شنبه, 8 اردیبهشت 1403 2024,April

ضرورت ایجاد بسترهای قانونی ارزهای دیجیتال

24 خرداد 1401
ضرورت ایجاد بسترهای قانونی ارزهای دیجیتال

در روز دوم همایش پنل تخصصی «پول‌های رمزی» با حضور دکتر شهاب جوانمردی (مدیرعامل شرکت فناپ)، دکتر ولی‌اله فاطمی (عضو هیأت مدیره بانک ملی)، محمدابراهیم مقدم نودهی (مدیرعامل بانک تجارت)، دکتر نادر قاسمی (رئیس واحد پژوهش‌های فناوری و نوآوری شرکت خدمات انفورماتیک)، سعید خوشبخت (مدیر تحقیقات شرکت آریاتک) و دکتر نیما امیرشکاری (مدیر گروه بانکداری الکترونیک پژوهشکده پولی و بانکی) برگزار شد.

ریاست این نشست را دکتر سید احمدرضا جلالی نائینی (مدیر گروه پول و ارز پژوهشکده پولی و بانکی) بر عهده داشت.

در ابتدای این نشست، دکتر نادر قاسمی صحبت خود را با ارائه تعریفی از بلوک‌چین در پول‌های رمزی آغاز کرد:

 

بلوک‌چین در واقع دفترکل است و تفاوت آن با سایر دفاتر کل مورد استفاده در بانک این است که به صورت توزیع شده، عمومی و باز است.

 

وی با تاکید بر اینکه بلوک‌چین حاوی تراکنش‌های انتقال ارزش است و این ارزش لزوماً می‌تواند پول نباشد افزود: در حال حاضر کاربرد بلوک‌چین انتقال پول در بین‌کوین است و زنجیره بلوک‌چین در واقع مانند یک لیست انتخاب است که تراکنش‌ها را از لحاظ زمانی به هم متصل می‌نماید.

رئیس واحد پژوهش‌های فناوری و نوآوری شرکت خدمات انفورماتیک در رابطه با کاربرد بلوک‌چین در بانک گفت: در حال حاضر حدود ۳۰ درصد موسسات مالی در مرحله اثبات مفهوم هستند و حدود ۴۰ درصد در مرحله مطالعه و تعیین استراتژی به سر می‌برند. وی در ادامه به تشریح نمونه‌ای از پیاده‌سازی موفق که عملیاتی شده است پرداخت.

در ادامه دکتر نیما امیرشکاری گفت: تئوری بلوک‌چین از سال ۲۰۰۹ شروع شده و در حال حاضر به یک بلوغ نسبی دست یافته است. وی در خصوص نحوه کار و استفاده از بلوک‌چین در خلق و تبادل ارزش چنین گفت: از گذشته بشر براساس تکنولوژی و ماهیت نیاز خود راهکارهایی را برای تراکنش و مبادلات ایجاد کرده و به مرور زمان نسبت به تغییر و تحول در این راهکارها تلاش نموده است.

 

دفتر کلی که در بانک‌ها وجود دارد به صورت متمرکز و با دسترسی خصوصی است، علت اصلی این تمرکز و خصوصی بودن نیز نیاز داشتن به یک واسط مطمئن است ولی در حال حاضر مدل‌های ریاضی و خرد جمعی می‌تواند جایگزینی مناسب برای نقش واسط باشد.

 

مدیر گروه بانکداری الکترونیک در ادامه افزود: در بلوک‌چین نیز همانند اینترنت یک صاحب مشخص و معین وجود ندارد و هر دو به صورت عمومی هستند. در اینترنت یکسری سرور وجود دارد که میزبان داده‌های اصلی است، در بلوک‌چین این مفهوم به صورت کاوندگان و کاربران تعریف شده است. کاوندگان دستگاه‌هایی هستند که از طریق یکسری عملیات ریاضی تصادفی بلوک‌ها را به هم متصل می‌کنند، که پروسه‌ای زمانبر و هزینه‌بر است. کاوندگان برای تصاحب کارمزد پس از هر تراکنش با هم رقابت و از طریق عملیات بازبینی تصادفی برای پیدا کردن کلید مربوطه تلاش می‌کنند که این امر می‌تواند مدت زمان‌های متفاوتی طول بکشد و هر کاونده‌ای که اول موفق شود کارمزد آن بلوک را متعلق به خود کرده و به محض اتمام فرآیند اتصال، آن را توزیع می‌کند.او این نکته را یادآور شد که فرایند کاوش یک روش جدید بر پایه فناوری موجود است.

محمدابراهیم مقدم نودهی با بیانی ساده به تعریف بلوک‌چین پرداخت. وی در صحبت‌های خود به هراسی که در سطح جهان در مواجه با چنین پدیده نوظهوری به وجود آمده اشاره کرد و این نکته را یادآور شد که ترس در این حوزه مانعی بر وضع قوانین است و باید برای پدیده‌ای که به وجود آمده بستر قانونی را فراهم کرد. در واقع یک پدیده جدید را نمی‌توان رد کرد و در صورت وضع قوانین و بسترسازی مناسب بانک‌ها می‌توانند از این فناوری برای فعالیت‌های خود بهره گیرند.

دکتر جلالی نائینی مدیر گروه پولی و ارزی پژوهشکده‌ی پولی و بانکی در این پنل اذعان داشت: در سال‌های اخیرصنعت پرداخت شاهد ظهور فناوری‌های جدیدی است که حول پول‌های دیجیتالِ رمزگذاری شده و «بلوک‌چین» شکل گرفته است. وی فناوری «بلوک‌چین» را نوعی دفتر ثبت مبادلات توصیف کرد که جایگزین دفاتر کل شده است. وی با اشاره به تحول صنعت بانکداری در ثبت مبادلات عنوان کرد: در دهه‌های گذشته با توسعه‌ی فناوری، دفاتر کل الکترونیکی جانشین دفاتر کل حجیم و کاغذی شده است. جلالی نائینی اذعان داشت: هرچند تحولات دفاتر کل در سال‌های قبل موجب افزایش کارایی و بهره‌وری در شبکه‌ی بانکی شده است اما در سال‌های اخیر ظهور دفاتر ثبت توزیع شده، افق جدیدی را در روی صنعت پرداخت گشوده است.

به گفته‌ی این اقتصاددان برجسته ویژگیِ این تکنولوژی این است که بر خلاف دفاتر کل مرسوم درنظام بانکی، چه در شکل سنتی و چه در شکل مدرن آن، ثبت مبادلات روی پول یا هر دارایی‌ به صورت غیرمتمرکز صورت می‌پذیرد. وی با اشاره به نوظهور بودن این تکنولوژی و پول‌های رمزی اذعان داشت: علی‌رغم رواج بیشتر این نوع از پول‌ها، این پول‌ها از جمله دارایی‌های ریسکی و پرنوسان به شمار می‌روند که سرمایه‌گذاری روی این دارایی‌ها را به یک سرمایه‌گذاری ریسکی تبدیل کرده است.

در ادامه‌ی این نشست دکتر شهاب جوانمردی به تبیین دیدگاه‌های خود در زمینه‌ی پول‌های رمز نگاری شده و بلوک‌چین پرداخت. ایشان موضوع پول‌های رمز نگاری شده و بلوک‌چین را بسیار بنیادین توصیف کرد و افزود ظهور این تکنولوژی در عمل ظهور یک جهان بینی جدید را به همراه داشته است. ایشان به صورت کلی تحولات اقتصادی را حاصل فشار تکنولوژی یا فشار بازار دانست و عنوان کرد تا کنون تاکید بسیاری بر تحلیل تحولات تکنولوژیک در توسعه‌ی این پیشرفت‌ها شده است در حالی که این تکنولوژی در عمل پاسخی به نیاز مشتریان مبتنی بر حذف واسطه‌های مرکزی در ثبت و انتقالات مبادلات بوده است.

بر این مبنا این پیشرفت‌ها جهان بینی را در صنعت پرداخت تحت تاثیر قرار داده است و لاجرم صنعت پرداخت را متحول واهد کرد. دکتر ولی الله فاطمی از دیگر اعضا پنل، به تحلیل ابعاد اجرایی و چالش‌های بهره‌برداری از پول‌های رمز نگاری شده و بلوک‌چین پرداخت. وی اولین چالش بهره‌برداری از پول‌های رمز نگاری شده و بلوک‌چین را وجود دارایی‌های غیر دیجیتال دانست که در صورتی که ایجاد آدرس‌های دیجیتال برای این دارایی‌ها ممکن شود می‌توان در عرصه‌ی مبادلات اقتصادی استفاده‌ی بیشتری از این تکنولوژی کرد.

وی وجود اشخاص ثالث (Third Party) در برخی چرخه‌های مبادلاتی را از دیگر چالش‌های موجود در مسیر فراگیر شدن این تکنولوژی دانست که فرآیند یکپارچه شدن این تکنولوژی را تحت تاثیر قرار می‌دهد. وی همچنین به امکان کاهش نیاز به نقدینگی در زنجیره‌ی تولید به عنوان یکی از کاربردهای این تکنولوژی‌ها اشاره کرد و اذعان داشت در صورتی که پول‌های رمز نگاری شده و بلوک‌چین پرداخت در شرکت‌های یک زنجیره تولید به کار گرفته شود، خیلی از ثبت‌های کاغذی و چک‌های لازم برای مدیریت اداری بنگاه‌ها از بین خواهد رفت.

سعید خوشبخت عملکرد و تحولات بیت کوین را موضوع مباحث خود قرار داد. وی دوران تحول بیت کوین را دارای سه عصر دانست در عصر اول بیت کوین صرفا به عنوان یک ایده طرح شد و از تحولات برآمده از آن صرفا تفاسیر مختلف اعم از انقلابی یا محافظه‌کارانه ارائه شد. در عصر دوم، بیت کوین به صورت روز افزون کاربرد پیدا کرده است و از یک ایده به عرصه‌ی واقعیت راه یافته است.

نهایتا در عصر سوم انتظار می‌رود در سال‌های آینده بیت کوین به علت بازدهی بالا سهم مهمی در جذب سرمایه‌گذاری‌ها پیدا کند. وی با اشاره به پذیرش بیت کوین به عنوان یک واقعیت در کشورهای مختلف از رویکرد مثبت بانک مرکزی در این حوزه تقدیر کرد و خواهان تحول عرصه‌ی پرداخت برای بهره‌برداری هرچه بیشتر از این تکنولوژی‌ها شد.

اخبار مرتبط
بانک اول - بانک دی شرایطی را فراهم کرده که متقاضیان واجد شرایط بتوانند وام 200 میلیون تومانی طرح «فرزانه ارزش آفرین» را دریافت کنند. متقاضیان برای دریافت این وام باید در یکی از شعب بانک دی سپرده قرض الحسنه داشته باشند.
بانک اول - سازمان جمع‌آوری و فروش اموال تملیکی اعلام‌ کرد: پنجمین مزایده سراسری املاک و مستغلات این سازمان در سال جاری از طریق سامانه مزایده الکترونیک دولت (ستاد)، از امروز برگزار می‌شود.
بانک اول - قیمت‌ دلار تا ظهر امروز شنبه ۸ مرداد ۱۴۰۱، روندی با ثبات و اندکی افزایشی داشت اما به تدریج به سمت کانال قیمتی بالاتر حرکت کرد. به نظر می‌رسد دلار منتظر اخبار برجامی است. البته اقدامات بازارساز هم می‌تواند در این میان اثرگذار باشد.

دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید

captcha


امتیاز:

دسته بندی مقالات
آخرین مقالات
تگ ها