداماتی چون افزایش سقف مبلغ بدهی غیرجاری، امهال بدهی غیرجاری واحدهای تولیدی، تغییر طبقه تسهیلات امهالی، رفع محدودیت مشتریان دارای بدهی غیرجاری و حذف وجه‌التزام پیگیری شده است. حال هر کدام از موارد فوق نه تنها مطالبات بانک‌ها را برنگردانده، بلکه فشار بیشتری نیز بر آنها اعمال شده است.

در پایان خاطر نشان می‌سازد، تدابیر و مشوق‌ها در جهت تسهیل بازپرداخت بدهی‌ها باید با دقت بیشتر انتخاب و اجرایی گردد. همچنین بانک‌ها با اتخاذ تدابیر و اقدامات پیش‌گیرانه و اعتبارسنجی دقیق مشتریان از عواقب آتی مطالبات غیرجاری جلوگیری نموده و بانک را در خطر انباشت مطالبات معوق قرار ندهند. نباید فراموش کرد که بالای بودن حجم مطالبات غیرجاری بدون شک خلاف رهنمودهای اقتصاد مقاومتی است.

اخبار مرتبط
در شرایطی که کارمندان بانک انتظار داشتند همانند سایر ادارات شامل 2 روز تعطیلی در آخر هفته باشند٬ قرار گرفتند نام بانک ها در کنار ارگان های نظامی و انتظامی و بیمارستانها و ... که شامل لایحه فوق نمی شوند موجی از نامیدی را در میان این قشر که از پر کارترین کارمندان کشور هستند ایجاد کرد و باعث تعجب بسیاری از کارشناسان شد . چرا که ارگانهایی مثل بیمارستان ها ٬ مراکز نظامی ٬ انتظامی و ... شیفت کار هستند و به صورت 24 ساعته در تمام ایام و تعطیلات رسمی هم فعالیت دارند ٬ در صورتی که این موضوع در مورد بانک
بانک اول - بانک دی شرایطی را فراهم کرده که متقاضیان واجد شرایط بتوانند وام 200 میلیون تومانی طرح «فرزانه ارزش آفرین» را دریافت کنند. متقاضیان برای دریافت این وام باید در یکی از شعب بانک دی سپرده قرض الحسنه داشته باشند.
بانک اول - سازمان جمع‌آوری و فروش اموال تملیکی اعلام‌ کرد: پنجمین مزایده سراسری املاک و مستغلات این سازمان در سال جاری از طریق سامانه مزایده الکترونیک دولت (ستاد)، از امروز برگزار می‌شود.

دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید

captcha


امتیاز:

دسته بندی مقالات
آخرین مقالات